Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-preisoep

Aardappelpreisoep

Ingrediënten

olijfolie
400 gram aardappels, in dobbelsteentjes
1 dikke prei, in ringetjes, het groene en het witte deel apart houden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
peper
zout
nootmuskaat
herbs de provence
½ liter water
1 bouillonblokje

Bereiding

Giet de olijfolie in de pan en voeg meteen de ui en het witte deel van de prei (in ringetjes) toe. Het vuur moet op z’n laagste stand staan zodat de groenten zachtjes smoren. De aardappels, de knoflook en de kruiden toevoegen. Een paar minuten bakken, maar opletten dat het niet aanbrandt.

Water en bouillonblokje toevoegen en aan de kook laten komen. Ongeveer 15 à 20 minuten laten koken.

Met de staafmixer tot een romige soep mixen.
De groene preiringetjes erbij doen en nog een paar minuten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

knabbel en babbel 10 onkruid

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

smeerwortel_(Symphytum_officinale) harig_knopkruid hanenpoten

22 augustus 2010


Wat is onkruid?

Volgens de meeste gangbare (moes)-tuiniers is onkruid alles wat hij niet zelf gezaaid of geplant heeft, en dat daarom weg moet. De dikke Van Dale zegt het zo: 'nutteloos of schadelijk kruid dat vanzelf opschiet op onbebouwde plaatsen en tussen de cultuurgewassen'.

Herstelmechanisme

Als je echter luistert naar Bill Mollison en andere permacultuurleraren blijkt onkruid ineens heel nuttig te zijn. Het is het herstelmechanisme van de natuur. Het herstelt de bodem die bloot ligt, tegen erosie en verlies van organisch materiaal, en de bodem die dicht zit door bv. het bewerken met zware machines en andere beschadigingen die voor kunnen komen. Een zwarte, kale bodem zal altijd onkruid laten opkomen, omdat zo'n bodem in de natuur te allen tijden vermeden moet worden. Uittrekken of anderszins verwijderen van deze planten zonder ze te vervangen door andere heeft dus geen enkele zin. Er zal binnen de kortste tijd weer nieuw spul opkomen.

Pioniersgewassen

Onkuiden zijn pioniersgewassen die bestand zijn tegen moeilijke omstandigheden en op deze manier de bodem weer beschikbaar maken voor andere planten. Als je een stuk land met rust laat, zal het onkruid na verloop van tijd plaats maken voor meer permanente planten als struiken en bomen. Die dan profijt hebben van het werk dat door de onkruiden werd gedaan.

Groene massa

Onkruiden leveren veel groene massa, organisch materiaal dat de bodem verrijkt en voedingsstoffen diep uit de grond haalt waarmee andere, minder diep wortelende, planten zich kunnen voeden.

Indicatorplanten

Aan het soort onkruid dat ergens groeit kan je aflezen wat de staat van de bodem is. Een dichte bodem geeft andere pioniersplanten dan een stuk grond dat bv. afgebrand is. Bovendien geven ze een indicatie waar de bodem een eventueel tekort of overschot van heeft.

In plaats van dus rücksichtslos alles eruit te trekken wat je niet wilt hebben, is een meer respectvolle benadering op zijn plaats.

Eetbare planten

Een deel van de planten zijn eetbaar of anderszins de moeite waard om te behouden. Het herkennen van de soorten is dus belangrijk.

Voor zover de theorie

Met al deze kennis, die ook ik nog niet allemaal had toen ik mijn opleiding en deze proeftuin begon, kijk ik nu anders tegen het zogenaamde onkruid aan. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik er al heel blij mee ben!
Ik heb heel veel van deze schitterende pioniersplanten en dat is balen, want ze lijken alles over te nemen. Weg ermee!
Wat ik wel doe is alles laten liggen. Hierdoor komen ze eerder terug, maar ik voorkom op deze manier dat de bodem bloot komt te liggen en dat ik de grond verarm. Ik wil 'm juist verrijken immers.
Tegelijkertijd merk ik dat hierdoor de bodem losser wordt. Dit komt ook door de wortels in de grond.

Wat kan ik hiervan leren?

- Ik heb te weinig gezaaid en geplant (je kan ook zeggen dat er te weinig opgekomen en teveel opgegeten is), waardoor er redelijk wat stukken kaal bij zouden liggen als er niet allerlei planten spontaan opgekomen zouden zijn. Het klopt dat op de plekken waar ik veel planten bij elkaar heb staan, en dan met name vaste planten als kruiden, er daar minder onkruid is.

- Ik kan erachter komen welke planten het goed zullen doen in de tuin. Met grote waarschijnlijkheid zijn dat de families van de onkruiden.

- Door middel van een onkruidanalyse kan ik erachter komen wat de staat van mijn bodem is en hoe ik die kan verbeteren. Bovendien kan ik dan beter beoordelen welke planten mogen blijven en welke ik echt liever niet heb.
Hiervoor moet ik een lijst maken van alle spontaan opgekomen planten, de familie waartoe zij behoren, de omstandigheden waaronder zij groeien, het nut dat ze kunnen hebben en de manier waarop ik ze eventueel onder de duim kan houden.

Voorlopige spontane plantenanalyse van de knabbel en babbeltuin, voor zover ik weet wat wat is
- Melde, amarant-familie, indicatie: onbekend, eetbaar, mag blijven
- Harig knopkruid, composietenfamilie, indicatie: zandgrond, weg ermee
- Gewone smeerwortel, ruwbladige familie, indicatie: losse en vochtige bodem, eetbaar, goede bodemverbeteraar en goede compost (bladeren) en goede bijenplant, mag blijven
- Europese hanenpoten, grassoort, indicatie: voedselrijke grond, groeit heel uitbundig, weg ermee
- Kweekgras, grassoort, weg ermee

Het vreemde van deze analyse is dat ik onkruid heb dat duidt op een losse voedselrijke grond, terwijl mijn idee juist was dat de grond heel dicht zit en arm is. Rara, hoe kan dit nu weer?

Er groeit nog meer, maar daarvan weet ik niet wat het is en of ik het wellicht zelf gezaaid heb; daarover later meer.

Als iemand aanvullingen heeft op bovenstaand tabelletje: laat het dan weten. Ik wil alles leren.