Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Klimaatweegschaal

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten, natuur en milieu

Het voedingscentrum heeft een methode ontwikkeld waarmee je kan meten hoe milieubelastend een maaltijd is. Door in te vullen hoe je boodschappen doet, wat je eet en hoe je dat klaarmaakt en bewaart, kom je erachter hoeveel energie de maaltijd kost in vergelijking met andere maaltijden.

Dat je beter je boodschappen lopend of op de fiets kan doen dan met de auto weet natuurlijk iedereen, maar dat het eten van aardappelen veel zuiniger is dan het eten van graanproducten als rijst en pasta, en dat af en toe kip eten beter is dan vleesvervangers op basis van kaas of andere zuivel, is veel minder bekend. Nog beter is het om vleesvervangers op basis van graan, tofu of peulvruchten i.p.v. vlees te eten.

De rekenmodules die gebruikt worden zijn gemaakt op basis van een idee, methodiek en data van CLM Onderzoek en Advies. Bij de berekening van de gegevens van groente en fruit wordt gebruik gemaakt van de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal.