Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: risotto

Spinazie

Risotto is een rijstgerecht dat meestal met een speciaal soort rijst - arborio - klaargemaakt wordt. Deze rijstsoort is zo geschikt omdat hij heel kleverig wordt en toch van binnen stevig blijft. Sommige mensen hebben het idee dat hij van binnen ongaar blijft, dus laten ze de rijst langer koken dan aangegeven staat. Op het pak wordt een hoeveelheid van 100 gram rijst en 0,25 liter bouillon per persoon aangegeven, maar om het gaarder te krijgen is het mogelijk om de hoeveelheid vocht te verhogen en de rijst langer te laten koken.

Ingrediënten

arborio rijst
olijfolie
bouillon
ui
knoflook
wortel
bieslook (gedroogd)
dille (gedroogd)
gistvlokken
doperwten (diepvries.dan wel ontdooid, of potje, Als je dit gerecht in de zomer maakt natuurlijk vers!)
veel blaadjes bv. spinazie, veldsla of iets anders dat vers te krijgen is

Bereiding

Bak de ui, wortel en knoflook in de olie. Gebruik een pan met een dikke bodem. Ongeveer 10 minuten bakken op een niet te hoog vuur, de knoflook mag niet aanbranden. Roer ondertussen de bieslook en dille erdoor.

Hierna de rijst (ongekookt) erbij doen en blijven roeren. Weer ongeveer 10 minuten. Daarna beetje bij beetje de, hete, bouillon toevoegen. Blijven roeren, dit is echt een gerecht waar je continu bij moet blijven om te roeren. Net zo lang doorgaan tot de bouillon bijna op is of totdat jij vindt dat de rijst bijna gaar genoeg is. Dan de doperwten, de gistvlokken en de blaadjes erdoor roeren tot alles goed heet is.

Serveersuggestie

Opdienen met een salade en bv. gebakken pompoen of pastinaak.

knabbel en babbel 06 Europese hanenpoten

categorieën: Project: knabbel en babbel

hanenpoten

Vergeet het kweekgras, zevenblad en knopkruid: hier zijn de Europese hanenpoten! Ook wel haangras genoemd.
Dit onkruid beleeft een grote opkomst in veel moestuinen en nu dus ook in mijn tuin.

De Europese Hanenpoot (Echinochloa crus-galli) is een grassoort (Poaceae), nauw verwant aan de maïsplant. Dankzij deze verwantschap is de hanenpoot bestand tegen de onkruidverdelgingsmiddelen die in de reguliere monocultuur maïskwekerij gebruikt wordt. Het is het enige onkruid dat overleeft op deze velden, en kan zich dus goed vermeerderen en uitzaaien.

Hoewel de hanenpoot sterk lijkt op de maïsplant is hij te herkennen aan de vertakkingen die vlak boven de grond te zien zijn. 3 of 4 stengels in plaats van één. Deze stengels geven de plant zijn naam, ze zien eruit als ...een hanenpoot!

Omdat ik ook maïs gezaaid heb en omdat die, vanwege het koude voorjaar en de daaropvolgende droge perioden, pas heel laat opkomen, is het goed opletten met wieden. Wel de manier om beide planten goed te leren (her)-kennen.