Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: doperwten met sla

Verse doperwtjes in peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 1/2 kilo verse doperwten
- 50 gram margarine
- 1 teen knoflook in grove stukken
-1 krop sla, gewassen en in stukken gescheurd
- basilicum, vers of gedroogd
- tijm, vers of gedroogd
- zout
- ongeveer 175 ml water

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en fruit hierin de stukken knoflook eventjes. Verwijder dan de knoflook en voeg de doperwten bij de margarine. Roeren.
Schep de slablaadjes erdoor.

Voeg de kruiden en het water toe.

Zet het vuur laag en laat ongeveer15 à 20 minuten koken, het liefst tot al het vocht ingekookt is. Proef af en toe een erwtje om te testen of ze gaar zijn.
Breng de erwten op smaak met zout en peper.

Serveersuggestie

Dien deze schotel op met gebakken nieuwe aardappeltjes.

Een deel van de doperwten kan vervangen worden door peultjes of verse jonge boontjes.

Klimaatweegschaal

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten, natuur en milieu

Het voedingscentrum heeft een methode ontwikkeld waarmee je kan meten hoe milieubelastend een maaltijd is. Door in te vullen hoe je boodschappen doet, wat je eet en hoe je dat klaarmaakt en bewaart, kom je erachter hoeveel energie de maaltijd kost in vergelijking met andere maaltijden.

Dat je beter je boodschappen lopend of op de fiets kan doen dan met de auto weet natuurlijk iedereen, maar dat het eten van aardappelen veel zuiniger is dan het eten van graanproducten als rijst en pasta, en dat af en toe kip eten beter is dan vleesvervangers op basis van kaas of andere zuivel, is veel minder bekend. Nog beter is het om vleesvervangers op basis van graan, tofu of peulvruchten i.p.v. vlees te eten.

De rekenmodules die gebruikt worden zijn gemaakt op basis van een idee, methodiek en data van CLM Onderzoek en Advies. Bij de berekening van de gegevens van groente en fruit wordt gebruik gemaakt van de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal.