Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hazelnoottaart

Hazelnootblad

Ingrediënten

pakje biscuitjes van 200 gram (Molenaartje of andere)
150 gram plantaardige margarine

pakje sojadessert vanille (500 ml, Provamel)
400 ml rijstemelk met noten (ricedrink nuts van Lima)
100 gram gemalen hazelnoten
4 volle eetlepels hazelnoot/chocoladepasta (Chocoreale, hier zit suiker in, eventueel kan een chocopasta of een hazelnootpasta zonder suiker gebruikt worden.)
kleine eetlepel rijstemoutstroop
zakje agar agar (5 gram)

Bereiding

Verkruimel de koekjes.
Smelt de margarine in een pannetje op een laag vuurtje, de kruimels van de koekjes erbij doen en goed mengen.
Dit in een springvorm doen en goed aandrukken, dit is de bodem. Een half uur koelen in de koelkast of buiten (in de winter).

De rest van de ingrediënten in een grote pan bij elkaar doen en met een staafmixer goed mixen. Heel langzaam verhitten en ondertussen goed blijven roeren met een houten lepel.
Als het kookt nog twee minuten zachtjes laten doorkoken.

Dit alles op de bodem gieten, af laten koelen en nog twee uur koelen in koelkast (of buiten).

- Inleiding soja

categorieën: Handel, Koken en eten, natuur en milieu, producten, soja

sojabonen

Soja is een van de meest controversiële gewassen van de laatste jaren. Het wordt onder andere in verband gebracht met de klimaatverandering via het kappen van tropisch regenwoud voor de verbouwing van dit gewas. Het grootste deel van de totale opbrengst is bestemd voor veevoer in het westen; dit betekent nog meer milieuproblemen en een grotere verwarming van de aarde.

Soja is ook één van de gewassen waarbij genetische modificatie (GM) een belangrijke toepassing is.

Behalve als veevoer worden sojaproducten veel gegeten in Aziatische landen (China, Indonesië), en door vegetariërs. Maar soja is ook een belangrijk bestanddeel van honderden voedingsmiddelen.

Over de gezondheidsvoordelen dan wel -nadelen zijn veel verschillende meningen in omloop.

Er zijn zo veel aspecten aan deze peulvrucht dat één lemma niet genoeg is. Daarom is het onderwerp onderverdeeld in een aantal kleinere deelgebieden die telkens een aspect beschrijven.
Nog lang niet alle aspecten zijn aan bod gekomen, maar regelmatig komen er nieuwe bij.