Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ovenschotel met misome

Misome

Ingrediënten

aardappels
misome
broccoli

voor de saus:
plantaardige margarine
rozemarijn (de blaadjes)
bloem of gebuild meel
sojamelk
zout
gistvlokken
chilipoeder
nootmuskaat

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes. De misome wassen en in stukken snijden. De broccoli in roosjes verdelen en de steel (geschild) in plakken snijden.
Al deze stukken groente in een ovenschaal leggen.

saus maken:
Margarine in een pannetje smelten. De rozemarijnblaadjes meebakken.
De bloem of het gebuild meel erbij strooien en goed roeren met een garde. Zorg dat er niets meer onder aan de randjes van de pan klontert.

De sojamelk rustig erbij gieten onder voortdurend roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft de overige ingrediënten toevoegen. De saus mag wat dunner zijn dan normaal omdat de groenten hierin gaar moeten koken.

De saus over de groenten verdelen, zorg voor ruim voldoende saus.

De oven voorverwarmen op 175 graden. De schaal erin zetten en ongeveer 30 à 45 minuten bakken. Prik-met-de-vork-test doen en opdienen als de aardappels goed gaar zijn.

Kruisbesmetting, kruiscontaminatie

categorieën: Bereidingstechnieken, Gezondheid algemeen, producten,

Kruisbesmetting of kruiscontaminatie is het besmetten van een product met ingrediënten die er niet in horen maar die in eenzelfde fabriek verwerkt worden. Een manier waarop kruisbesmetting kan voorkomen is als het schoonmaken van machines niet goed gebeurt of door ander onzorgvuldig omgaan met grondstoffen.

Gevolgen kunnen vooral ernstig zijn bij mensen die last hebben van allergische reacties op bepaalde grondstoffen.

Kruisbesmettingen in veevoer

Niet alleen bij voedingswaren voor mensen komen deze problemen voor maar ook bij veevoeder. Bekend voorbeeld hiervan is de besmetting van veevoer met vervuilde olie eind 2010 in Duitsland. Deze olie bevatte dioxines waarna het veevoer en dus ook de dieren (kippen, varkens) die dit aten hiermee besmet raakten, net als uiteindelijk de producten van deze dieren (eieren, vlees).
Dioxine is giftig voor mens en dier en dus moesten bedrijven gesloten worden en producten uit de handel genomen worden.

Een ander bekend voorbeeld van kruisbesmetting is die met BSE in rundvlees eind vorige eeuw. De zogenaamde 'gekkekoeienziekte' was hier een gevolg van. Door voor zowel runder- als varkens- als  kippenvoer dezelfde productielijn te gebruiken kon met runderbeendermeel vervaardigd veevoer in koeienmagen terechtkomen.

Doordat steeds meer rest- en afvalstoffen gebruikt gaan worden als grondstoffen wordt het risico op kruiscontaminatie steeds groter. Volledig gescheiden productielijnen zijn de beste garantie tegen deze problemen, maar deze manier is niet erg efficiënt en dus niet erg waarschijnlijk.