Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: champignonsoep

Kastanjechampignon

Ingrediënten

kastanjechampignons (gehalveerd)
margarine
ui (in ringen)
prei (in ringen)
bleekselderij (in stukjes)
kerrie
zout
peper
dille
oregano
paprikapoeder
knoflook
water en/of sojamelk
sojaroom
bouillonpoeder of -blokje
shoyu

Bereiding

 De champignons bakken met de ui in de gesmolten margarine. Kruiden en knoflook toevoegen, meebakken. Daarna de sojamelk of het water toevoegen en aan de kook brengen. Bouillon toevoegen en de groenten erbij doen.

Ongeveer 10 minuten laten koken. Op het allerlaatst de room erdoorheen roeren. Daarna meteen vuur uit en opdienen.

knabbel en babbel 01 het begin

categorieën: Project: knabbel en babbel

peulvruchten natuurtuin_klopvaart

Plaatsing en inrichting

Het stukje grond dat mij ter beschikking wordt gesteld om te experimenteren met permacultuur ligt in een wijknatuurtuin en heeft een oppervlakte van ongeveer 12 bij 5 meter. Langs een bosrand met een enigszins over de tuin hangende paardekastanje. Deze rand (12 meter) is aan de westkant, dus geeft pas aan het eind van de middag schaduw.
De tuin is ruwweg verdeeld in 8 vakken (A t/m H), er zijn echter (nog) geen paden. Ik zit te denken aan losse tegels om zo meer ruimte te krijgen, of in ieder geval dat gevoel te hebben. A is de meest noord-westelijke hoek, H de meest zuid-oostelijke.

Tuingeschiedenis en omgeving

Deze tuin is jarenlang gebruikt voor de kweek van pompoenen en aardappels, en ik vermoed dat de grond behoorlijk uitgeput is, ook al door de kastanjeboom. Hij voelt redelijk los aan zolang die niet ingeklonken is door veelvuldig betreden, vooral bij natheid. Ik probeer dan ook zo min mogelijk op de bodem te lopen en zo veel mogelijk vanaf de kant te werken.
Elk jaar wordt de grond hier omgeploegd. Op het moment dat ik hier kan beginnen is het een kale vlakte met her en der plukken kweekgras en wat andere wilde planten. Het ziet er niet heel vruchtbaar uit.

Start

Bij mijn eerste project (de Keltische tuin) hadden we het idee dat we heel snel een uitgewerkt plan moesten maken met daarin precies vastgelegd wat waar moest groeien. We waren nog groentjes in de permacultuur en wilden het graag allemaal helemaal goed doen.
Bij de start van de knabbel en babbel-tuin was ik veel ontspannener en heb ik het anders aangepakt. Ik ben veel meer gaan kijken, observeren: hoe de bodem eruit ziet, wat er spontaan groeit en wat voor dieren er rondhangen, waar de overheersende wind vandaan komt, en hoe laat de zon waar schijnt.

Groenbemesters

Voordat ik het plan gemaakt had ben ik begonnen met het zaaien van groenbemesters als tuinkers, spinazie, o.i-kers en tuinbonen. Ik wil veel peulvruchten zaaien om zo het stikstofgehalte van de bodem weer een beetje op te krikken (en omdat het me grappig lijkt te experimenteren met o.a. kikkererwten en dupuis linzen).
Ook wil ik de bodem bedekken met stro om de erosie en verdamping tegen te gaan.