Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

- Inleiding recepten

calvin_stuff_it

Hoeveelheden

Bij (nog) niet alle recepten staan de hoeveelheden van de ingrediënten genoemd. Dit is omdat de hoeveelheden die mensen eten zeer verschillend zijn. Bovendien maakt het ook uit hoe iemand verschillende gerechten combineert. Eet hij/zij er een (grote) salade bij, soep vooraf en/of een toetje na?
Omdat ik van diverse kanten het verzoek heb gekregen toch de hoeveelheden te vermelden, zal ik dat vanaf nu (4 maart 2009) vaker doen. Deze hoeveelheden zijn dan altijd richtlijnen die niet absoluut zijn, en waar iedereen naar eigen smaak en inzicht van af kan en mag wijken.

Enkele makkelijk te onthouden hoeveelheden zijn:
pasta, rijst en ander graan: 50 gram per persoon (droog, ongekookt);
aardappels: 150 tot 300 gram per persoon;
peulvruchten: 50 gram (droog, ongeweekt, ongekookt).
De door het voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groenten per persoon per dag  is 200 gram (volwassenen), maar dat is voor de voedselencyclopedie aan de lage kant.

Dit zijn geen heel grote hoeveelheden, maar over het algemeen voor veel mensen wel genoeg.

Vlees en zuivel

In de recepten op de voedselencyclopedie komen geen vlees en zuivelproducten voor. Belangrijke doelstellingen van de encyclopedie zijn duurzaamheid, milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Voor al deze aspecten is het beter om (af en toe, regelmatig, vaak of altijd) maaltijden zonder vlees en zuivel te eten.
Er zijn op internet honderdduizenden recepten te vinden waar deze producten wel in zitten, en om er nog meer aan toe te voegen is overbodig.
Op deze manier zijn alle recepten ook geschikt voor mensen met lactose-intolerantie en koemelkallergie.

Suiker

Steeds meer mensen willen minder of geen suiker (meer) eten. De recepten op deze site bevatten af en toe wel suiker, maar over het algemeen zijn ze zo nodig met andere zoetmiddelen gezoet.