Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

- Inleiding recepten

calvin_stuff_it

Hoeveelheden

Bij (nog) niet alle recepten staan de hoeveelheden van de ingrediënten genoemd. Dit is omdat de hoeveelheden die mensen eten zeer verschillend zijn. Bovendien maakt het ook uit hoe iemand verschillende gerechten combineert. Eet hij/zij er een (grote) salade bij, soep vooraf en/of een toetje na?
Omdat ik van diverse kanten het verzoek heb gekregen toch de hoeveelheden te vermelden, zal ik dat vanaf nu (4 maart 2009) vaker doen. Deze hoeveelheden zijn dan altijd richtlijnen die niet absoluut zijn, en waar iedereen naar eigen smaak en inzicht van af kan en mag wijken.

Enkele makkelijk te onthouden hoeveelheden zijn:
pasta, rijst en ander graan: 50 gram per persoon (droog, ongekookt);
aardappels: 150 tot 300 gram per persoon;
peulvruchten: 50 gram (droog, ongeweekt, ongekookt).
De door het voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groenten per persoon per dag  is 200 gram (volwassenen), maar dat is voor de voedselencyclopedie aan de lage kant.

Dit zijn geen heel grote hoeveelheden, maar over het algemeen voor veel mensen wel genoeg.

Vlees en zuivel

In de recepten op de voedselencyclopedie komen geen vlees en zuivelproducten voor. Belangrijke doelstellingen van de encyclopedie zijn duurzaamheid, milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Voor al deze aspecten is het beter om (af en toe, regelmatig, vaak of altijd) maaltijden zonder vlees en zuivel te eten.
Er zijn op internet honderdduizenden recepten te vinden waar deze producten wel in zitten, en om er nog meer aan toe te voegen is overbodig.
Op deze manier zijn alle recepten ook geschikt voor mensen met lactose-intolerantie en koemelkallergie.

Suiker

Steeds meer mensen willen minder of geen suiker (meer) eten. De recepten op deze site bevatten af en toe wel suiker, maar over het algemeen zijn ze zo nodig met andere zoetmiddelen gezoet.