Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

Kwallen

categorieën: Dieren, Klimaatverandering, natuur en milieu,

kwallenplaag

Kwallen komen altijd al veel voor in de zeeën en oceanen en zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Er blijken er echter steeds meer te komen. Het zijn er ondertussen zoveel dat gesproken kan worden van echte kwallenplagen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het menselijk ingrijpen in het onderwaterleven. Overbevissing, de lozing van afval en meststoffen (kweekvis) en de opwarming van de aarde zijn ingrepen die meer effect hebben dan soms wordt gedacht.

Dit blijkt uit een studie in het blad Trends in Ecology and Evolution van juni 2009 (zie link onderaan pagina).
De studie is gedaan door Richardson (Universiteit van Queensland (Australië)) en collega’s van de universiteiten van Miami (VS), Swansea (Groot-Brittannië) en Westkaap (Zuid-Afrika). Ze komen tot de conclusie dat de situatie in de oceanen zo geëvolueerd is, dat kwallen de controle kunnen overnemen.

“Grote groepen kwallen kunnen een natuurlijk fenomeen zijn in gezonde ecosystemen in de oceanen, maar nu wordt duidelijk dat zich overal ter wereld grotere en frequentere kwallenplagen voordoen.”
“Steeds meer bewijzen suggereren dat open oceaansystemen die nu door vis worden gedomineerd plotseling door kwallen kunnen worden gedomineerd.”
“ Normaal houden vissen kwallen onder controle maar overbevissing kan dat evenwicht verstoren. Voor de kust van Namibië bijvoorbeeld is de sardienenpopulatie gedecimeerd door de intense bevissing. De kwal heeft daar de sardien nu vervangen als dominante soort.”
Aldus Richardson.

De laatste jaren duiken steeds meer grote kwallengroepen op, onder meer in de Middellandse Zee, de Noordzee en Zuidoost-Azië. In de Japanse Zee doken kwallen op die tot 2 meter groot kunnen worden en 200 kilogram kunnen wegen.