Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Klimaatweegschaal

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten, natuur en milieu

Het voedingscentrum heeft een methode ontwikkeld waarmee je kan meten hoe milieubelastend een maaltijd is. Door in te vullen hoe je boodschappen doet, wat je eet en hoe je dat klaarmaakt en bewaart, kom je erachter hoeveel energie de maaltijd kost in vergelijking met andere maaltijden.

Dat je beter je boodschappen lopend of op de fiets kan doen dan met de auto weet natuurlijk iedereen, maar dat het eten van aardappelen veel zuiniger is dan het eten van graanproducten als rijst en pasta, en dat af en toe kip eten beter is dan vleesvervangers op basis van kaas of andere zuivel, is veel minder bekend. Nog beter is het om vleesvervangers op basis van graan, tofu of peulvruchten i.p.v. vlees te eten.

De rekenmodules die gebruikt worden zijn gemaakt op basis van een idee, methodiek en data van CLM Onderzoek en Advies. Bij de berekening van de gegevens van groente en fruit wordt gebruik gemaakt van de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal.