Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groene kool met pompoenstamppot

Groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.

knabbel en babbel 09 warmtemuurtjes

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

warmtemuurtjes

11 augustus 2010

In de tuin heb ik twee warmtemuurtjes. Gestapelde stenen met aan een kant (de achterkant) grond er tegenaan.
De muurtjes zijn een halve cirkel met het middelpunt gericht op het zuiden. Op deze manier vangen de stenen de warmte van de zon en houden die nog een tijd vast nadat de zon weg is. Zo heb je hier een microklimaat waarin het iets warmer is dan eromheen. Ook achter de stenen is en blijft het langer warm dan in de rest van de tuin. Bovendien is het hier droger omdat het hoger is.

Voor deze muurtjes staan tomaten, aubergines, paprika en basilicum. En op de aarde achter de muurtjes staan mediterrane en andere zonnige kruiden.

De muurtjes zijn nu 3 of 4 bakstenen hoog en ongeveer een meter breed, maar ik denk dat ik in een volgende tuin een grotere ga maken. Die ook meer beschutting geeft tegen de wind.