Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

King Corn

categorieën: films, Landbouw algemeen

Kijk hier de hele film.

kingcorn.net

King Corn is a feature documentary about two friends, one acre of corn, and the subsidized crop that drives our fast-food nation. In King Corn, Ian Cheney and Curt Ellis, best friends from college on the east coast, move to the heartland to learn where their food comes from. With the help of friendly neighbors, genetically modified seeds, and powerful herbicides, they plant and grow a bumper crop of America’s most-productive, most-subsidized grain on one acre of Iowa soil. But when they try to follow their pile of corn into the food system, what they find raises troubling questions about how we eat-and how we farm.