Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-soep

Venkel

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.

knabbel en babbel 09 warmtemuurtjes

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

warmtemuurtjes

11 augustus 2010

In de tuin heb ik twee warmtemuurtjes. Gestapelde stenen met aan een kant (de achterkant) grond er tegenaan.
De muurtjes zijn een halve cirkel met het middelpunt gericht op het zuiden. Op deze manier vangen de stenen de warmte van de zon en houden die nog een tijd vast nadat de zon weg is. Zo heb je hier een microklimaat waarin het iets warmer is dan eromheen. Ook achter de stenen is en blijft het langer warm dan in de rest van de tuin. Bovendien is het hier droger omdat het hoger is.

Voor deze muurtjes staan tomaten, aubergines, paprika en basilicum. En op de aarde achter de muurtjes staan mediterrane en andere zonnige kruiden.

De muurtjes zijn nu 3 of 4 bakstenen hoog en ongeveer een meter breed, maar ik denk dat ik in een volgende tuin een grotere ga maken. Die ook meer beschutting geeft tegen de wind.