Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: fruit-noten-ontbijt

Walnoot2

In het kader van de ontwikkeling van de methode-vaes ('Wat en hoe moet ik eten om gezond oud te worden?') hier het recept voor een ontbijt. Het kan uiteraard ook op elk ander moment van de dag gegeten worden. Het bevat fruit voor onder andere vitaminen en anti-oxidanten, noten en zaadjes voor omega-3 en -6 en veel vezels, eiwitten en allerlei ander gezond spul.

Ingrediënten

yofu (soja-yoghurt)
appel
banaan
walnoten
lijnzaadjes, liefst de rauwe, ongebrande, variant
geraspte kokos

Bereiding

In een kom een laagje yofu gieten, niet te veel. Goed roeren zodat de klontjes verdwijnen. Appel en banaan in stukjes erbij doen (elk ander fruit is uiteraard ook goed).
Walnoot verbrokkelen en toevoegen. De lijnzaadjes eventueel in een vijzel iets verpulveren zodat de omega's beter opgenomen worden. De zaadjes zijn zo klein dat ze moeilijk vermalen kunnen worden tussen de kiezen. Een schepje geraspte kokos erbij en alles doorroeren, zodat de yofu alles bedekt.

Serveersuggestie

Zoetekauwen kunnen een scheutje diksap, ahornsiroop of agavesiroop toevoegen.

knabbel en babbel 11 tomaten en aubergines

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

tomatenoogst aubergines

Terwijl de tuin lang niet oplevert wat de bedoeling was, zijn er een paar gewassen die het bijzonder goed doen: tomaten en aubergines.
Zowel in de tuin als in huis als op het balkon hangen er tientallen tomaten aan diverse struiken. Ondanks de hagelschade van een tijdje terug en het gebrek aan bestuivers in de kas (zie knabbel en babbel 08), begint het nu toch goed te lopen.
Nadeel is wel dat de vruchten zodra ze beginnen te kleuren (rood of geel) aangevreten worden door...?

Daarom pluk ik ze nu, terwijl ze nog groen zijn. Worden ze minder zoet dan wanneer ze aan de plant kleuren, maar dan kan ik ze in ieder geval zelf opeten!

Aubergines

Ook de aubergines beginnen te groeien. Ik heb ze nog nooit gekweekt, dus kijk ik elke dag mijn ogen uit. Ze groeien zo hard. Aan de planten hangen nog veel meer bloemetjes. Als dat allemaal vruchten worden, ben ik benieuwd of die planten overeind blijven: het is toch een heel gewicht dat eraan komt te hangen.