Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-knolselderiesoep

Walnoot2

Ingrediënten

olijfolie
ui
knolselderie
knoflook
water met daarin opgelost een bouillonblokje of -poeder
verse walnoten
bosui
sojaroom

Bereiding

In een soeppan olie verwarmen. Hierin de kleingesneden ui, de in blokjes gesneden knolselderie bakken.
Na een paar minuten de uitgeperste knoflook toevoegen en alles nog even bakken op een laag vuur tot het allemaal gaar en zacht is geworden. Dan de, gepelde en in stukken gebroken, walnoten toevoegen samen met het water en de daarin opgeloste bouillon. Aan de kook laten komen en even laten koken.
Met een staafmixer de soep pureren.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bosui en nog wat stukjes walnoot erover strooien. De echte lekkerbekken kunnen er ook nog wat sojaroom aan toe voegen.

Kliekjes

categorieën: Koken en eten, natuur en milieu

Kliekjes zijn restjes overgebleven voedsel. Vroeger was het normaal om deze in een volgende maaltijd te verwerken maar tegenwoordig worden ze vaak weggegooid. Hoewel de bewaarmogelijkheden veel groter zijn met moderne koelkasten en vriezers lijken mensen steeds banger geworden. In plaats van op hun zintuigen af te gaan en te ruiken of te proeven of iets nog goed is nemen ze liever het zekere voor het onzekere: weg ermee.

Jammer want veel restjes zijn heel goed nog te eten. Vooral als je ze goed verhit. En jammer van al die voedselverspilling en dus geldverspilling.

SIRE is in februari 2015 een nieuwe campagne gestart tegen deze voedselverspilling: kliekipedia. Hier kan je recepten en ideeën vinden om maaltijden met kliekjes te maken.