Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde asperges

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 300 gram asperges
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 flinke teen knoflook.

Bereiding

Pers de knoflook uit in de olie en roer dit goed door.

Breek het kontje van de asperges af en schil de rest. Bewaar de schillen en kontjes om er bouillon van te trekken! Bestrijk de asperges met de knoflookolie.

Verwarm de oven, grill of grillpan voor.

Grill de asperges een paar minuten, af en toe omdraaien en eventueel bijsmeren met olie zodat ze niet verbranden. Ze zijn gaar als de buitenkant iets knapperig is.

Serveersuggestie

Gegrilde asperges kunnen gegeten worden als bijgerecht bij de warme maaltijd, als hapje vooraf met een dipsausje (bv. een knoflooksaus) of in een salade.

knabbel en babbel 03 slakken

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

slak

Juni 2010

Slakken zijn veelvraten. Tot 4 keer toe hebben ze alle jonge pompoen-, courgette- en koolplanten opgegeten. Ik kweek de plantjes thuis in mijn kas (slaapkamer) op zodat ze alvast een goede start hebben, maar dat mag niet baten. Ze verdwijnen gewoon.

Omdat ik veel groene massa heb (wilde planten, stro en andere planten), blijft de bodem vochtig en kunnen slakken hierin goed overleven. Experimenten met het kaal houden van de bodem rond de plantjes en met het strooien van bentoniet rondom de jonge plantjes hebben niet helemaal het gewenste resultaat opgeleverd.

Toch lijkt de laatste lichting planten wel te overleven. Zijn de slakken vertrokken, hebben ze last van de droogte of hebben ze gewoon genoeg gegeten? Ik weet het niet maar ik ben blij dat er nu tenminste wat blijft staan.

Hapje

Vaak nemen ze alleen maar één hapje uit de steel van het jonge plantje. Maar dit is genoeg om de plant helemaal te laten verdwijnen.

Deficiëntie

In de permacultuur gaat men er vaak van uit dat je een tekort, deficiëntie, hebt in plaats van een teveel. Als je dus meer slakken hebt dan je tuin aankan, zoals het geval is als ze al je planten opeten, moet je zorgen voor iets dat het aantal slakken in toom houdt. Bijvoorbeeld egels, vogels of eenden. Sommige mensen eten gewoon de slakken zelf, en hebben zo een extra oogst.

Vogels zijn er genoeg maar ik heb niet het idee dat zij zich met de slakken voeden.
Daarom had ik het plan een egelburcht te maken om op deze manier egels te lokken. Dit is er echter nog niet van gekomen. En nu lijkt het minder noodzakelijk. Misschien iets voor van de winter.