Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe bietensalade

Bietjes

Ingrediënten

biet (rauw, schoongeborsteld)
rode ui, in kleine stukjes
zonnebloempitten
shoyu

voor de dressing:
yofu
olijfolie
knoflook (veel)
chilimosterd
zout
evt. beetje water

Bereiding

De zonnebloempitten roosteren in een bakpan, zonder olie. In een kommetje een beetje shoyu doen, daar de geroosterde pitten doorroeren.
De biet(en) raspen, de ui in kleine stukjes erbij.
Dressing maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Dit met de zonnebloempitten door de geraspte biet mengen.

Klimatariër

categorieën: Klimaatverandering, natuur en milieu

klimatarier

Een klimatariër zorgt ervoor dat wat hij of zij naar binnenwerkt de aarde zo min mogelijk belast en op die manier klimaatverandering vermindert. Want we kunnen er niet meer omheen: onze voedselkeuzes hebben direct effect op de opwarming van de aarde. Terwijl we voor het schap staan te twijfelen tussen een biefstukje en kipfilet, zweet Moeder Aarde peentjes. De keuze voor de kipfilet kan zo maar eens 3000 liter water besparen ten opzichte van biefstuk. Ook de schadelijke CO2-uitstoot die volop vrijkomt bij vleesproductie, is gigantisch veel lager bij kip in vergelijking met rund. Kies als een klimatariër: eet vlees, maar maak een bewuste keuze met het oog op klimaatverandering.

Tips om hier aan te voldoen zijn onder andere:
- 1 Mijd vlees en kies bewust
- 2 Eet lokaal
- 3 Kop tot kont
- 4 Onbewerkt en onverpakt
- 5 Alles is groente
(Bron:www.oneworld.nl)

Climatarian (n.)A diet whose primary goal is to reverse climate change. This includes eating locally produced food (to reduce energy spent in transportation), choosing pork and poultry instead of beef and lamb (to limit gas emissions), and using every part of ingredients (apple cores, cheese rinds, etc.) to limit food waste.
(Bron: www.nytimes.com)