Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasaus

Aubergine

Ingrediënten

aubergine
olijfolie
ui
paprika
paprikapoeder
oregano
cayennepeper
basilicum
tomatenpuree
knoflook
gistvlokken
water

Bereiding

Begin met de aubergine te schillen en in stukjes of plakjes te snijden. Meteen daarna bakken in (veel) olijfolie op hoog vuur. Daarna ui, paprika, knoflook en alle kruiden behalve de basilicum toevoegen.

Vuur hoog houden en blijven roeren. Ongeveer 10 minuten. Dan water, tomatenpuree en gistvlokken toevoegen.

Een half uur op een laag vuur laten pruttelen. Af en toe doorroeren. Op het allerlaatst de basilicum erdoor roeren.

knabbel en babbel 02 het plan

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

permaplan

Permacultuur gaat altijd uit van een plan, het ontwerp. Ook voor de knabbel en babbel-tuin heb ik zo'n ontwerp gemaakt. Het was een globaal plan omdat ik de precieze invulling in de loop van het project wilde doen. Afhankelijk van wat er zich voor zou doen en hoe alles zich zou ontwikkelen. En aan de hand van meer kennis en voortschrijdende inzichten. Met name op het gebied van gildes.

In het plan is de tuin onderverdeeld in 8 vakken, A t/m H. Er zijn geen afgebakende bedden omdat ik verschillende gildes in elkaar over wil laten lopen. Er is al wel een pad.
Dit pad zou later steeds meer zijpaadjes krijgen omdat het niet mogelijk bleek alle planten en plekken te bereiken vanaf het hoofdpad. Niet alle vakken zijn even groot of hebben dezelfde vorm.

Het plan is langzaam maar zeker organisch uitgegroeid tot een steeds logischer geheel. Het is waarschijnlijk nog lang niet af.

Tijdelijk

Heel jammer is wel dat ik dit stuk grond waarschijnlijk maar één jaar tot mijn beschikking heb. Deze wetenschap heeft mijn plan beïnvloed. Ik heb minder vaste planten en bomen geplaatst dan ik eigenlijk zou willen.
Nu staan er wel 3 laagblijvende fruitboompjes - 2 peren en 1 pruim - en diverse bessenstruiken, maar in mijn ideale tuin zou ik er daar veel meer van hebben, en ook grotere.

Plaatsing

Langs de noord- en westkant (bosrand) heb ik de hoogste planten gepland. Langs de westkant staan veel frambozenstruiken en aardperen. Langs de noordzijde maïs en daarvoor bessenstruiken.
De boompjes en warmtemuurtjes (hier kom ik nog op terug) zijn in zonnecirkels geplaatst, zodat de verschillende planten op deze manier optimaal van de zon en de warmte kunnen profiteren.