Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chapatie

Olijfolie

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.

Klein kruiskruid,senecio vulgaris

categorieën: Gezondheid algemeen, Koken en eten, producten, voedselveiligheid

klein_kruiskruid

Klein kruiskruid (senecio vulgaris) is een onkruid dat af en toe aangetroffen wordt in zakjes rucola. Het onkruid is giftig omdat het pyrrolizidine-alkaloïdenen bevat. Hierdoor kan het consumeren hiervan gezondheidsklachten veroorzaken, onder andere aan de lever.

In 2009 stortte de markt voor rucola in Duitsland in vanwege het aantreffen van kruiskruid. Op 22 juni 2010 werd een waarschuwing voor Britse rucola afgegeven, de zakjes rucola waren echter al geconsumeerd.

Geneeskrachtig

Vroeger werd de plant echter als geneeskrachtig gewaardeerd.
Vanwege zijn naam werden aan het kruid vroeger allerlei beschermende krachten toegeschreven. Zo werd het gebruikt als afweerkruid tegen heksen en werd het in de wieg gelegd om de baby te beschermen.

Het blad en de wortel werden gebruikt tegen aambeien.

Bronnen

- agn.nl
- Onkruiden herkennen, Ing. H. Glas
- wikipedia