Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kruudmoes

Zevenblad

Ook wel kruidmoes of kruutmoes genoemd.

Volgens de wikipedia is kruudmoes (op de Veluwe meestal: kruutmoes) een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, rozijnen en veel verse kruiden. De kruudmoes heeft zijn naam te danken aan de 'kruud' oftewel 'gort'. Vroeger werd het veel gebruikt om de hardwerkende mannen op het land van een goede, stevige en voedende pap te voorzien.

Volgens Van Dale komt de naam echter gewoon van kruidmoes, en is het gekruide karnemelkse gort met rozijnen, rookworst en spek. Deze naamsverklaring lijkt mij veel logischer.

Het is in ieder geval een stevige, hartige pap met gerst of gort en verse kruiden.
Gort is gerst waarvan het buitenste vlies is verwijderd; parelgort wordt van hele fijne gerst gemaakt waarvan niet alleen het buitenste vlies maar ook het grootste deel van de zemelen en kiemen is verwijderd.

Ingrediënten

gerst of gort
bouillon
water
rozijnen of krenten
gedroogde abrikozen
walnoten
rode ui
veel jonge verse kruiden zoals brandnetel, zevenblad, boerenwormkruid, zuring en pimpernel
naar smaak peper en zout

Bereiding

De gerst of gort een nachtje weken, afgieten en aan de kook brengen met vers water en bouillon. Ongeveer een uur of tot het bijna gaar is laten koken, en dan de rozijnen en de in stukjes gesneden abrikozen nog ongeveer een kwartier mee laten koken.

De pan van het vuur halen, en dan pas de in stukjes gebroken walnoten en de kleingesneden ui en verse kruiden toevoegen.

Op het bord kan iedereen naar smaak zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Mensen die meer van zoet houden kunnen nog stroop of siroop toevoegen.

knabbel en babbel 06 Europese hanenpoten

categorieën: Project: knabbel en babbel

hanenpoten

Vergeet het kweekgras, zevenblad en knopkruid: hier zijn de Europese hanenpoten! Ook wel haangras genoemd.
Dit onkruid beleeft een grote opkomst in veel moestuinen en nu dus ook in mijn tuin.

De Europese Hanenpoot (Echinochloa crus-galli) is een grassoort (Poaceae), nauw verwant aan de maïsplant. Dankzij deze verwantschap is de hanenpoot bestand tegen de onkruidverdelgingsmiddelen die in de reguliere monocultuur maïskwekerij gebruikt wordt. Het is het enige onkruid dat overleeft op deze velden, en kan zich dus goed vermeerderen en uitzaaien.

Hoewel de hanenpoot sterk lijkt op de maïsplant is hij te herkennen aan de vertakkingen die vlak boven de grond te zien zijn. 3 of 4 stengels in plaats van één. Deze stengels geven de plant zijn naam, ze zien eruit als ...een hanenpoot!

Omdat ik ook maïs gezaaid heb en omdat die, vanwege het koude voorjaar en de daaropvolgende droge perioden, pas heel laat opkomen, is het goed opletten met wieden. Wel de manier om beide planten goed te leren (her)-kennen.