Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: moussaka met dupuislinzen

Dupuis linzen-1

Moussaka is een Griekse ovenschotel met als basisingrediënten aardappels en aubergine.

Ingrediënten

voor de moussaka:
100 gram (dupuis)-linzen
100 gram aardappels
1 grote aubergine
genoeg (frituur)-olie
1 ui, in ringen
1 courgette, in plakjes
bouillonblokje
chilipoeder, paprikapoeder, zout

voor de saus:
klont margarine
2 eetlepels gebuild meel
1 eetlepel gistvlokken
soja- of rijstemelk
nootmuskaat, peper, zout

Bereiding

Kook de linzen met een bouillonblokje in 2 keer zoveel water tot het water op is en/of de linzen gaar zijn. N.B. Dupuislinzen blijven stevig.

Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. kook ze een paar minuten in, laat ze in het water staan. Ze moeten niet helemaal gaar zijn als ze in de oven gaan. Giet het water dus af voor het zover is.

Bak de aubergine in schijfjes in olie die goed heet is, tot ze zacht is. Voeg op het laatst de ui en de courgette toe. Haal alles uit de pan en bestrooi met zout..

Maak een witte saus door de margarine te smelten en daarna het meel erdoor te roeren. Voeg telkens een beetje melk toe onder goed roeren. Als een gladde saus is ontstaan, de overige ingrediënten toevoegen.

In een ovenschaal eerst de aardappels, dan de linzen en dan de groenten scheppen. Hierover de saus gieten. Het mag goed onder staan.

Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ongeveer 20 minuten.

knabbel en babbel 01 het begin

categorieën: Project: knabbel en babbel

peulvruchten natuurtuin_klopvaart

Plaatsing en inrichting

Het stukje grond dat mij ter beschikking wordt gesteld om te experimenteren met permacultuur ligt in een wijknatuurtuin en heeft een oppervlakte van ongeveer 12 bij 5 meter. Langs een bosrand met een enigszins over de tuin hangende paardekastanje. Deze rand (12 meter) is aan de westkant, dus geeft pas aan het eind van de middag schaduw.
De tuin is ruwweg verdeeld in 8 vakken (A t/m H), er zijn echter (nog) geen paden. Ik zit te denken aan losse tegels om zo meer ruimte te krijgen, of in ieder geval dat gevoel te hebben. A is de meest noord-westelijke hoek, H de meest zuid-oostelijke.

Tuingeschiedenis en omgeving

Deze tuin is jarenlang gebruikt voor de kweek van pompoenen en aardappels, en ik vermoed dat de grond behoorlijk uitgeput is, ook al door de kastanjeboom. Hij voelt redelijk los aan zolang die niet ingeklonken is door veelvuldig betreden, vooral bij natheid. Ik probeer dan ook zo min mogelijk op de bodem te lopen en zo veel mogelijk vanaf de kant te werken.
Elk jaar wordt de grond hier omgeploegd. Op het moment dat ik hier kan beginnen is het een kale vlakte met her en der plukken kweekgras en wat andere wilde planten. Het ziet er niet heel vruchtbaar uit.

Start

Bij mijn eerste project (de Keltische tuin) hadden we het idee dat we heel snel een uitgewerkt plan moesten maken met daarin precies vastgelegd wat waar moest groeien. We waren nog groentjes in de permacultuur en wilden het graag allemaal helemaal goed doen.
Bij de start van de knabbel en babbel-tuin was ik veel ontspannener en heb ik het anders aangepakt. Ik ben veel meer gaan kijken, observeren: hoe de bodem eruit ziet, wat er spontaan groeit en wat voor dieren er rondhangen, waar de overheersende wind vandaan komt, en hoe laat de zon waar schijnt.

Groenbemesters

Voordat ik het plan gemaakt had ben ik begonnen met het zaaien van groenbemesters als tuinkers, spinazie, o.i-kers en tuinbonen. Ik wil veel peulvruchten zaaien om zo het stikstofgehalte van de bodem weer een beetje op te krikken (en omdat het me grappig lijkt te experimenteren met o.a. kikkererwten en dupuis linzen).
Ook wil ik de bodem bedekken met stro om de erosie en verdamping tegen te gaan.