Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boterraapsalade

Ingrediënten

- raap
- wortel
- rozijnen, geweekt
- appel
- (hazel)-noten, geraspt
- olijfolie
- diksap
- knoflook
- mosterd

Bereiding

De raap en de wortel raspen of in kleine blokjes snijden. Geweekte rozijnen en appel in stukjes erbij. Eventueel geraspte (hazel)-noten.
Maak een sausje van olijfolie, diksap, knoflook, mosterd en evt. azijn. Giet dit over de groenten. Goed mengen.

Klimatariër

categorieën: Klimaatverandering, natuur en milieu

klimatarier

Een klimatariër zorgt ervoor dat wat hij of zij naar binnenwerkt de aarde zo min mogelijk belast en op die manier klimaatverandering vermindert. Want we kunnen er niet meer omheen: onze voedselkeuzes hebben direct effect op de opwarming van de aarde. Terwijl we voor het schap staan te twijfelen tussen een biefstukje en kipfilet, zweet Moeder Aarde peentjes. De keuze voor de kipfilet kan zo maar eens 3000 liter water besparen ten opzichte van biefstuk. Ook de schadelijke CO2-uitstoot die volop vrijkomt bij vleesproductie, is gigantisch veel lager bij kip in vergelijking met rund. Kies als een klimatariër: eet vlees, maar maak een bewuste keuze met het oog op klimaatverandering.

Tips om hier aan te voldoen zijn onder andere:
- 1 Mijd vlees en kies bewust
- 2 Eet lokaal
- 3 Kop tot kont
- 4 Onbewerkt en onverpakt
- 5 Alles is groente
(Bron:www.oneworld.nl)

Climatarian (n.)A diet whose primary goal is to reverse climate change. This includes eating locally produced food (to reduce energy spent in transportation), choosing pork and poultry instead of beef and lamb (to limit gas emissions), and using every part of ingredients (apple cores, cheese rinds, etc.) to limit food waste.
(Bron: www.nytimes.com)