Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groene kool met pompoenstamppot

Groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.

- Inleiding soja

categorieën: Handel, Koken en eten, natuur en milieu, producten, soja

sojabonen

Soja is een van de meest controversiële gewassen van de laatste jaren. Het wordt onder andere in verband gebracht met de klimaatverandering via het kappen van tropisch regenwoud voor de verbouwing van dit gewas. Het grootste deel van de totale opbrengst is bestemd voor veevoer in het westen; dit betekent nog meer milieuproblemen en een grotere verwarming van de aarde.

Soja is ook één van de gewassen waarbij genetische modificatie (GM) een belangrijke toepassing is.

Behalve als veevoer worden sojaproducten veel gegeten in Aziatische landen (China, Indonesië), en door vegetariërs. Maar soja is ook een belangrijk bestanddeel van honderden voedingsmiddelen.

Over de gezondheidsvoordelen dan wel -nadelen zijn veel verschillende meningen in omloop.

Er zijn zo veel aspecten aan deze peulvrucht dat één lemma niet genoeg is. Daarom is het onderwerp onderverdeeld in een aantal kleinere deelgebieden die telkens een aspect beschrijven.
Nog lang niet alle aspecten zijn aan bod gekomen, maar regelmatig komen er nieuwe bij.