Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen uit de oven

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
ui
paprika
wortel
kerriepoeder
olie
gomasio

sojayoghurt (yofu)
knoflook
dille
zout

Bereiding

Pompoen in schijfjes (groene pompoen eerst schillen, de oranje hoeft alleen geborsteld te worden, tenzij het al laat in het seizoen is dan kan de schil van een oranje pompoen hard en bitter worden).

In een schaal doen met ui, paprika, wortel (alles in schijfjes). Hierbij olie, kerrie en gomasio toevoegen en alles goed mengen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Alles uit de schaal op een bakplaat, en ongeveer 20 à 25 minuten in de oven. Af en toe kijken of het niet zwart wordt.

Een sausje maken van sojayoghurt (yofu) met knoflook, dille en zout.

Serveersuggestie

Hierbij kan je bv. rijst serveren en een frisse groene salade van kropsla, komkommer, paprika, geraspte wortel en appel. Met een dressing van olijfolie, mosterd, knoflook, zout, evt. een beetje azijn of diksap.

knabbel en babbel 04 Care of the Earth

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

care_of_the_earth

Het eerste ethische principe van de permacultuur is Care of the Earth, zorg voor de aarde. Dit betekent dat permacultuur de enige vorm van landbouw is, voor zover ik weet tenminste, die niet de productiviteit als belangrijkste principe heeft. Het zorgen voor de aarde en al haar bewoners komt op de eerste plaats.

Concreet

In de praktijk betekent dit dat je probeert de bodem te verbeteren in plaats van uit te putten, de biodiversiteit te vergroten in plaats van monocultuur te bedrijven, plaats maakt voor wilde dieren en planten en over het algemeen de natuur een handje helpt. Vanzelfsprekend is in zo'n ontwerp geen plaats voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Het komt neer op het ontwerpen van een systeem dat zichzelf in stand kan houden en tegelijkertijd aan wensen van de mens tegemoet komt. Het blijft wel cultuur en geen natuur omdat het ontwerp gemaakt wordt om aan bepaalde wensen te voldoen. Voedsel is daarvan misschien wel de belangrijkste maar ook wonen, energie en water zijn noodzakelijke zaken voor mensen.

De bodem

Om de bodem te verrijken en beschermen ben ik begonnen met het zaaien van diverse soorten groenbemesters en het bedekken met stro. De groenbemesters (o.a. lupine, tuinkers, spinazie, oost-indische kers, diverse peulvruchten) heb ik zoveel mogelijk laten groeien maar ik heb er ook van gegeten. Pas toen alles gebloeid had en uitgegroeid leek heb ik het gewied waarbij ik het materiaal laat liggen als bodembedekking. Ook onkruid dat ik wied laat ik zoveel mogelijk liggen. Hierdoor zal een deel wel weer terugkomen maar dat vind ik niet erg.

Al dit materiaal zorgt ervoor dat mineralen uit de bodem naar boven komen en zo omgezet kunnen worden in humus. Waarna het kan dienen als voeding voor andere planten
Als je dit weg zou halen verwijder je dus deze voedingsstoffen. Weghalen van materiaal betekent een verarming van de bodem.

Vergroten van de biodiversiteit

Het laten bloeien van gewassen lokt insecten die bestuiven. Deze insecten dienen weer als voedsel voor vogels en andere dieren. Dit is een simpele manier van het vergroten van de biodiversiteit op een klein stukje.
Veel verschillende soorten dieren betekent ook minder kans op plagen van 'schadelijke' dieren.

Zone 5

In elk permacultuur ontwerp is ruimte voor de zogenaamde zone 5. Dit is een stuk grond dat niet bedoeld is voor productie maar puur voor de natuur. Het kan al wel ontworpen worden waarbij vooral uitgegaan wordt van het plaatsen van inheemse gewassen.
Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik hier nog niet echt veel aandacht aan besteed heb. Ik heb er wel ruimte voor gereserveerd en was van plan hier onder andere een egelburcht te bouwen maar ik ben nog niet verder gekomen dan het neerleggen van een stapeltje takken voor de burcht en het totaal laten verwilderen van het stuk.