Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: jam van kweeperen en hazelnoten

Hazelnootblad

Een recept van Barbara
Zelf gemaakt in 2009 en in dezelfde herfst tegengekomen in Bulgarije. Daar werd me verteld dat het logisch is om vruchten te combineren die in dezelfde periode rijp zijn. Zo had ik het zelf niet bekeken toen ik het maakte.

Kweeperenjam met hazelnoten (of een andere noot naar keuze)

Ingrediënten en benodigdheden

- 1000 g kweeperen
- sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel vanille of vanille stokje
- ½ beker gepelde en gebroken hazelnoten
- water, goed kijken tijdens koken v.d. kweeperen of er water aangevuld moet worden.
- 2dl appeldiksap
- 1 zakje marmello nr. 1 = geleerpoeder, geschikt voor jam maken zonder suikertoevoeging.

- mesje
- hoge pan
- roerlepel
- schone (uitgekookte) glazen jampotten met goede deksels
- kleine soeplepel
- houten plank waarop kokendhete potjes kunnen afkoelen.

Bereiding

Schil de kweeperen en snijd ze in stukken. Leg deze in de pan met een bodem water en het vanillestokje en kook op een laag vuur in gesloten pan tot de kweeperen gaar zijn. Dit kan 45 minuten duren! Kijk regelmatig, voeg zo nodig water toe.
Prik met een vork in de vruchten en voel of ze gaar zijn.

Zeef de kweeperen of maak ze fijn met een staafmixer of stamp ze fijn.

Breng het mengsel weer aan de kook samen met de citroensap en de hazelnoten.

Maak de jam volgens de instructie op het pak marmello! (een zakje marmello + 2 dl appeldiksap).

Vul de glazen potten tot de rand met de jam, sluit ze meteen af, draai ze op z’n kop op de houten plank.

- Inleiding soja

categorieën: Handel, Koken en eten, natuur en milieu, producten, soja

sojabonen

Soja is een van de meest controversiële gewassen van de laatste jaren. Het wordt onder andere in verband gebracht met de klimaatverandering via het kappen van tropisch regenwoud voor de verbouwing van dit gewas. Het grootste deel van de totale opbrengst is bestemd voor veevoer in het westen; dit betekent nog meer milieuproblemen en een grotere verwarming van de aarde.

Soja is ook één van de gewassen waarbij genetische modificatie (GM) een belangrijke toepassing is.

Behalve als veevoer worden sojaproducten veel gegeten in Aziatische landen (China, Indonesië), en door vegetariërs. Maar soja is ook een belangrijk bestanddeel van honderden voedingsmiddelen.

Over de gezondheidsvoordelen dan wel -nadelen zijn veel verschillende meningen in omloop.

Er zijn zo veel aspecten aan deze peulvrucht dat één lemma niet genoeg is. Daarom is het onderwerp onderverdeeld in een aantal kleinere deelgebieden die telkens een aspect beschrijven.
Nog lang niet alle aspecten zijn aan bod gekomen, maar regelmatig komen er nieuwe bij.