Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzen-prei bijgerecht

Prei

Ingrediënten

(bijgerecht voor 4 personen of voor 2 personen als hoofdgerecht)
- 100 gram dupuislinzen
- bouillonpoeder of -blokje
- water
- olijfolie
- 2 preien
- flinke lepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Kook de linzen volgens aanwijzingen in water met bouillon tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken.

Snij de prei in ringen en was ze goed.

In een bakpan de olie doen en de prei al snel toevoegen. Het geeft niet als deze nog vochtig is van het spoelen. Vuur laag laten en de prei op deze manier ruim de tijd geven gaar te worden. Af en toe omscheppen.
Als de prei mooi zacht is geworden de linzen en andere ingrediënten er bij doen.

Alles goed warm laten worden terwijl je af en toe alles omschept. Als het te roog lijkt te worden beetje water toevoegen.

Serveersuggestie

Lekker bij een pompoengerecht.

knabbel en babbel 03 slakken

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

slak

Juni 2010

Slakken zijn veelvraten. Tot 4 keer toe hebben ze alle jonge pompoen-, courgette- en koolplanten opgegeten. Ik kweek de plantjes thuis in mijn kas (slaapkamer) op zodat ze alvast een goede start hebben, maar dat mag niet baten. Ze verdwijnen gewoon.

Omdat ik veel groene massa heb (wilde planten, stro en andere planten), blijft de bodem vochtig en kunnen slakken hierin goed overleven. Experimenten met het kaal houden van de bodem rond de plantjes en met het strooien van bentoniet rondom de jonge plantjes hebben niet helemaal het gewenste resultaat opgeleverd.

Toch lijkt de laatste lichting planten wel te overleven. Zijn de slakken vertrokken, hebben ze last van de droogte of hebben ze gewoon genoeg gegeten? Ik weet het niet maar ik ben blij dat er nu tenminste wat blijft staan.

Hapje

Vaak nemen ze alleen maar één hapje uit de steel van het jonge plantje. Maar dit is genoeg om de plant helemaal te laten verdwijnen.

Deficiëntie

In de permacultuur gaat men er vaak van uit dat je een tekort, deficiëntie, hebt in plaats van een teveel. Als je dus meer slakken hebt dan je tuin aankan, zoals het geval is als ze al je planten opeten, moet je zorgen voor iets dat het aantal slakken in toom houdt. Bijvoorbeeld egels, vogels of eenden. Sommige mensen eten gewoon de slakken zelf, en hebben zo een extra oogst.

Vogels zijn er genoeg maar ik heb niet het idee dat zij zich met de slakken voeden.
Daarom had ik het plan een egelburcht te maken om op deze manier egels te lokken. Dit is er echter nog niet van gekomen. En nu lijkt het minder noodzakelijk. Misschien iets voor van de winter.