Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pompoensaus

Pompoen1

Pasta wordt meestal gegeten met een tomaten- en/of groentesaus, het kan ook anders. Met pompoensaus bijvoorbeeld.

Ingrediënten

voor de pompoensaus:
pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
bouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Pasta

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De oranje hoeft niet geschild maar alleen geborsteld te worden. Tenzij die al heel lang geleden geoogst is, de schil kan dan wat taai en bitter worden. De groene pompoen en de butternut wel schillen.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.

Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren, zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

De pasta koken volgens voorschrift. Als deze gaar is kan hij door de saus gemengd worden. Ze kunnen ook apart op het bord opgediend worden.

Let op: in sambal zit vaak suiker en vaak ook iets van garnalen of visextract.

In Grave Danger of Falling Food

categorieën: films, Permacultuur

Bill Mollison, Australian designer and author, thinks the greatest threat to our planet is agriculture. He maintains that modern agricultural practices are destroying our soil and water and produce increasingly poisonous food. His alternative is the 'permaculture' concept which turns even the smallest city garden into a fertile eco-system that can provide most of the food for an average family.

Permaculture is a design system which actualizes an environmental ethic, and which enriches the quality of human life by learning directly from nature. In this context, the term quality of life is a broadly inclusive concept which recognises that human well -being is inextricably linked to the health of the land.

"Permaculture is a philosophy and a practical approach to sustainable design in all aspects of life. It is a framework upon which to hang the ideas from many disciplines, an integrative method which enables us to design systems in which all elements work together in an integrated whole, including people, plants, buildings, animals and natural forces such as the sun and wind.".

This is not intended as an introduction to permaculture. The appendix contains a short summary of the basic principles of permaculture design.

Permaculture ultimately transgresses a debate between an anthropocentric or biocentric view of nature, as it adopts a non-dualistic view of humans and nature, where there is no division between people and nature, such that nature does not become a space hypostatised as 'other' and not 'me'. Instead, "to preserve the integrity, stability and beauty of the biotic community" is seen as a integral to preserving a viable human community.