Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken pastinaak met groene pompoen en spinazie

Pastinaak 2

Ingrediënten

- olijfolie
- pastinaak
- groene pompoen
- wilde spinazie
- knoflook
- gomasio

Bereiding

De pastinaak goed schrobben en eventuele slechte plekjes wegsnijden. In de lengte in plakken snijden.
De groene pompoen halveren, de pitten er met een lepel uitscheppen en de uitgeholde helft in plakken van maximaal een centimeter dik snijden. Hier de schil af halen. Daarna de plakken halveren.
De spinazie wassen en drogen in een slacentrifuge of droogdeppen met een theedoek. Hele grote bladeren scheuren in kleinere stukken.

In een bakpan olijfolie gieten en even laten verwarmen.
De pastinaak en pompoenplakken erin doen en lekker bakken. Regelmatig keren. Bij dreigend aanbranden kan iets water toegevoegd worden. Als je met een vork makkelijk door de plakken heen kan prikken zijn ze gaar. Dit duurt afhankelijk van de dikte van de plakken tien tot twintig minuten. Nu de gomasio erover strooien en de knoflook erbij. Roeren en dan de spinazie er bovenop leggen. Deksel op de pan. Na ongeveer vijf minuten deksel eraf, even doorroeren.

Serveersuggestie

Serveren met een sojaknoflooksaus of appelmoes.

Kliekjes

categorieën: Koken en eten, natuur en milieu

Kliekjes zijn restjes overgebleven voedsel. Vroeger was het normaal om deze in een volgende maaltijd te verwerken maar tegenwoordig worden ze vaak weggegooid. Hoewel de bewaarmogelijkheden veel groter zijn met moderne koelkasten en vriezers lijken mensen steeds banger geworden. In plaats van op hun zintuigen af te gaan en te ruiken of te proeven of iets nog goed is nemen ze liever het zekere voor het onzekere: weg ermee.

Jammer want veel restjes zijn heel goed nog te eten. Vooral als je ze goed verhit. En jammer van al die voedselverspilling en dus geldverspilling.

SIRE is in februari 2015 een nieuwe campagne gestart tegen deze voedselverspilling: kliekipedia. Hier kan je recepten en ideeën vinden om maaltijden met kliekjes te maken.