Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aubergine-tomatenschotel

Tijm1

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olijfolie
- 1 middelgrote aubergine
- 3 tomaten
- 1 teen knoflook
- zout
- peper
- tijm

Bereiding

Was de aubergine en snijd ‘m in schijfjes of in plakken. Bak deze in een flinke hoeveelheid hete olie totdat hij zacht en sappig is.

Voeg het gehakte teentje knoflook, peper, zout, tijm en de in stukjes gesneden tomaten toe.

Dek de pan af en laat het lekker pruttelen, ongeveer 15 tot 25 minuten.

Serveersuggestie

Serveren met rijst en vegetarische gyros.

Just Eat It: A Food Waste Story

categorieën: films

Is het mogelijk zes maanden te leven op voedsel dat weggooid werd? Jazeker blijkt uit deze film die vertoond werd op het IDFA 2014.

van de idfasite:

Eerder ging het filmmakerskoppel Rustemeyer en Baldwin in The Clean Bin Project met elkaar de strijd aan: wie produceert er zo weinig mogelijk afval?

In het verlengde daarvan richt het stel zich nu op voedselverspilling. Volgens een van de experts die ze opvoeren, belandt een kwart van alle boodschappen in de vuilnisbak. In een poging al dat afgeschreven eten te redden proberen de filmmakers zes maanden lang te leven van voedsel dat wordt weggegooid. Gaandeweg lopen ze vanzelf tegen allerlei aspecten rond deze problematiek aan. Soms vinden ze bij het dumpster diven choquerend grote hoeveelheden, meer dan ze op kunnen.Zo leren ze te koken met wat echt op moet, de rest geven ze aan hun vrienden.

Zowel de gevonden producten als de consequent mooi opgemaakte maaltijden die ze daarvan bereiden worden nauwgezet gefotografeerd om later op een grafische manier inzichtelijk te maken wat de omvang is van het probleem. De verspilling tijdens de productie en in de supermarkten wordt op verschillende manieren in beeld gebracht. In een time-lapse is bijvoorbeeld te zien hoe uit een zaadje een paprikaplant groeit en een paprika, na verwerking in de fabriek en het transport naar de winkel, in de koelkast belandt om daar weg te rotten.