Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: vet lekkere pasta met snijbiet

Snijbiet akker

Ik at dit geweldige smeuïge gerecht bij Alexandra van leefbarewereld.nl.

In dit recept gebruikt zij snijbiet uit eigen tuin, een geweldige plant die maandenlang blad geeft, maar bij gebrek daaraan kan ook een andere (blad)-groente gebruikt worden. Bijvoorbeeld spinazie, zevenblad, zuring voor de liefhebbers, veldsla, andijvie of wat maar voorhanden is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 400 gram penne
- heel veel snijbiet, ongekookt een grote pan vol
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 1/2 pakje sojacuisine (=sojaroom)
- sojamelk
- 60 gram margarine
- 3 eetlepels bloem
- olie
- verse nootmuskaat
- tijm
- paprikapoeder
- kerrie
- peper en zout

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en roerbak hier de uien in op een matig vuur, met de tijm, knoflook, zout, peper en paprikapoeder.

Strooi de bloem erbij en roer dit erdoor, de bloem mag niet bruin worden. Blijven roeren.
Sojamelk toevoegen en roeren tot een glad papje ontstaat. Het moet een dikke saus worden.

Was de snijbiet en haal de nerven eruit. Snijd of scheur de bladeren in kleine stukken.
Was en snijd de prei in halve ringetjes.

Verhit olie in wok en smoor hier de prei in met een beetje kerrie. Voeg de snijbiet toe en schep deze op een hoog vuur regelmatig om.
Vuur laag zetten en deksel erop.

Kook de pasta 7 minuten.

De saus in de pan bij de prei gieten. Goed doorroeren met de room en nootmuskaat.

In een schaal de pasta en de rest mengen. Meteen opdienen.

Jan Juffermans

categorieën: personen

janjuffermans

Jan Juffermans werkt sinds 1978 bij de stichting 'De Kleine Aarde' in Boxtel, en is nu Beleidsmedewerker Mondiale Duurzaamheid. Hij schreef onder andere het boek ‘Nut & Noodzaak van de Mondiale Voetafdruk; over de mondiale gebruiksruimte, duurzaamheid en mensenrechten', Lemniscaat 2006. Gratis te downloaden via janjuffermans.nl