Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

knabbel en babbel 10 onkruid

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

smeerwortel_(Symphytum_officinale) harig_knopkruid hanenpoten

22 augustus 2010


Wat is onkruid?

Volgens de meeste gangbare (moes)-tuiniers is onkruid alles wat hij niet zelf gezaaid of geplant heeft, en dat daarom weg moet. De dikke Van Dale zegt het zo: 'nutteloos of schadelijk kruid dat vanzelf opschiet op onbebouwde plaatsen en tussen de cultuurgewassen'.

Herstelmechanisme

Als je echter luistert naar Bill Mollison en andere permacultuurleraren blijkt onkruid ineens heel nuttig te zijn. Het is het herstelmechanisme van de natuur. Het herstelt de bodem die bloot ligt, tegen erosie en verlies van organisch materiaal, en de bodem die dicht zit door bv. het bewerken met zware machines en andere beschadigingen die voor kunnen komen. Een zwarte, kale bodem zal altijd onkruid laten opkomen, omdat zo'n bodem in de natuur te allen tijden vermeden moet worden. Uittrekken of anderszins verwijderen van deze planten zonder ze te vervangen door andere heeft dus geen enkele zin. Er zal binnen de kortste tijd weer nieuw spul opkomen.

Pioniersgewassen

Onkuiden zijn pioniersgewassen die bestand zijn tegen moeilijke omstandigheden en op deze manier de bodem weer beschikbaar maken voor andere planten. Als je een stuk land met rust laat, zal het onkruid na verloop van tijd plaats maken voor meer permanente planten als struiken en bomen. Die dan profijt hebben van het werk dat door de onkruiden werd gedaan.

Groene massa

Onkruiden leveren veel groene massa, organisch materiaal dat de bodem verrijkt en voedingsstoffen diep uit de grond haalt waarmee andere, minder diep wortelende, planten zich kunnen voeden.

Indicatorplanten

Aan het soort onkruid dat ergens groeit kan je aflezen wat de staat van de bodem is. Een dichte bodem geeft andere pioniersplanten dan een stuk grond dat bv. afgebrand is. Bovendien geven ze een indicatie waar de bodem een eventueel tekort of overschot van heeft.

In plaats van dus rücksichtslos alles eruit te trekken wat je niet wilt hebben, is een meer respectvolle benadering op zijn plaats.

Eetbare planten

Een deel van de planten zijn eetbaar of anderszins de moeite waard om te behouden. Het herkennen van de soorten is dus belangrijk.

Voor zover de theorie

Met al deze kennis, die ook ik nog niet allemaal had toen ik mijn opleiding en deze proeftuin begon, kijk ik nu anders tegen het zogenaamde onkruid aan. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik er al heel blij mee ben!
Ik heb heel veel van deze schitterende pioniersplanten en dat is balen, want ze lijken alles over te nemen. Weg ermee!
Wat ik wel doe is alles laten liggen. Hierdoor komen ze eerder terug, maar ik voorkom op deze manier dat de bodem bloot komt te liggen en dat ik de grond verarm. Ik wil 'm juist verrijken immers.
Tegelijkertijd merk ik dat hierdoor de bodem losser wordt. Dit komt ook door de wortels in de grond.

Wat kan ik hiervan leren?

- Ik heb te weinig gezaaid en geplant (je kan ook zeggen dat er te weinig opgekomen en teveel opgegeten is), waardoor er redelijk wat stukken kaal bij zouden liggen als er niet allerlei planten spontaan opgekomen zouden zijn. Het klopt dat op de plekken waar ik veel planten bij elkaar heb staan, en dan met name vaste planten als kruiden, er daar minder onkruid is.

- Ik kan erachter komen welke planten het goed zullen doen in de tuin. Met grote waarschijnlijkheid zijn dat de families van de onkruiden.

- Door middel van een onkruidanalyse kan ik erachter komen wat de staat van mijn bodem is en hoe ik die kan verbeteren. Bovendien kan ik dan beter beoordelen welke planten mogen blijven en welke ik echt liever niet heb.
Hiervoor moet ik een lijst maken van alle spontaan opgekomen planten, de familie waartoe zij behoren, de omstandigheden waaronder zij groeien, het nut dat ze kunnen hebben en de manier waarop ik ze eventueel onder de duim kan houden.

Voorlopige spontane plantenanalyse van de knabbel en babbeltuin, voor zover ik weet wat wat is
- Melde, amarant-familie, indicatie: onbekend, eetbaar, mag blijven
- Harig knopkruid, composietenfamilie, indicatie: zandgrond, weg ermee
- Gewone smeerwortel, ruwbladige familie, indicatie: losse en vochtige bodem, eetbaar, goede bodemverbeteraar en goede compost (bladeren) en goede bijenplant, mag blijven
- Europese hanenpoten, grassoort, indicatie: voedselrijke grond, groeit heel uitbundig, weg ermee
- Kweekgras, grassoort, weg ermee

Het vreemde van deze analyse is dat ik onkruid heb dat duidt op een losse voedselrijke grond, terwijl mijn idee juist was dat de grond heel dicht zit en arm is. Rara, hoe kan dit nu weer?

Er groeit nog meer, maar daarvan weet ik niet wat het is en of ik het wellicht zelf gezaaid heb; daarover later meer.

Als iemand aanvullingen heeft op bovenstaand tabelletje: laat het dan weten. Ik wil alles leren.