Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

knabbel en babbel 02 het plan

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

permaplan

Permacultuur gaat altijd uit van een plan, het ontwerp. Ook voor de knabbel en babbel-tuin heb ik zo'n ontwerp gemaakt. Het was een globaal plan omdat ik de precieze invulling in de loop van het project wilde doen. Afhankelijk van wat er zich voor zou doen en hoe alles zich zou ontwikkelen. En aan de hand van meer kennis en voortschrijdende inzichten. Met name op het gebied van gildes.

In het plan is de tuin onderverdeeld in 8 vakken, A t/m H. Er zijn geen afgebakende bedden omdat ik verschillende gildes in elkaar over wil laten lopen. Er is al wel een pad.
Dit pad zou later steeds meer zijpaadjes krijgen omdat het niet mogelijk bleek alle planten en plekken te bereiken vanaf het hoofdpad. Niet alle vakken zijn even groot of hebben dezelfde vorm.

Het plan is langzaam maar zeker organisch uitgegroeid tot een steeds logischer geheel. Het is waarschijnlijk nog lang niet af.

Tijdelijk

Heel jammer is wel dat ik dit stuk grond waarschijnlijk maar één jaar tot mijn beschikking heb. Deze wetenschap heeft mijn plan beïnvloed. Ik heb minder vaste planten en bomen geplaatst dan ik eigenlijk zou willen.
Nu staan er wel 3 laagblijvende fruitboompjes - 2 peren en 1 pruim - en diverse bessenstruiken, maar in mijn ideale tuin zou ik er daar veel meer van hebben, en ook grotere.

Plaatsing

Langs de noord- en westkant (bosrand) heb ik de hoogste planten gepland. Langs de westkant staan veel frambozenstruiken en aardperen. Langs de noordzijde maïs en daarvoor bessenstruiken.
De boompjes en warmtemuurtjes (hier kom ik nog op terug) zijn in zonnecirkels geplaatst, zodat de verschillende planten op deze manier optimaal van de zon en de warmte kunnen profiteren.