Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: italiaanse aardappelschotel

Aardappel

Ingrediënten

olie
ui
aardappels (in blokjes)
boontjes (breek- of sperzie-boontjes)
knoflook
courgette
lavas of selderie (vers)
bonekruid (liefst vers)
Italiaanse of Provencaalse kruidenmix
zwarte-olijventapenade
zout (naar behoefte)
peper (naar behoefte)
water

Bereiding

In een bakpan de olie verwarmen, meteen al de ui in ringen erbij doen en een paar minuten op een laag vuurtje bakken tot de ui glazig wordt.

De aardappels en de overige groenten, ongekookt en in handzame blokjes of schijfjes gesneden, toevoegen. Even, hooguit een paar minuten, bakken op een wat hoger vuur. Blijven roeren en zorgen dat het niet aanbakt.

De knoflook, de kruiden en de tapenade toevoegen.
Een bodempje water erbij. Aan de kook brengen met deksel erop.

Regelmatig kijken of het niet droogkookt, desnoods extra water toevoegen.

Het is klaar als de aardappels gaar zijn.

Serveersuggestie

Lekker met een yofuknoflooksaus.

knabbel en babbel 06 Europese hanenpoten

categorieën: Project: knabbel en babbel

hanenpoten

Vergeet het kweekgras, zevenblad en knopkruid: hier zijn de Europese hanenpoten! Ook wel haangras genoemd.
Dit onkruid beleeft een grote opkomst in veel moestuinen en nu dus ook in mijn tuin.

De Europese Hanenpoot (Echinochloa crus-galli) is een grassoort (Poaceae), nauw verwant aan de maïsplant. Dankzij deze verwantschap is de hanenpoot bestand tegen de onkruidverdelgingsmiddelen die in de reguliere monocultuur maïskwekerij gebruikt wordt. Het is het enige onkruid dat overleeft op deze velden, en kan zich dus goed vermeerderen en uitzaaien.

Hoewel de hanenpoot sterk lijkt op de maïsplant is hij te herkennen aan de vertakkingen die vlak boven de grond te zien zijn. 3 of 4 stengels in plaats van één. Deze stengels geven de plant zijn naam, ze zien eruit als ...een hanenpoot!

Omdat ik ook maïs gezaaid heb en omdat die, vanwege het koude voorjaar en de daaropvolgende droge perioden, pas heel laat opkomen, is het goed opletten met wieden. Wel de manier om beide planten goed te leren (her)-kennen.