Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes)

120 gram gebuild meel80 gram gemalen amandeleneetlepel sojameel3 eetlepels olie3 eetlepels ahornsiroop2 eetlepels rijststroop1/2 theelepel natriumbicarbonaateetlepel water2 à 3 eetlepels chocopasta of jam

Bereiding

Meng het gebuilde meel met het sojameel, natriumbicarbonaat en de amandelen. In een andere schaal meng je de olie, ahornsiroop, rijststroop en water.
Voeg de droge massa bij deze schaal. Goed mengen tot je een soepel deeg hebt.

Vorm van dit deeg kleine platte rondjes van ongeveer 1 centimeter dikte en leg ze op een bakplaat. Duw met een vinger een kuiltje in elk koekje, en vul dit met de chocopasta of de jam.

In een voorverwarmde oven van 175 graden 10 à 15 minuten bakken tot de randjes lichtbruin zijn.

knabbel en babbel 08 bloemetjes maar geen bijtjes

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

aubergine_bloem

11 augustus 2010

Zoals ik in mijn vorige knabbel en babbel-stukje (sex met planten) schreef, ben ik elke dag bezig de planten in huis te bevruchten door middel van een kwastje en zacht gezoem. Ik weet van anderen dat dit een zeer succesvolle methode kan zijn, dus waarom zou dat mij niet lukken.

Toch lijkt het bij mij niet te werken. Van de honderden bloemetjes groeit er maar zelden eentje uit tot een daadwerkelijk tomaatje, aubergine of paprika. In totaal hangen er nu 2 tomaatjes in de kas en heb ik er weken geleden eentje kunnen oogsten. That's it!

Voor de reserve heb ik ook het raam en de deur vrijwel altijd open staan, zodat beestjes die zich aangetrokken voelen geen belemmering hebben om toch vooral op bezoek te komen en hun nuttige werk te doen. Ik geloof toch dat zij er beter in zijn dan ik.
Helaas komen ze niet. En als ze al eens per ongeluk binnen verdwaald raken, doen ze niets anders dan in paniek tegen het raam vliegen in een wanhopige poging zo snel mogelijk weer naar buiten te kunnen.

Ik doe blijkbaar iets niet goed, maar wat? Kennelijk houden planten echt het meest van bijtjes en trappen ze niet in mijn act.

De enige functies van deze planten zijn op dit moment: tegengaan van oververhitting van het huis door de zon te weren, en het belemmeren van inkijk door het raam. Ook handig en zeker nuttig, maar ik had toch liever dat ze voedsel leverden. Dat was mijn eerste idee bij deze planten.