Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde asperges

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 300 gram asperges
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 flinke teen knoflook.

Bereiding

Pers de knoflook uit in de olie en roer dit goed door.

Breek het kontje van de asperges af en schil de rest. Bewaar de schillen en kontjes om er bouillon van te trekken! Bestrijk de asperges met de knoflookolie.

Verwarm de oven, grill of grillpan voor.

Grill de asperges een paar minuten, af en toe omdraaien en eventueel bijsmeren met olie zodat ze niet verbranden. Ze zijn gaar als de buitenkant iets knapperig is.

Serveersuggestie

Gegrilde asperges kunnen gegeten worden als bijgerecht bij de warme maaltijd, als hapje vooraf met een dipsausje (bv. een knoflooksaus) of in een salade.

- Inleiding soja

categorieën: Handel, Koken en eten, natuur en milieu, producten, soja

sojabonen

Soja is een van de meest controversiële gewassen van de laatste jaren. Het wordt onder andere in verband gebracht met de klimaatverandering via het kappen van tropisch regenwoud voor de verbouwing van dit gewas. Het grootste deel van de totale opbrengst is bestemd voor veevoer in het westen; dit betekent nog meer milieuproblemen en een grotere verwarming van de aarde.

Soja is ook één van de gewassen waarbij genetische modificatie (GM) een belangrijke toepassing is.

Behalve als veevoer worden sojaproducten veel gegeten in Aziatische landen (China, Indonesië), en door vegetariërs. Maar soja is ook een belangrijk bestanddeel van honderden voedingsmiddelen.

Over de gezondheidsvoordelen dan wel -nadelen zijn veel verschillende meningen in omloop.

Er zijn zo veel aspecten aan deze peulvrucht dat één lemma niet genoeg is. Daarom is het onderwerp onderverdeeld in een aantal kleinere deelgebieden die telkens een aspect beschrijven.
Nog lang niet alle aspecten zijn aan bod gekomen, maar regelmatig komen er nieuwe bij.