Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegratineerde venkel

Venkel

Ingrediënten

- 2 venkelknollen, in dunne plakjes
- sap van 2 citroenen
- 300 ml sojaroom
- 1 eetlepel rijststroop

Voor het gegratineerde laagje:
- 80 g havervlokken
- 80 g paneermeel
- 40 g bloem
- 50 g margarine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetlepels citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet.

Meng de venkel met de rest van het citroensap en de rijststroop. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de sojaroom bij.

Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.
Verhit de margarine en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.

Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Kraailook

categorieën: producten

kraailook

Allium vineale. - Synoniemen: wilde ajuin, wilde ui.

Kraailook is een in het wild voorkomende soort look. Het lijkt erg sterk op de gewone bieslook, alleen de stengels zijn wat taaier en de bloemen blijven kleiner en zijn steviger.
Kraailook groeit in weilanden en bermen, in grasland en achter de duinen.

Het blad van kraailook kan gegeten worden als bieslook; de wortelbolletjes hebben een sterke knoflooksmaak en kunnen dus ook ook in plaats hiervan gebruikt worden.