Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: abrikozen-appelmoes

Gedroogde abrikozen

Ingrediënten

8 gedroogde abrikozen
8 gedroogde pruimen
handje rozijnen
4 middelgrote appels
2 kiwi’s naar smaak

Bereiding

Abrikozen, pruimen en rozijnen een nacht (of een dag) laten weken in ruim water.

De appels in stukjes snijden en toevoegen aan de gedroogde vruchten. Ook het weekwater moet erbij en de eventuele kiwi’s. Met staafmixer of blender een moes maken.

Imidacloprid

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, natuur en milieu, , voedselveiligheid

Overgenomen van De Gelderlander, die het weer overgenomen heeft van het Noordhollands Dagblad.
Auteur: Jan Peter Versteege
maandag 19 maart 2012

ALKMAAR - Het zenuwgif imidacloprid, dat veel in de land- en tuinbouw wordt gebuikt, tast de ontwikkeling van de hersenen van nog ongeboren kinderen aan. De intelligentie kan daar onder lijden. Wetenschappers leiden dat af uit recent Japans onderzoek.
Het gevaar voor het menselijk zenuwstelsel wordt volgens hen ernstig onderschat. De norm voor het maximale gebruik moet een factor duizend scherper worden gesteld.

Gif

Imidacloprid wordt sinds de verruimde toelating in 2004 steeds vaker gebruikt door agrariërs. Het gif wordt door het gewas opgenomen en kan er daarom niet worden afgewassen.
Naar schatting 85 procent van het gewas in Nederland wordt geteeld met deze zenuwgiffen, via onder meer zaadcoating en druppelsystemen. Op veel plekken wordt de norm in het oppervlaktewater met tien tot tienduizend keer overschreden.

Risico's

Volgens toxicoloog Henk Tennekes en docent nieuwe risico's Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht krijgen we in Nederland dagelijks tussen de 1 en 2 milligram imidacloprid binnen via onder meer groente, fruit, aardappelen, rijst en thee.
Bij iemand van 70 kilo is het gif volgens de officiële EU-norm pas schadelijk bij 4,2 mg (0,06 mg per kilo lichaamsgewicht). Uit de bevindingen van het Japanse onderzoek leiden Van der Sluijs en Tennekes af dat de EU-norm duizend keer scherper zou moeten zijn.

Bijensterfte

Veel imkers leggen al jaren een relatie tussen imidacloprid en bijensterfte. In Nederland sterft jaarlijks gemiddeld 25 tot 30 procent van de volken. Er lijkt ook gevaar voor de mens te zijn, bleek vorig jaar.
Amerikaans onderzoek wijst uit dat het binnenkrijgen van organofosfaat - ook een insecticide, maar minder sterk werkend op het menselijk zenuwstelsel dan imidacloprid - bij zwangere vrouwen de hersenen van de ongeboren vrucht negatief beïnvloedt.
Zeven jaar later blijkt het IQ van de kinderen gemiddeld zeven punten lager te zijn. Canadese wetenschappers uitten voorts het vermoeden dat de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson kan worden versneld door neonicotinoïden, waar imidacloprid bijhoort.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer was vorig jaar net geen meerderheid (72 stemmen) voor een verzoek om het gif uit voorzorg te verbieden. De regering wacht een onderzoek van de Gezondheidsraad af naar de mate waarin omwonenden van tuinderijen aan het gif worden blootgesteld.

Uit het Japanse onderzoek blijkt dat het gif ook bij zoogdieren een negatieve invloed heeft. Zenuwcellen in de kleine hersencellen bij ratten raken al bij minieme hoeveelheden geprikkeld, een aanwijzing dat het bij de mens soortgelijk uitpakt, zeggen Tennekes en Van der Sluijs.