Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastinaaksoep met gember en sinaasappel

Gember

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
- ongeveer 600 ml groentebouillon
- ongeveer 5 cm gemberwortel, eventueel geschild en geraspt
- 600 gram pastinaak, in plakjes of blokjes
- sap van 3 sinaasappels
- 125 ml sojaroom (soja cuisine)
- naar smaak zout en peper
- schil van 1 sinaasappel, geraspt

Bereiding

Bak de ui in de olie ongeveer 3 minuten op een laag vuur en voeg hierna de knoflook en ketoembar toe. Bak nog een paar minuten.

Voeg de bouillon, de pastinaak en de gember toe en breng aan de kook. Kook totdat de pastinaak zacht is (ongeveer 8 minuten).

Pureer de soep en roer er dan de sinaasappelsap en soja cuisine door.

Breng nog even aan de kook en maak af met zout en peper. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.

Just Eat It: A Food Waste Story

categorieën: films

Is het mogelijk zes maanden te leven op voedsel dat weggooid werd? Jazeker blijkt uit deze film die vertoond werd op het IDFA 2014.

van de idfasite:

Eerder ging het filmmakerskoppel Rustemeyer en Baldwin in The Clean Bin Project met elkaar de strijd aan: wie produceert er zo weinig mogelijk afval?

In het verlengde daarvan richt het stel zich nu op voedselverspilling. Volgens een van de experts die ze opvoeren, belandt een kwart van alle boodschappen in de vuilnisbak. In een poging al dat afgeschreven eten te redden proberen de filmmakers zes maanden lang te leven van voedsel dat wordt weggegooid. Gaandeweg lopen ze vanzelf tegen allerlei aspecten rond deze problematiek aan. Soms vinden ze bij het dumpster diven choquerend grote hoeveelheden, meer dan ze op kunnen.Zo leren ze te koken met wat echt op moet, de rest geven ze aan hun vrienden.

Zowel de gevonden producten als de consequent mooi opgemaakte maaltijden die ze daarvan bereiden worden nauwgezet gefotografeerd om later op een grafische manier inzichtelijk te maken wat de omvang is van het probleem. De verspilling tijdens de productie en in de supermarkten wordt op verschillende manieren in beeld gebracht. In een time-lapse is bijvoorbeeld te zien hoe uit een zaadje een paprikaplant groeit en een paprika, na verwerking in de fabriek en het transport naar de winkel, in de koelkast belandt om daar weg te rotten.