Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

knabbel en babbel 04 Care of the Earth

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

care_of_the_earth

Het eerste ethische principe van de permacultuur is Care of the Earth, zorg voor de aarde. Dit betekent dat permacultuur de enige vorm van landbouw is, voor zover ik weet tenminste, die niet de productiviteit als belangrijkste principe heeft. Het zorgen voor de aarde en al haar bewoners komt op de eerste plaats.

Concreet

In de praktijk betekent dit dat je probeert de bodem te verbeteren in plaats van uit te putten, de biodiversiteit te vergroten in plaats van monocultuur te bedrijven, plaats maakt voor wilde dieren en planten en over het algemeen de natuur een handje helpt. Vanzelfsprekend is in zo'n ontwerp geen plaats voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Het komt neer op het ontwerpen van een systeem dat zichzelf in stand kan houden en tegelijkertijd aan wensen van de mens tegemoet komt. Het blijft wel cultuur en geen natuur omdat het ontwerp gemaakt wordt om aan bepaalde wensen te voldoen. Voedsel is daarvan misschien wel de belangrijkste maar ook wonen, energie en water zijn noodzakelijke zaken voor mensen.

De bodem

Om de bodem te verrijken en beschermen ben ik begonnen met het zaaien van diverse soorten groenbemesters en het bedekken met stro. De groenbemesters (o.a. lupine, tuinkers, spinazie, oost-indische kers, diverse peulvruchten) heb ik zoveel mogelijk laten groeien maar ik heb er ook van gegeten. Pas toen alles gebloeid had en uitgegroeid leek heb ik het gewied waarbij ik het materiaal laat liggen als bodembedekking. Ook onkruid dat ik wied laat ik zoveel mogelijk liggen. Hierdoor zal een deel wel weer terugkomen maar dat vind ik niet erg.

Al dit materiaal zorgt ervoor dat mineralen uit de bodem naar boven komen en zo omgezet kunnen worden in humus. Waarna het kan dienen als voeding voor andere planten
Als je dit weg zou halen verwijder je dus deze voedingsstoffen. Weghalen van materiaal betekent een verarming van de bodem.

Vergroten van de biodiversiteit

Het laten bloeien van gewassen lokt insecten die bestuiven. Deze insecten dienen weer als voedsel voor vogels en andere dieren. Dit is een simpele manier van het vergroten van de biodiversiteit op een klein stukje.
Veel verschillende soorten dieren betekent ook minder kans op plagen van 'schadelijke' dieren.

Zone 5

In elk permacultuur ontwerp is ruimte voor de zogenaamde zone 5. Dit is een stuk grond dat niet bedoeld is voor productie maar puur voor de natuur. Het kan al wel ontworpen worden waarbij vooral uitgegaan wordt van het plaatsen van inheemse gewassen.
Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik hier nog niet echt veel aandacht aan besteed heb. Ik heb er wel ruimte voor gereserveerd en was van plan hier onder andere een egelburcht te bouwen maar ik ben nog niet verder gekomen dan het neerleggen van een stapeltje takken voor de burcht en het totaal laten verwilderen van het stuk.