Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boterraapsalade

Ingrediënten

- raap
- wortel
- rozijnen, geweekt
- appel
- (hazel)-noten, geraspt
- olijfolie
- diksap
- knoflook
- mosterd

Bereiding

De raap en de wortel raspen of in kleine blokjes snijden. Geweekte rozijnen en appel in stukjes erbij. Eventueel geraspte (hazel)-noten.
Maak een sausje van olijfolie, diksap, knoflook, mosterd en evt. azijn. Giet dit over de groenten. Goed mengen.

Kruisbesmetting, kruiscontaminatie

categorieën: Bereidingstechnieken, Gezondheid algemeen, producten,

Kruisbesmetting of kruiscontaminatie is het besmetten van een product met ingrediënten die er niet in horen maar die in eenzelfde fabriek verwerkt worden. Een manier waarop kruisbesmetting kan voorkomen is als het schoonmaken van machines niet goed gebeurt of door ander onzorgvuldig omgaan met grondstoffen.

Gevolgen kunnen vooral ernstig zijn bij mensen die last hebben van allergische reacties op bepaalde grondstoffen.

Kruisbesmettingen in veevoer

Niet alleen bij voedingswaren voor mensen komen deze problemen voor maar ook bij veevoeder. Bekend voorbeeld hiervan is de besmetting van veevoer met vervuilde olie eind 2010 in Duitsland. Deze olie bevatte dioxines waarna het veevoer en dus ook de dieren (kippen, varkens) die dit aten hiermee besmet raakten, net als uiteindelijk de producten van deze dieren (eieren, vlees).
Dioxine is giftig voor mens en dier en dus moesten bedrijven gesloten worden en producten uit de handel genomen worden.

Een ander bekend voorbeeld van kruisbesmetting is die met BSE in rundvlees eind vorige eeuw. De zogenaamde 'gekkekoeienziekte' was hier een gevolg van. Door voor zowel runder- als varkens- als  kippenvoer dezelfde productielijn te gebruiken kon met runderbeendermeel vervaardigd veevoer in koeienmagen terechtkomen.

Doordat steeds meer rest- en afvalstoffen gebruikt gaan worden als grondstoffen wordt het risico op kruiscontaminatie steeds groter. Volledig gescheiden productielijnen zijn de beste garantie tegen deze problemen, maar deze manier is niet erg efficiënt en dus niet erg waarschijnlijk.