Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spinazie met champignons

Wildespinazie

Ingrediënten

300 gram spinazie
250 gram kastanjechampignons
klontje plantaardige margarine
zeezout
peper
handje zonnebloempitjes
eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

In een hoge hapjespan de margarine bruin laten worden en de doormidden gesneden champignons bakken. De spinazie wassen en met nog aanhangende water op de champignons leggen en onder scheppen, De spinazie zal slinken, dan opnieuw natte spinazie erbij en weer onderscheppen. Zo doorgaan tot alle spinazie gebruikt is. Als je snel werkt op hoog vuur blijft de spinazie fris groen en blijven de champignons stevig.

De zonnebloempitten en sesamzaadjes roosteren in een droge pan.

De geroosterde zonnebloempitten met sesamzaad eroverheen strooien.
Zeezout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Gekookte (nieuwe) aardappels erbij eten.

knabbel en babbel 12 fair share

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

veggies

Het derde ethische principe van de permacultuur, naast care of the earth en care for people, is fair share, eerlijk delen. Het eerlijk delen van de oogst, vooral van de overschotten, valt hieronder. Maar ook het eerlijk delen van de ruimte, de aarde, met de rest van de bewoners. En dan bedoel ik niet alleen mensen, maar alle levende organismen zoals planten, dieren, schimmels en wat er nog meer rondloopt, -kruipt, -vliegt en leeft.

In de praktijk levert mij dit veel voedsel op. In de natuurtuin waar ik mijn plekje heb, zitten ook allerlei andere mensen met een stukje moestuin. Zij werken niet volgens de permacultuurprincipes, in ieder geval niet bewust, maar veel van hen hebben wel overschotten. Hetzij omdat ze te veel gezaaid hebben, maar ook wel omdat ze gewassen gezaaid hebben die ze bij nader inzien toch niet lusten of durven te eten. Zoals snijbiet en vreemduitziende courgettes. Een deel hiervan wordt gegeven aan de voedselbank, maar mij is ook gevraagd of ik hen kan helpen bij het opeten hiervan. Dat kan ik wel.

Vooral omdat mijn oorspronkelijke plan, om van juni tot en met oktober totaal zelfvoorzienend te zijn - in ieder geval wat groenten betreft -  een helaas jammerlijk mislukt project is.
Gelukkig kan ik nu wat terugdoen, aangezien de tomatenoogst het wel geweldig doet (zie knabbel en babbel 11).

Dit systeem van het delen van de overschotten is wellicht een beter idee dan het per se helemaal zelfvoorzienend willen zijn. Op deze manier spreid je je risico's en tegelijkertijd heb je een grotere diversiteit aan voedsel.

Bron foto:

- cbf.typepad.com