Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pitabroodjes met sojabrokjes en knoflooksaus

Pitabroodje

Ingrediënten

sojabrokjes (fijn)
water
shoyu (zoute sojasaus)
ketchup
shoarmakruiden of een mengsel van paprikapoeder, koriander, peper en komijn
ui
paprika
slablaadjes

pitabroodjes

yofu (sojayoghurt)
knoflook
zout
olijfolie

Bereiding

De brokjes opzetten in water en shoyu, ketchup en de kruiden toevoegen. Aan de kook laten komen.
Laten koken tot al het water zo goed als verdampt is. Minimaal 10 à 15 minuten. Als het eerder droog komt te staan, dan extra water toevoegen.

In een bakpan de ui en paprika bakken in olijfolie. De brokjes er bij doen en goed laten bakken.

Ondertussen de sla wassen en scheuren. En een sausje maken van de yofu, knoflook olijfolie en zout.

De pitabroodjes roosteren in een broodrooster of een droge bakpan.

Serveersuggestie

Opensnijden en vullen met slablad, gebakken brokjes en saus.

Kruisbesmetting, kruiscontaminatie

categorieën: Bereidingstechnieken, Gezondheid algemeen, producten,

Kruisbesmetting of kruiscontaminatie is het besmetten van een product met ingrediënten die er niet in horen maar die in eenzelfde fabriek verwerkt worden. Een manier waarop kruisbesmetting kan voorkomen is als het schoonmaken van machines niet goed gebeurt of door ander onzorgvuldig omgaan met grondstoffen.

Gevolgen kunnen vooral ernstig zijn bij mensen die last hebben van allergische reacties op bepaalde grondstoffen.

Kruisbesmettingen in veevoer

Niet alleen bij voedingswaren voor mensen komen deze problemen voor maar ook bij veevoeder. Bekend voorbeeld hiervan is de besmetting van veevoer met vervuilde olie eind 2010 in Duitsland. Deze olie bevatte dioxines waarna het veevoer en dus ook de dieren (kippen, varkens) die dit aten hiermee besmet raakten, net als uiteindelijk de producten van deze dieren (eieren, vlees).
Dioxine is giftig voor mens en dier en dus moesten bedrijven gesloten worden en producten uit de handel genomen worden.

Een ander bekend voorbeeld van kruisbesmetting is die met BSE in rundvlees eind vorige eeuw. De zogenaamde 'gekkekoeienziekte' was hier een gevolg van. Door voor zowel runder- als varkens- als  kippenvoer dezelfde productielijn te gebruiken kon met runderbeendermeel vervaardigd veevoer in koeienmagen terechtkomen.

Doordat steeds meer rest- en afvalstoffen gebruikt gaan worden als grondstoffen wordt het risico op kruiscontaminatie steeds groter. Volledig gescheiden productielijnen zijn de beste garantie tegen deze problemen, maar deze manier is niet erg efficiënt en dus niet erg waarschijnlijk.