Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

knabbel en babbel 03 slakken

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

slak

Juni 2010

Slakken zijn veelvraten. Tot 4 keer toe hebben ze alle jonge pompoen-, courgette- en koolplanten opgegeten. Ik kweek de plantjes thuis in mijn kas (slaapkamer) op zodat ze alvast een goede start hebben, maar dat mag niet baten. Ze verdwijnen gewoon.

Omdat ik veel groene massa heb (wilde planten, stro en andere planten), blijft de bodem vochtig en kunnen slakken hierin goed overleven. Experimenten met het kaal houden van de bodem rond de plantjes en met het strooien van bentoniet rondom de jonge plantjes hebben niet helemaal het gewenste resultaat opgeleverd.

Toch lijkt de laatste lichting planten wel te overleven. Zijn de slakken vertrokken, hebben ze last van de droogte of hebben ze gewoon genoeg gegeten? Ik weet het niet maar ik ben blij dat er nu tenminste wat blijft staan.

Hapje

Vaak nemen ze alleen maar één hapje uit de steel van het jonge plantje. Maar dit is genoeg om de plant helemaal te laten verdwijnen.

Deficiëntie

In de permacultuur gaat men er vaak van uit dat je een tekort, deficiëntie, hebt in plaats van een teveel. Als je dus meer slakken hebt dan je tuin aankan, zoals het geval is als ze al je planten opeten, moet je zorgen voor iets dat het aantal slakken in toom houdt. Bijvoorbeeld egels, vogels of eenden. Sommige mensen eten gewoon de slakken zelf, en hebben zo een extra oogst.

Vogels zijn er genoeg maar ik heb niet het idee dat zij zich met de slakken voeden.
Daarom had ik het plan een egelburcht te maken om op deze manier egels te lokken. Dit is er echter nog niet van gekomen. En nu lijkt het minder noodzakelijk. Misschien iets voor van de winter.