Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: blote billetjes in het gras

Miniwieners

Blote billetjes in het gras is een oudhollands gerecht van aardappels, snijbonen, witte bonen en rookworst. De snijbonen zijn dan het gras en de witte bonen de billetjes. Vaak worden er voor dit gerecht witte bonen uit een potje gebruikt, dat kan je doen maar het hoeft niet. Als je snijbonen vers kan krijgen en ze zelf in stukken snijdt blijken er al witte bonen in te zitten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 500 gram aardappels
- 500 gram verse snijbonen
- flinke scheut sojaroom (sojacuisine)
- zout
- witte peper
- olie
- 6 miniwieners (tofuknakworstjes van Taifun)

Bereiding

Kook de aardappels (in stukken) samen met de in grove stukken gesneden snijbonen.

Als de aardappels gaar zijn het water afgieten. Terug op een klein vuur zetten. Een klein scheutje olie en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Het zout en peper naar smaak erbij.
Goed doorroeren zonder dat het aanbrandt.

Bak ondertussen de miniwieners in een beetje olie en op hoog vuur. Dien deze tegelijk met de stamppot op.

knabbel en babbel 12 fair share

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

veggies

Het derde ethische principe van de permacultuur, naast care of the earth en care for people, is fair share, eerlijk delen. Het eerlijk delen van de oogst, vooral van de overschotten, valt hieronder. Maar ook het eerlijk delen van de ruimte, de aarde, met de rest van de bewoners. En dan bedoel ik niet alleen mensen, maar alle levende organismen zoals planten, dieren, schimmels en wat er nog meer rondloopt, -kruipt, -vliegt en leeft.

In de praktijk levert mij dit veel voedsel op. In de natuurtuin waar ik mijn plekje heb, zitten ook allerlei andere mensen met een stukje moestuin. Zij werken niet volgens de permacultuurprincipes, in ieder geval niet bewust, maar veel van hen hebben wel overschotten. Hetzij omdat ze te veel gezaaid hebben, maar ook wel omdat ze gewassen gezaaid hebben die ze bij nader inzien toch niet lusten of durven te eten. Zoals snijbiet en vreemduitziende courgettes. Een deel hiervan wordt gegeven aan de voedselbank, maar mij is ook gevraagd of ik hen kan helpen bij het opeten hiervan. Dat kan ik wel.

Vooral omdat mijn oorspronkelijke plan, om van juni tot en met oktober totaal zelfvoorzienend te zijn - in ieder geval wat groenten betreft -  een helaas jammerlijk mislukt project is.
Gelukkig kan ik nu wat terugdoen, aangezien de tomatenoogst het wel geweldig doet (zie knabbel en babbel 11).

Dit systeem van het delen van de overschotten is wellicht een beter idee dan het per se helemaal zelfvoorzienend willen zijn. Op deze manier spreid je je risico's en tegelijkertijd heb je een grotere diversiteit aan voedsel.

Bron foto:

- cbf.typepad.com