Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde spitskool

Rodespitskool

Ingrediënten

olie
ui
verse gember
kerrie
spitskool
kokosmelk

Bereiding

De spitskool in fijne reepjes snijden.

In een pan met een dikke bodem de ui in de olie fruiten. De gember schillen en fijnsnijden of door een knoflookpers persen en meebakken. Vuur niet te hoog. Kerrie toevoegen.

De spitskool erbij doen en even meebakken. Dan de kokosmelk toevoegen. Goed roeren en met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten stoven.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan geserveerd worden als een bijgerecht bij een rijsttafel of als een hoofdgroentegerecht bij een aardappelmaaltijd.

knabbel en babbel 08 bloemetjes maar geen bijtjes

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

aubergine_bloem

11 augustus 2010

Zoals ik in mijn vorige knabbel en babbel-stukje (sex met planten) schreef, ben ik elke dag bezig de planten in huis te bevruchten door middel van een kwastje en zacht gezoem. Ik weet van anderen dat dit een zeer succesvolle methode kan zijn, dus waarom zou dat mij niet lukken.

Toch lijkt het bij mij niet te werken. Van de honderden bloemetjes groeit er maar zelden eentje uit tot een daadwerkelijk tomaatje, aubergine of paprika. In totaal hangen er nu 2 tomaatjes in de kas en heb ik er weken geleden eentje kunnen oogsten. That's it!

Voor de reserve heb ik ook het raam en de deur vrijwel altijd open staan, zodat beestjes die zich aangetrokken voelen geen belemmering hebben om toch vooral op bezoek te komen en hun nuttige werk te doen. Ik geloof toch dat zij er beter in zijn dan ik.
Helaas komen ze niet. En als ze al eens per ongeluk binnen verdwaald raken, doen ze niets anders dan in paniek tegen het raam vliegen in een wanhopige poging zo snel mogelijk weer naar buiten te kunnen.

Ik doe blijkbaar iets niet goed, maar wat? Kennelijk houden planten echt het meest van bijtjes en trappen ze niet in mijn act.

De enige functies van deze planten zijn op dit moment: tegengaan van oververhitting van het huis door de zon te weren, en het belemmeren van inkijk door het raam. Ook handig en zeker nuttig, maar ik had toch liever dat ze voedsel leverden. Dat was mijn eerste idee bij deze planten.