Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paardebloemsalade met croutons oftewel pissenlit au croutons

Paardebloem

Een recept uit Lekker Landschap van Michiel Bussink

Ingrediënten

- paar handen vol paardebloembladeren
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 150 gram croutons van oud brood
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- paar sprieten bieslook of een paar blaadjes daslook
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Was en droog de paardebloemblaadjes en scheur ze in stukken. Maak een dressing van de mosterd, olie, azijn, knof-, das en/of bieslook, peper en zout.

Meng de blaadjes, de dressing en de croutons. Als je het paardebloemblad te bitter vindt, voeg dan ander vers blad toe.

Dat laatste doe ik sowieso omdat ik het liefst veel soorten groenten eet.

- Inleiding recepten

calvin_stuff_it

Hoeveelheden

Bij (nog) niet alle recepten staan de hoeveelheden van de ingrediënten genoemd. Dit is omdat de hoeveelheden die mensen eten zeer verschillend zijn. Bovendien maakt het ook uit hoe iemand verschillende gerechten combineert. Eet hij/zij er een (grote) salade bij, soep vooraf en/of een toetje na?
Omdat ik van diverse kanten het verzoek heb gekregen toch de hoeveelheden te vermelden, zal ik dat vanaf nu (4 maart 2009) vaker doen. Deze hoeveelheden zijn dan altijd richtlijnen die niet absoluut zijn, en waar iedereen naar eigen smaak en inzicht van af kan en mag wijken.

Enkele makkelijk te onthouden hoeveelheden zijn:
pasta, rijst en ander graan: 50 gram per persoon (droog, ongekookt);
aardappels: 150 tot 300 gram per persoon;
peulvruchten: 50 gram (droog, ongeweekt, ongekookt).
De door het voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groenten per persoon per dag  is 200 gram (volwassenen), maar dat is voor de voedselencyclopedie aan de lage kant.

Dit zijn geen heel grote hoeveelheden, maar over het algemeen voor veel mensen wel genoeg.

Vlees en zuivel

In de recepten op de voedselencyclopedie komen geen vlees en zuivelproducten voor. Belangrijke doelstellingen van de encyclopedie zijn duurzaamheid, milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Voor al deze aspecten is het beter om (af en toe, regelmatig, vaak of altijd) maaltijden zonder vlees en zuivel te eten.
Er zijn op internet honderdduizenden recepten te vinden waar deze producten wel in zitten, en om er nog meer aan toe te voegen is overbodig.
Op deze manier zijn alle recepten ook geschikt voor mensen met lactose-intolerantie en koemelkallergie.

Suiker

Steeds meer mensen willen minder of geen suiker (meer) eten. De recepten op deze site bevatten af en toe wel suiker, maar over het algemeen zijn ze zo nodig met andere zoetmiddelen gezoet.