Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Chinese groentesoep met tofoe

Paksoy

Een recept uit Het 2 dagen dieet van Michelle Harvie & Tony Howell.

Ingrediënten, voor 1 persoon

- 250 ml (zoutarme) bouillon
- 1 kleine stronk paksoi (paksoy), schoongemaakt (ongeveer 60 gram)
- 3 champignons, in dunne plakken
- 3 lente-uitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 stukje verse gemberwortel, geschild (ongeveer 6 cm)
- 150 gram stevige tofoe
- scheutje sojasaus

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Haal de bladeren van de paksoi uit elkaar en snijd de stengels in staafjes en de bladeren in dunne reepjes. Doe de stengels bij de bouillon samen met de champignons en de lente-uitjes en laat alles pruttelen op een laag vuur.

Rasp de knoflook en de gember boven de pan en laat ze 3 minuten meekoken.

Snijd de tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg dan de kleingesneden bladeren en de tofoe toe aan de bouillon. Laat alles nog 2 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de groenten en de tofoe in een kom. Giet er voorzichtig de bouillon over en voeg een scheutje sojasaus toe.

Komkommernorm

categorieën: Handel, Landbouw algemeen

Europees voorschrift uit 1988 over de maximale kromming van komkommers. Deze norm is bedoeld om het verpakken en vervoeren van komkommers te vergemakkelijken.
De huidige maximaal toegestane kromming is 10 millimeter per 10 strekkende centimeter.

Dit voorschrift figureert vaak als voorbeeld van op hol geslagen regelwoede van de EU-bureaucratie.

In oktober 2008 heeft eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) voorgesteld de regels voor 26 van de 36 verschillende soorten groenten en fruit, waarvoor de Europese kwaliteitsnormen gelden, te schrappen.

Bron:

- de Volkskrant (8 augustus 2008)
- de Volkskrant (1 november 2008)