Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

knabbel en babbel 11 tomaten en aubergines

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

tomatenoogst aubergines

Terwijl de tuin lang niet oplevert wat de bedoeling was, zijn er een paar gewassen die het bijzonder goed doen: tomaten en aubergines.
Zowel in de tuin als in huis als op het balkon hangen er tientallen tomaten aan diverse struiken. Ondanks de hagelschade van een tijdje terug en het gebrek aan bestuivers in de kas (zie knabbel en babbel 08), begint het nu toch goed te lopen.
Nadeel is wel dat de vruchten zodra ze beginnen te kleuren (rood of geel) aangevreten worden door...?

Daarom pluk ik ze nu, terwijl ze nog groen zijn. Worden ze minder zoet dan wanneer ze aan de plant kleuren, maar dan kan ik ze in ieder geval zelf opeten!

Aubergines

Ook de aubergines beginnen te groeien. Ik heb ze nog nooit gekweekt, dus kijk ik elke dag mijn ogen uit. Ze groeien zo hard. Aan de planten hangen nog veel meer bloemetjes. Als dat allemaal vruchten worden, ben ik benieuwd of die planten overeind blijven: het is toch een heel gewicht dat eraan komt te hangen.