Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ontbijtsalade

Rozijnen

Ingrediënten

water

 

gedroogde vijgen
rozijnen
sesamzaadjes
appel
sinaasappel
walnoten
venkel
bleekselderij

Bereiding

De avond ervoor de vijgen, in stukjes gesneden of geknipt, samen met de rozijnen en de sesamzaadjes weken in een schaal. Zet ze ruim onder water, als niet alle vocht wordt opgenomen is dit zeer goed nog te drinken.

's Morgens in de schaal de overige ingrediënten, in stukjes gesneden of gebroken, toevoegen.
Mengen en meteen opeten.

knabbel en babbel 06 Europese hanenpoten

categorieën: Project: knabbel en babbel

hanenpoten

Vergeet het kweekgras, zevenblad en knopkruid: hier zijn de Europese hanenpoten! Ook wel haangras genoemd.
Dit onkruid beleeft een grote opkomst in veel moestuinen en nu dus ook in mijn tuin.

De Europese Hanenpoot (Echinochloa crus-galli) is een grassoort (Poaceae), nauw verwant aan de maïsplant. Dankzij deze verwantschap is de hanenpoot bestand tegen de onkruidverdelgingsmiddelen die in de reguliere monocultuur maïskwekerij gebruikt wordt. Het is het enige onkruid dat overleeft op deze velden, en kan zich dus goed vermeerderen en uitzaaien.

Hoewel de hanenpoot sterk lijkt op de maïsplant is hij te herkennen aan de vertakkingen die vlak boven de grond te zien zijn. 3 of 4 stengels in plaats van één. Deze stengels geven de plant zijn naam, ze zien eruit als ...een hanenpoot!

Omdat ik ook maïs gezaaid heb en omdat die, vanwege het koude voorjaar en de daaropvolgende droge perioden, pas heel laat opkomen, is het goed opletten met wieden. Wel de manier om beide planten goed te leren (her)-kennen.