Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensoep

Prei

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 middelgrote oranje pompoen
- 1 ui
- 1 prei, wit en groen gescheiden
- 2 kleine of 1 grote wortel
- 1 courgette
- 2 tenen knoflook
- 1 (moes)appel
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- theelepel bonenkruid
- scheut olijfolie
- eventueel iets van peulvruchten, linzen, kikkererwten of bonen
- kerrie, koriander
- eventueel peper en zout
- blok rooktofu (real smoked tofu van Viana)

Bereiding

Als de oranje pompoen al een tijdje eerder geplukt is bestaat de kans dat de schil hard en bitter wordt. Dan is het aan te bevelen om de vrucht te schillen.
De pompoen in stukjes snijden en opzetten met water, bouillon en bonenkruid.
Aan de kook laten komen en op een laag vuur laten koken tot de pompoen bijna gaar is. Dit duurt meestal maar een minuut of 10 à 15.
Gas uitzetten en de soep pureren met een staafmixer of een vork. Niet alle blokjes pompoen hoeven vermalen te worden.

Ondertussen in een andere pan de olie verwarmen en daar langzaam de kleingesneden groenten, behalve het groen van de prei, in bakken. De kruiden meebakken.
Als de groenten gaar zijn de pompoensoep hier bij gieten, het fijngesneden groen van de prei en de appel, geschild en in stukjes, toevoegen.
Een minuut of 10 laten koken.

De eventuele peulvruchten moeten al gaar zijn als ze erbij gaan.

De tofu in blokjes snijden en hard bakken. Deze kunnen dan na het opscheppen toegevoegd worden.

Knabbel en babbel 13 - Tussen droom en daad

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel

Staan wetten in de weg en praktische bezwaren.

In mijn geval, en in dat van andere perma-enthousiastelingen staan vooral geld, bestemmingsplannen en andere regeltjes in de weg.
Om in Nederland een permacultuurproject, bv. een voorbeeldtuin, een CSA-bedrijfje of een boomgaard, te beginnen is allereerst een stuk grond nodig. En grond is duur, of het nou bouw-, landbouwgrond of natuur is.
Grond is niet alleen duur omdat we in Nederland nou eenmaal met veel mensen op een kluitje zitten. Hoewel dat volgens mij ook wel meevalt. De meeste mensen wonen in de steden en als ik met de trein door het land reis zie ik heel veel land waar veel zinniger dingen mee te doen zouden zijn dan het laten groeien van gras.

Maar grond is ook duur omdat er mee gespeculeerd wordt. Er wordt handel gedreven door mensen die geen ander belang hebben dan het maken van winst via het kopen en weer verkopen van stukken land.

Een zo mogelijk nog grotere hobbel zijn de bestemmingsplannen. Elk stukje land in Nederland heeft een bestemming. In mijn naïviteit ging ik er van uit dat een agrarische bestemming was wat ik nodig had. Ik wil immers voedsel verbouwen.
Maar zo simpel is dat niet. Een bestemmingsplan gaat veel verder. Het geeft aan of iets een weiland moet zijn, een boomgaard of iets anders. En het luistert heel nauw, op een weiland mag je geen bomen en struiken zetten, en er wordt zelfs voorgeschreven welke soort gras er mag groeien. En in een boomgaard moeten allemaal dezelfde (soort) bomen staan. Zo heb ik gehoord.

In de permacultuur heb je altijd een combinatie van verschillende soorten gewassen. Naast bomen zijn er struiken en groenten. Eenjarige en meerjarige planten. Vijvers worden gegraven en heuveltjes gevormd.
Dit valt in geen enkel bestemmingsplan, en veel overheden raken in de war als iets buiten de normen valt en weten vervolgens niet wat ze er mee moeten. Behalve het verbieden.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er pas oppervlakkig in verdiept heb, maar ik weet genoeg om te bedenken dat het heel veel moeite en geregel gaat kosten om iets van de grond te krijgen. Helaas is regelen en overleggen nou net geen hobby van mij.
En volgens mij hebben maar weinig mensen daar veel lol in. De meesten die ik ken die overwegen iets te beginnen, zijn liever bezig met het maken van plannen en het praktisch uitvoeren daarvan.
Dit is een van de redenen dat veel permaculturisten en andere voedselverbouwers naar het buitenland vertrekken. Om daar te gaan boeren. Maar ik wil dat het hier ook mogelijk is. En daarom ben ik van plan hier te blijven.

Het zou wel fijn zijn als er iemand was die al deze dingen goed zou uitzoeken en regelen. Iemand die je gewoon in kan huren om alle vergaderingen, overleggen en lastige gesprekken te voeren. En die het voor elkaar zou krijgen dat het makkelijker wordt iets te beginnen.

Want ik snap wel dat er veel dingen zo geregeld zijn omdat men bang is dat het een rotzooitje wordt. Maar wat kan er nou op tegen zijn als mensen gezond voedsel verbouwen, ondertussen de biodiversiteit vergroten, meer natuur aanleggen en daarmee een eigen inkomen verdienen?