Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snelle pizza

Pizzabodem

Ingrediënten

pizzabodem
tomatenpuree (of pastasaus)
gistvlokken
spinazie (uit een potje en goed uitgelekt)
ui
courgette
cherrytomaatjes (gehalveerd)
aubergine (voorgebakken)
knoflook
oregano
paprikapoeder
tijm
olijfolie

Bereiding

Een laag tomatenpuree of pastasaus is de basis. Daaroverheen komt de spinazie en daarop wat gistvlokken voor de hartige smaak.
Hierop de groenten in schijfjes, en de kruiden. Op het laatst wat olijfolie overheen sprenkelen (niet te zuinig).

In de oven bakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bodem.

Voorgebakken bodems

Er zijn in de natuurvoedingswinkels heel lekkere voorgebakken pizzabodems te krijgen. Van volkoren, wit of speltmeel. Van bijvoorbeeld de merken La Bioidea, Terra Sana of Biona. Ze zijn heel handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.

knabbel en babbel 08 bloemetjes maar geen bijtjes

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

aubergine_bloem

11 augustus 2010

Zoals ik in mijn vorige knabbel en babbel-stukje (sex met planten) schreef, ben ik elke dag bezig de planten in huis te bevruchten door middel van een kwastje en zacht gezoem. Ik weet van anderen dat dit een zeer succesvolle methode kan zijn, dus waarom zou dat mij niet lukken.

Toch lijkt het bij mij niet te werken. Van de honderden bloemetjes groeit er maar zelden eentje uit tot een daadwerkelijk tomaatje, aubergine of paprika. In totaal hangen er nu 2 tomaatjes in de kas en heb ik er weken geleden eentje kunnen oogsten. That's it!

Voor de reserve heb ik ook het raam en de deur vrijwel altijd open staan, zodat beestjes die zich aangetrokken voelen geen belemmering hebben om toch vooral op bezoek te komen en hun nuttige werk te doen. Ik geloof toch dat zij er beter in zijn dan ik.
Helaas komen ze niet. En als ze al eens per ongeluk binnen verdwaald raken, doen ze niets anders dan in paniek tegen het raam vliegen in een wanhopige poging zo snel mogelijk weer naar buiten te kunnen.

Ik doe blijkbaar iets niet goed, maar wat? Kennelijk houden planten echt het meest van bijtjes en trappen ze niet in mijn act.

De enige functies van deze planten zijn op dit moment: tegengaan van oververhitting van het huis door de zon te weren, en het belemmeren van inkijk door het raam. Ook handig en zeker nuttig, maar ik had toch liever dat ze voedsel leverden. Dat was mijn eerste idee bij deze planten.