Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensaus

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
gouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De (verse) oranje hoeft alleen maar geborsteld te worden, tenzij de schil hard geworden is. Dan wel schillen, net als de groene en de butternut.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.
Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

Serveersuggestie

Pompoensaus is niet alleen lekker bij granen zoals rijst of gierst, maar ook erg smakelijk met pasta.

Knabbel en babbel 13 - Tussen droom en daad

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

Staan wetten in de weg en praktische bezwaren.

In mijn geval, en in dat van andere perma-enthousiastelingen staan vooral geld, bestemmingsplannen en andere regeltjes in de weg.
Om in Nederland een permacultuurproject, bv. een voorbeeldtuin, een CSA-bedrijfje of een boomgaard, te beginnen is allereerst een stuk grond nodig. En grond is duur, of het nou bouw-, landbouwgrond of natuur is.
Grond is niet alleen duur omdat we in Nederland nou eenmaal met veel mensen op een kluitje zitten. Hoewel dat volgens mij ook wel meevalt. De meeste mensen wonen in de steden en als ik met de trein door het land reis zie ik heel veel land waar veel zinniger dingen mee te doen zouden zijn dan het laten groeien van gras.

Maar grond is ook duur omdat er mee gespeculeerd wordt. Er wordt handel gedreven door mensen die geen ander belang hebben dan het maken van winst via het kopen en weer verkopen van stukken land.

Een zo mogelijk nog grotere hobbel zijn de bestemmingsplannen. Elk stukje land in Nederland heeft een bestemming. In mijn naïviteit ging ik er van uit dat een agrarische bestemming was wat ik nodig had. Ik wil immers voedsel verbouwen.
Maar zo simpel is dat niet. Een bestemmingsplan gaat veel verder. Het geeft aan of iets een weiland moet zijn, een boomgaard of iets anders. En het luistert heel nauw, op een weiland mag je geen bomen en struiken zetten, en er wordt zelfs voorgeschreven welke soort gras er mag groeien. En in een boomgaard moeten allemaal dezelfde (soort) bomen staan. Zo heb ik gehoord.

In de permacultuur heb je altijd een combinatie van verschillende soorten gewassen. Naast bomen zijn er struiken en groenten. Eenjarige en meerjarige planten. Vijvers worden gegraven en heuveltjes gevormd.
Dit valt in geen enkel bestemmingsplan, en veel overheden raken in de war als iets buiten de normen valt en weten vervolgens niet wat ze er mee moeten. Behalve het verbieden.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er pas oppervlakkig in verdiept heb, maar ik weet genoeg om te bedenken dat het heel veel moeite en geregel gaat kosten om iets van de grond te krijgen. Helaas is regelen en overleggen nou net geen hobby van mij.
En volgens mij hebben maar weinig mensen daar veel lol in. De meesten die ik ken die overwegen iets te beginnen, zijn liever bezig met het maken van plannen en het praktisch uitvoeren daarvan.
Dit is een van de redenen dat veel permaculturisten en andere voedselverbouwers naar het buitenland vertrekken. Om daar te gaan boeren. Maar ik wil dat het hier ook mogelijk is. En daarom ben ik van plan hier te blijven.

Het zou wel fijn zijn als er iemand was die al deze dingen goed zou uitzoeken en regelen. Iemand die je gewoon in kan huren om alle vergaderingen, overleggen en lastige gesprekken te voeren. En die het voor elkaar zou krijgen dat het makkelijker wordt iets te beginnen.

Want ik snap wel dat er veel dingen zo geregeld zijn omdat men bang is dat het een rotzooitje wordt. Maar wat kan er nou op tegen zijn als mensen gezond voedsel verbouwen, ondertussen de biodiversiteit vergroten, meer natuur aanleggen en daarmee een eigen inkomen verdienen?