Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerse groentestoofpot

Spinazie

Ingrediënten

olie
ui in snippers of ringen
wortel in stukjes of schijven
snijboon in stukjes
knoflook
kerriepoeder
chilipoeder
verse spinazieblaadjes (veel)
shoyu (zoute sojasaus)
water

Bereiding

Olie in een grote bakpan gieten. Meteen alles behalve de spinazie, de shoyu en het water toevoegen. Gas hoog zetten en onder voortdurend roeren lekker bakken. Dit hoeft maar een paar minuten.

Het vuur laag zetten en shoyu en water toevoegen. Deksel op de pan en zo'n 15 minuten laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt, dan wat water toevoegen.

Na 15 minuten de gewassen spinazieblaadjes erop leggen, (als het te veel is even doorroeren, het slinkt vanzelf) het deksel er weer op en nog 5 minuten laten staan.

Serveersuggestie

Een yofuknoflooksaus erbij en gierst.

knabbel en babbel 09 warmtemuurtjes

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

warmtemuurtjes

11 augustus 2010

In de tuin heb ik twee warmtemuurtjes. Gestapelde stenen met aan een kant (de achterkant) grond er tegenaan.
De muurtjes zijn een halve cirkel met het middelpunt gericht op het zuiden. Op deze manier vangen de stenen de warmte van de zon en houden die nog een tijd vast nadat de zon weg is. Zo heb je hier een microklimaat waarin het iets warmer is dan eromheen. Ook achter de stenen is en blijft het langer warm dan in de rest van de tuin. Bovendien is het hier droger omdat het hoger is.

Voor deze muurtjes staan tomaten, aubergines, paprika en basilicum. En op de aarde achter de muurtjes staan mediterrane en andere zonnige kruiden.

De muurtjes zijn nu 3 of 4 bakstenen hoog en ongeveer een meter breed, maar ik denk dat ik in een volgende tuin een grotere ga maken. Die ook meer beschutting geeft tegen de wind.