Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spanakorizo

Wildespinazie

Dit is een spinazie-met-rijst-gerecht uit Griekenland. Hoofdingrediënten zijn vooral spinazie en rijst. Verder doen sommige mensen er (witte) bonen in en/of andere groenten.

Onderstaand een eenvoudige variant, naar eigen inzichten uit te breiden. In verhouding moet er veel meer spinazie in dan rijst.

Ingrediënten

rijst (bv. risottorijst)
verse spinazie
lente-ui
olie
dille
citroensap
zout

Bereiding

Was de spinazie goed.
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook in een grote pan. Doe hier de spinazie bij en laat ongeveer een minuut koken.
Afgieten maar het water bewaren, en de spinazie onder koud water spoelen. Uit laten lekken in een vergiet.

Breng in een andere pan ongeveer twee keer zoveel water als rijst aan de kook. Gebruik hiervoor het water waar de spinazie in gekookt is, eventueel aangevuld met vers water.
Als het kookt hierin de rijst, de lente-uitjes, olie en eventueel wat zout en/of wat bouillon doen.
Laten koken tot de rijst gaar is en het vocht ingekookt tot een dikke saus.

Nu de spinazie, de dille, vers citroensap en eventueel nog wat zout erdoor roeren.
Heet serveren.

Serveersuggestie

Eten met brood en olijven of een bonenschotel en frisse salade.

knabbel en babbel 02 het plan

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

permaplan

Permacultuur gaat altijd uit van een plan, het ontwerp. Ook voor de knabbel en babbel-tuin heb ik zo'n ontwerp gemaakt. Het was een globaal plan omdat ik de precieze invulling in de loop van het project wilde doen. Afhankelijk van wat er zich voor zou doen en hoe alles zich zou ontwikkelen. En aan de hand van meer kennis en voortschrijdende inzichten. Met name op het gebied van gildes.

In het plan is de tuin onderverdeeld in 8 vakken, A t/m H. Er zijn geen afgebakende bedden omdat ik verschillende gildes in elkaar over wil laten lopen. Er is al wel een pad.
Dit pad zou later steeds meer zijpaadjes krijgen omdat het niet mogelijk bleek alle planten en plekken te bereiken vanaf het hoofdpad. Niet alle vakken zijn even groot of hebben dezelfde vorm.

Het plan is langzaam maar zeker organisch uitgegroeid tot een steeds logischer geheel. Het is waarschijnlijk nog lang niet af.

Tijdelijk

Heel jammer is wel dat ik dit stuk grond waarschijnlijk maar één jaar tot mijn beschikking heb. Deze wetenschap heeft mijn plan beïnvloed. Ik heb minder vaste planten en bomen geplaatst dan ik eigenlijk zou willen.
Nu staan er wel 3 laagblijvende fruitboompjes - 2 peren en 1 pruim - en diverse bessenstruiken, maar in mijn ideale tuin zou ik er daar veel meer van hebben, en ook grotere.

Plaatsing

Langs de noord- en westkant (bosrand) heb ik de hoogste planten gepland. Langs de westkant staan veel frambozenstruiken en aardperen. Langs de noordzijde maïs en daarvoor bessenstruiken.
De boompjes en warmtemuurtjes (hier kom ik nog op terug) zijn in zonnecirkels geplaatst, zodat de verschillende planten op deze manier optimaal van de zon en de warmte kunnen profiteren.