Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Kliekjes

categorieën: Koken en eten, natuur en milieu

Kliekjes zijn restjes overgebleven voedsel. Vroeger was het normaal om deze in een volgende maaltijd te verwerken maar tegenwoordig worden ze vaak weggegooid. Hoewel de bewaarmogelijkheden veel groter zijn met moderne koelkasten en vriezers lijken mensen steeds banger geworden. In plaats van op hun zintuigen af te gaan en te ruiken of te proeven of iets nog goed is nemen ze liever het zekere voor het onzekere: weg ermee.

Jammer want veel restjes zijn heel goed nog te eten. Vooral als je ze goed verhit. En jammer van al die voedselverspilling en dus geldverspilling.

SIRE is in februari 2015 een nieuwe campagne gestart tegen deze voedselverspilling: kliekipedia. Hier kan je recepten en ideeën vinden om maaltijden met kliekjes te maken.