Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoete aardappelen uit de oven met omega humus

Houmous

Een recept uit het boek Eten als medicijn van Dale Pinnock

Ingrediënten voor 2 personen

 - 2 middelgrote zoete aardappelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels lijnzaadolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- handvol verse peterselie of koriander, grofgehakt (desgewenst)
- zeezout en zwarte peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 graden. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en zet ze 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je er in knijpt.

Doe intussen de kikkererwten met sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en citroensap in een blender of keukenmachine, voeg naar smaak peper en zout toe en hak het tot een gladde humus.

Snijd de gare aardappelen in de lengte doormidden en schep er een flinke klodder van de humus op. strooi er eventueel de kruiden op en zet meteen op tafel.

Kraailook

categorieën: producten

kraailook

Allium vineale. - Synoniemen: wilde ajuin, wilde ui.

Kraailook is een in het wild voorkomende soort look. Het lijkt erg sterk op de gewone bieslook, alleen de stengels zijn wat taaier en de bloemen blijven kleiner en zijn steviger.
Kraailook groeit in weilanden en bermen, in grasland en achter de duinen.

Het blad van kraailook kan gegeten worden als bieslook; de wortelbolletjes hebben een sterke knoflooksmaak en kunnen dus ook ook in plaats hiervan gebruikt worden.