Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappels met spinazie

Aardappel met spinazie

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 600 gram spinazie, het liefst de wilde variant
- 4 eetlepels olie
- klein handje gistvlokken
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- snufje zout en peper

Bereiding

De aardappels schillen of boenen en in stukken snijden. Opzetten in water, aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten laten koken. Ze moeten in ieder geval nog niet gaar zijn.
Afgieten in een vergiet en even laten staan om ze zo droog mogelijk te laten worden.

De spinazie wassen en in stukken scheuren, eventueel de nerven eruit halen.

In een bakpan olie verwarmen. De aardappels erbij doen en het vuur hoog zetten. Als ze bruin worden het vuur lager zetten en de aardappels gaar laten worden.
De in ringen gesneden ui en de knoflook erbij.

Als de aardappels gaar zijn, de spinazie, de gistvlokken, peper en zout toevoegen. Goed roeren. De spinazie kan er waarschijnlijk niet allemaal in een keer bij, maar dat komt snel genoeg aangezien spinazie heel snel slinkt. Dan meteen van het vuur halen en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is een yofu-knoflooksausje.
Dit gerecht is ook erg lekker met blauwe aardappels, het ziet er dan heel speciaal uit (zie foto).

knabbel en babbel 08 bloemetjes maar geen bijtjes

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

aubergine_bloem

11 augustus 2010

Zoals ik in mijn vorige knabbel en babbel-stukje (sex met planten) schreef, ben ik elke dag bezig de planten in huis te bevruchten door middel van een kwastje en zacht gezoem. Ik weet van anderen dat dit een zeer succesvolle methode kan zijn, dus waarom zou dat mij niet lukken.

Toch lijkt het bij mij niet te werken. Van de honderden bloemetjes groeit er maar zelden eentje uit tot een daadwerkelijk tomaatje, aubergine of paprika. In totaal hangen er nu 2 tomaatjes in de kas en heb ik er weken geleden eentje kunnen oogsten. That's it!

Voor de reserve heb ik ook het raam en de deur vrijwel altijd open staan, zodat beestjes die zich aangetrokken voelen geen belemmering hebben om toch vooral op bezoek te komen en hun nuttige werk te doen. Ik geloof toch dat zij er beter in zijn dan ik.
Helaas komen ze niet. En als ze al eens per ongeluk binnen verdwaald raken, doen ze niets anders dan in paniek tegen het raam vliegen in een wanhopige poging zo snel mogelijk weer naar buiten te kunnen.

Ik doe blijkbaar iets niet goed, maar wat? Kennelijk houden planten echt het meest van bijtjes en trappen ze niet in mijn act.

De enige functies van deze planten zijn op dit moment: tegengaan van oververhitting van het huis door de zon te weren, en het belemmeren van inkijk door het raam. Ook handig en zeker nuttig, maar ik had toch liever dat ze voedsel leverden. Dat was mijn eerste idee bij deze planten.