Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Hopping John

Blackeyedpeas

Het eten van Hopping John op nieuwjaarsdag is een traditie in het zuiden van Amerika. Onderstaand recept is een (vegetarische) versie van het originele Caribische gerecht.

Het zou een voorspoedig jaar moeten brengen. De bonen symboliseren een muntstuk, de koolbladeren hebben de kleur van geld (In Amerika staat groen voor geld).
Het originele recept is met varkensvlees maar dat kan goed vervangen worden door b.v. knapperig gebakken rooktofu.
Het gerecht smaakt nog lekkerder als het een dag van tevoren wordt gemaakt. Het schijnt ook goed te werken tegen een kater. Als de restjes gegeten worden op de dag na nieuwjaar heet het gerecht Skipping Jenny.

Ingrediënten

(voor 6 porties of 2 dagen)
- 1 kop zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)
- 1 theelepel bonenkruid
- 3 koppen water
- 6 tenen knoflook
- 1 gedroogde rode peper
- 1 laurierblad
- 2 koppen vegetarische bouillon
- 1 kop bruine rijst, halfgaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 jalapeno peper
- 3 stengels bleekselderij in stukjes
- Een flinke bos koolbladeren (boerenkool, groene kool), kleingesneden (in het originele Amerikaanse recept worden collard greens gebruikt. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze Nederlandse vertaling hiervoor is en of het hier ook te krijgen is.)
- sap van 1 limoen of citroen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de bonen een nacht. Afgieten.
3 koppen vers water aan de kook brengen en daar de bonen bij doen samen met het bonenkruid, 2 hele tenen knoflook (gepeld), de rode peper en het laurierblad. De bonen die boven komen drijven verwijderen en weggooien.

Ze zijn klaar als de bonen zacht maar nog niet tot moes gekookt zijn.

Voeg de rijst en de bouillon toe. 20 minuten met het deksel op de pan op een laag vuur laten sudderen. Het deksel ondertussen niet verwijderen. Het vuur doven maar de pan onaangeroerd laten staan.

Verhit ondertussen de olijfolie in een bakpan op een niet te hoog vuur. Voeg hierbij de ui, de jalapeno, de selderij en de overige knoflook (geperst). Bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht zijn en zet dan het vuur laag.
Voeg nu de koolbladeren er handje voor handje bij en bak ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren.

De pan met rijst en bonen zo nodig afgieten en de pan schudden zodat alles goed mengt. Verwijder de knoflooktenen, het laurierblad en de peper.

Meng de groentemix door de rijst met bonen, voeg het limoen- of citroensap en eventueel zout en peper toe, en roer alles door elkaar.

Serveersuggesties

- Opdienen met een (hete) chilisaus.
- Knapperig gebakken blokjes rooktofu op het laatst toevoegen voor een hartige smaak.

Ik eet, dus ik ben

categorieën: boeken

ik_eet_dus_ik_ben

Recensie, door Marga van Oorschot

Auteur: Michiel Bussink
Uitgever: Scriptum
ISBN: 978 90 5594 679 2

Dit boek heeft als ondertitel '60 eigenwijze recepten', maar vergis je niet, dit is niet zomaar een kookboek. De schrijver heeft de teksten die hij in de jaren 2001 tot en met 2009 schreef voor het tijdschrift van Milieudefensie opnieuw bewerkt en daaruit komt een licht ironische maar wel degelijk kritische kijk naar voren op de huidige manier van voedselproductie, en alles wat daarmee samenhangt.

Zeer leesbaar en nooit drammerig. En zeer actueel.
In elk hoofdstuk komt wel even naar voren, soms bijna als terloops, soms ook zeer uitgesproken, wat er mis is, maar ook hoe het anders kan. 'Het besef dat we via ons eten met de grond verbonden zijn, en daardoor met veel meer, zit niet meer in het centrum van ons bewustzijn.'
'Verwetenschappelijking' van de landbouw en voedselvoorziening leidt tot verschraling. Zie bv. de Zuid-Limburgse appelstroop. 'Er is wel geld voor het kort houden van het gras op de golfbaan, maar niet voor het instandhouden van oude boomgaarden.'

Dit boek is een uitnodiging om het leven te vieren, inclusief lekker eten en drinken. En daarom dus ook recepten: linkerpagina foto, rechterpagina 2/3 tekst en 1/3 recept. Het is mooi vormgegeven.

De teksten zijn mijmeringen en overpeinzingen, een enkele keer romantisch zoals bij de herfststemming en de lijsterbessencompote, maar altijd klinkt tussen de regels door de oproep om kritisch te blijven denken. Zie bijvoorbeeld het stukje waar even de Rabo-bank aan de orde komt. Of over de afhankelijkheid van de olie-industrie voor productie én vervoer én verwerking van grootschalige voedselteelt. In verband hiermee over het zelf verbouwen - uiteraard allemaal biologisch - van je eigen groenten: 'Maar toch is het een geruststellende gedachte dat als over een paar jaar Wilders aan de macht komt en de Arabische staten (terecht) de oliekraan dichtdraaien en ons hele industriële voedselsysteem in elkaar dondert, wij gewoon met ons lapje grond, onze handen, ons zaaigoed en wat ruilhandel niet van de honger zullen omkomen, maar zelfs uitbundig zullen blijven smullen.'
Waarna een recept voor bietensalade volgt.

Zo komt er op elke pagina een onderwerp aan de orde, vaak lichtvoetig maar daarom niet minder serieus. Een positief boek voor ieder die een eenvoudig doch voedzaam leven nastreeft. Er staan zowel vegetarische, veganistische als vlees- en visrecepten in dit boek.