Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

knabbel en babbel 03 slakken

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

slak

Juni 2010

Slakken zijn veelvraten. Tot 4 keer toe hebben ze alle jonge pompoen-, courgette- en koolplanten opgegeten. Ik kweek de plantjes thuis in mijn kas (slaapkamer) op zodat ze alvast een goede start hebben, maar dat mag niet baten. Ze verdwijnen gewoon.

Omdat ik veel groene massa heb (wilde planten, stro en andere planten), blijft de bodem vochtig en kunnen slakken hierin goed overleven. Experimenten met het kaal houden van de bodem rond de plantjes en met het strooien van bentoniet rondom de jonge plantjes hebben niet helemaal het gewenste resultaat opgeleverd.

Toch lijkt de laatste lichting planten wel te overleven. Zijn de slakken vertrokken, hebben ze last van de droogte of hebben ze gewoon genoeg gegeten? Ik weet het niet maar ik ben blij dat er nu tenminste wat blijft staan.

Hapje

Vaak nemen ze alleen maar één hapje uit de steel van het jonge plantje. Maar dit is genoeg om de plant helemaal te laten verdwijnen.

Deficiëntie

In de permacultuur gaat men er vaak van uit dat je een tekort, deficiëntie, hebt in plaats van een teveel. Als je dus meer slakken hebt dan je tuin aankan, zoals het geval is als ze al je planten opeten, moet je zorgen voor iets dat het aantal slakken in toom houdt. Bijvoorbeeld egels, vogels of eenden. Sommige mensen eten gewoon de slakken zelf, en hebben zo een extra oogst.

Vogels zijn er genoeg maar ik heb niet het idee dat zij zich met de slakken voeden.
Daarom had ik het plan een egelburcht te maken om op deze manier egels te lokken. Dit is er echter nog niet van gekomen. En nu lijkt het minder noodzakelijk. Misschien iets voor van de winter.