Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

knabbel en babbel 02 het plan

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

permaplan

Permacultuur gaat altijd uit van een plan, het ontwerp. Ook voor de knabbel en babbel-tuin heb ik zo'n ontwerp gemaakt. Het was een globaal plan omdat ik de precieze invulling in de loop van het project wilde doen. Afhankelijk van wat er zich voor zou doen en hoe alles zich zou ontwikkelen. En aan de hand van meer kennis en voortschrijdende inzichten. Met name op het gebied van gildes.

In het plan is de tuin onderverdeeld in 8 vakken, A t/m H. Er zijn geen afgebakende bedden omdat ik verschillende gildes in elkaar over wil laten lopen. Er is al wel een pad.
Dit pad zou later steeds meer zijpaadjes krijgen omdat het niet mogelijk bleek alle planten en plekken te bereiken vanaf het hoofdpad. Niet alle vakken zijn even groot of hebben dezelfde vorm.

Het plan is langzaam maar zeker organisch uitgegroeid tot een steeds logischer geheel. Het is waarschijnlijk nog lang niet af.

Tijdelijk

Heel jammer is wel dat ik dit stuk grond waarschijnlijk maar één jaar tot mijn beschikking heb. Deze wetenschap heeft mijn plan beïnvloed. Ik heb minder vaste planten en bomen geplaatst dan ik eigenlijk zou willen.
Nu staan er wel 3 laagblijvende fruitboompjes - 2 peren en 1 pruim - en diverse bessenstruiken, maar in mijn ideale tuin zou ik er daar veel meer van hebben, en ook grotere.

Plaatsing

Langs de noord- en westkant (bosrand) heb ik de hoogste planten gepland. Langs de westkant staan veel frambozenstruiken en aardperen. Langs de noordzijde maïs en daarvoor bessenstruiken.
De boompjes en warmtemuurtjes (hier kom ik nog op terug) zijn in zonnecirkels geplaatst, zodat de verschillende planten op deze manier optimaal van de zon en de warmte kunnen profiteren.