Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken pastinaak

Pastinaak

Ingrediënten

pastinaak
gomasio
olie

Bereiding

De pastinaak goed schrobben. In plakken van +/- een halve cm dik snijden. Olie heet laten worden in grote koekenpan. De pastinaakschijven erin doen. Bakken als aardappels, ongeveer 15 minuten. Vlak voor het einde gomasio en kerrie erover strooien en even mee laten bakken.

- inleiding diëten

categorieën: Afvallen algemeen, , Gezondheid algemeen, nutriënten

Een dieet is niets meer of minder dan een manier van je voeden - of, zoals de Van Dale het noemt: een leefregel met betrekking tot het gebruik van spijs en drank. In het dagelijks spraakgebruik wordt met een dieet over het algemeen bedoeld een manier van eten om af te vallen of om op gewicht te blijven.

Naast diëten met het doel om af te vallen, zoals bv. het zone-dieet, Atkins en het Sonja Bakker-dieet, zijn er diëten voor een betere gezondheid, bv. voor mensen met suikerziekte, kanker of hart- en vaatziekten. Het Moerman- en het Houtsmuller-dieet zijn hier voorbeelden van.

Een combinatie van gezondheid en afvallen vind je bv. bij het 'Leven lang fit'-programma en rawfood.

Dan zijn er nog manieren van eten die voortkomen uit levensovertuiging en/of filosofie. De Joodse spijswetten, en de vegetaristische manier van eten vallen hieronder.

In de categorie Diëten staan de diëten om af te vallen.
In de categorie Theorieën over gezonde voeding staan de andere manieren van voeden.
In de categorie Filosofieën staan de manieren van eten die gebaseerd zijn op andere overtuigingen.