Voedselencyclopedie

inhoud

Recept:Courgette-champignonsoep

Courgettebloem

Ingrediënten

- 1 middelgrote of 2 kleine courgettes
- 1 rode ui
- kastanjechamgignons
- 1 teentje knoflook
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- olijfolie
- sojaroom
- evt. een bouillonblokje.
 

Bereiding

Snij de courgette in plakken en daarna in dobbelsteentje.
 
De ui en knoflook snipperen en in olijfolie zachtjes bakkenKurkuma en kerrie even meebakken.
 
De helft van de champignons erbij en even later alle courgetteblokjes. Daarna de rest van de champignons.
 
Alles even laten bakken, dan een scheut sojaroom toevoegen. Roeren en aanlengen met water tot alles enigszins gebonden is.

Kliekjes

categorieën: Koken en eten, natuur en milieu

Kliekjes zijn restjes overgebleven voedsel. Vroeger was het normaal om deze in een volgende maaltijd te verwerken maar tegenwoordig worden ze vaak weggegooid. Hoewel de bewaarmogelijkheden veel groter zijn met moderne koelkasten en vriezers lijken mensen steeds banger geworden. In plaats van op hun zintuigen af te gaan en te ruiken of te proeven of iets nog goed is nemen ze liever het zekere voor het onzekere: weg ermee.

Jammer want veel restjes zijn heel goed nog te eten. Vooral als je ze goed verhit. En jammer van al die voedselverspilling en dus geldverspilling.

SIRE is in februari 2015 een nieuwe campagne gestart tegen deze voedselverspilling: kliekipedia. Hier kan je recepten en ideeën vinden om maaltijden met kliekjes te maken.