Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groenteschotel uit de oven

Wortel

Ingrediënten

- 1/2 ui, in snippers
- olie
- 1 laurierblad
- 3/4 theelepel mosterdzaad
- theelepel dille
- 1 middelgrote aardappel, in kleine blokjes
- 1/2 winterwortel, in kleine blokjes
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- 1 groene appel, in kleine blokjes
- 1 tomaat of een half blikje tomatenstukjes
- 2 kleine courgettes, in grote stukken
- zout
- 1 theelepel paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Fruit de ui in de olie met het laurierblad, het mosterdzaad en de dille. Roer er dan eerst de aardappel, dan de wortel, bloemkool en appel door. Telkens 2 minuten wachten tussen de groentesoorten.

Voeg nu de tomaat en de courgette toe.

Verhit alles op hoog vuur terwijl je blijft roeren. Doe alles in een ovenschaal, strooi het zout en de paprikapoeder eroverheen, en zet het ongeveer 20 minuten in de oven.

Knoflook

categorieën: Gezond voedsel, producten

knoflook

Allium sativum.

Hoewel er hele volksstammen zijn die dit product om religieuze of andere redenen niet eten, is dit waarschijnlijk een van de gezondste producten die een mens kan nuttigen. Het is een looksoort, net als ui, bieslook, kraailook en prei.

De bolletjes groeien onder de grond. Zelf zaaien kan eenvoudig door een teentje met de punt omhoog gericht in de grond te stoppen. Op deze manier ontstaat er een nieuwe bol.

Knoflook bevat zwavelhoudende stoffen die niet alleen de typische geur in de adem na het eten veroorzaken, maar ook verantwoordelijk zijn voor allerlei medicinale eigenschappen. In Rusland heeft knoflook de bijnaam 'Russische penicilline'. 

Door wetenschappers zijn veel genezende eigenschappen erkend. De antibacteriële, antibiotische, ontstekingsremmende, schimmelwerende, antivirale, cholesterolverlagende, antibloedklonterende en zwellingverminderende werking zijn bewezen.
Knoflook bevat tientallen gezonde stofjes waaronder antioxidanten en allicine (een zwavelhoudende verbinding die het natuurlijke wapen van de plant tegen bacteriën en schimmels is). Knoflook zorgt er ook voor dat de productie van stikstofmonoxide stijgt. Hetzelfde als wat Viagra doet voor mensen met erectieproblemen.

Het grootste gezondheidsvoordeel van knoflook is te bereiken door het rauw te eten, geperst en het liefst meerdere teentjes per dag.
De soort die de meeste allicine bevat is de 'Spaanse Morado'. De goedkopere Chinese knoflook bevat veel minder van deze stof.

Met een paar blaadjes peterselie of een paar anijs- of venkelzaadjes kan je de geur van knoflook tenietdoen.

Bronnen:

- The Truth About Food
- Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- www.garlic-central.com