Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pittige lentekoolstoofschotel

Kokosolie

Ingrediënten voor 2 personen:

- flinke scheut olijf- of sesamolie
- 1 eetlepel kokosvet (kokosolie)
- 8 bladeren palmkool
- 4 grote bladeren spitskool
- 2 bosuien, in ringetjes
- 2 flinke handen snijbiet
- 1 eetlepel gomasio
- 1 eetlepel currypasta (let op ze zijn lang niet allemaal vega, die op de foto iig wel )
- 1 hand ongezouten cashewnootjes
- 300 gram verse doperwten (in de dop)
- 20 gram santen (coconut creamed, biona organic)
- snufje zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie en kokosvet langzaam in een hapjespan, voeg de bosui meteen toe en laat dit zachtjes garen.
De doperwten doppen.

Van de de bladeren van de palmkool en spitskool de nerven verwijderen, de bladeren in repen snijden en wassen. Deze dan met het aanhangende water in de pan doen. Even roeren. Daarna hetzelfde met de snijbiet.
de (rauwe) doperwten, gomasio, cashewnootjes, currypasta, santen en het zout toevoegen. Eventueel wat extra water als het droog lijkt te staan.

Vuur even hoog zetten zodat alles goed heet wordt, blijven roeren. Dan vuur laag, deksel op de pan.
Het is klaar als de ertjes gaar zijn.

Wie dat wil kan een salade, rijst en/of aardappelen erbij eten. Of iets anders natuurlijk.

Klimaatweegschaal

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten, natuur en milieu

Het voedingscentrum heeft een methode ontwikkeld waarmee je kan meten hoe milieubelastend een maaltijd is. Door in te vullen hoe je boodschappen doet, wat je eet en hoe je dat klaarmaakt en bewaart, kom je erachter hoeveel energie de maaltijd kost in vergelijking met andere maaltijden.

Dat je beter je boodschappen lopend of op de fiets kan doen dan met de auto weet natuurlijk iedereen, maar dat het eten van aardappelen veel zuiniger is dan het eten van graanproducten als rijst en pasta, en dat af en toe kip eten beter is dan vleesvervangers op basis van kaas of andere zuivel, is veel minder bekend. Nog beter is het om vleesvervangers op basis van graan, tofu of peulvruchten i.p.v. vlees te eten.

De rekenmodules die gebruikt worden zijn gemaakt op basis van een idee, methodiek en data van CLM Onderzoek en Advies. Bij de berekening van de gegevens van groente en fruit wordt gebruik gemaakt van de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal.