Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Komkommernorm

categorieën: Handel, Landbouw algemeen

Europees voorschrift uit 1988 over de maximale kromming van komkommers. Deze norm is bedoeld om het verpakken en vervoeren van komkommers te vergemakkelijken.
De huidige maximaal toegestane kromming is 10 millimeter per 10 strekkende centimeter.

Dit voorschrift figureert vaak als voorbeeld van op hol geslagen regelwoede van de EU-bureaucratie.

In oktober 2008 heeft eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) voorgesteld de regels voor 26 van de 36 verschillende soorten groenten en fruit, waarvoor de Europese kwaliteitsnormen gelden, te schrappen.

Bron:

- de Volkskrant (8 augustus 2008)
- de Volkskrant (1 november 2008)