Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bananentaart

Rijpe bananen2

Ingrediënten
 

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit van 200 gram
150 gram margarine

voor de vulling:
4 rijpe bananen
½ liter soja-vanillevla
1 zakje agar-agar
½ liter rijstemelk met amandel en hazelnoot (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel)

Bereiding

Om de bodem te maken koekjes verkruimelen en margarine smelten. Met elkaar mengen en in een springvorm goed aandrukken. De springvorm hoeft niet ingevet te worden.

De bodem af laten koelen tot kamertemperatuur en dan nog een half uurtje in de koelkast zetten.

In een blender de agar-agar, de bananen, de rijstemelk en sojavla mengen en daarna verhitten in een pan. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat de agar-agar goed verdeeld blijft.
Een paar minuten zachtjes laten doorkoken (nog steeds blijven roeren).

De vulling voorzichtig over de taartbodem schenken. Laten afkoelen en in de koelkast zetten. Ongeveer twee uur koelen voor serveren. Daarna uit de springvorm halen.

knabbel en babbel 12 fair share

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

veggies

Het derde ethische principe van de permacultuur, naast care of the earth en care for people, is fair share, eerlijk delen. Het eerlijk delen van de oogst, vooral van de overschotten, valt hieronder. Maar ook het eerlijk delen van de ruimte, de aarde, met de rest van de bewoners. En dan bedoel ik niet alleen mensen, maar alle levende organismen zoals planten, dieren, schimmels en wat er nog meer rondloopt, -kruipt, -vliegt en leeft.

In de praktijk levert mij dit veel voedsel op. In de natuurtuin waar ik mijn plekje heb, zitten ook allerlei andere mensen met een stukje moestuin. Zij werken niet volgens de permacultuurprincipes, in ieder geval niet bewust, maar veel van hen hebben wel overschotten. Hetzij omdat ze te veel gezaaid hebben, maar ook wel omdat ze gewassen gezaaid hebben die ze bij nader inzien toch niet lusten of durven te eten. Zoals snijbiet en vreemduitziende courgettes. Een deel hiervan wordt gegeven aan de voedselbank, maar mij is ook gevraagd of ik hen kan helpen bij het opeten hiervan. Dat kan ik wel.

Vooral omdat mijn oorspronkelijke plan, om van juni tot en met oktober totaal zelfvoorzienend te zijn - in ieder geval wat groenten betreft -  een helaas jammerlijk mislukt project is.
Gelukkig kan ik nu wat terugdoen, aangezien de tomatenoogst het wel geweldig doet (zie knabbel en babbel 11).

Dit systeem van het delen van de overschotten is wellicht een beter idee dan het per se helemaal zelfvoorzienend willen zijn. Op deze manier spreid je je risico's en tegelijkertijd heb je een grotere diversiteit aan voedsel.

Bron foto:

- cbf.typepad.com