Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: afrikaanse stoofschotel

Paprika

Ingrediënten

aubergine
olie
zout
wortel
rode paprika, die is zoeter dan de groene omdat de groene nog niet rijp is
ui
rozijnen
tomaat in stukjes (uit een blikje)
mais (uit een potje of vers)

sambal
knoflook
kaneel
gemberwortel, klein stukje door de knoflookpers
paprikapoeder
komijn (naar smaak)
chilipeper

ongezouten cashewnoten
gedroogde kokos

Bereiding

De aubergine in blokjes of plakjes snijden.
Er zijn diverse manieren om 'm te bakken. De eerste en meest toegepaste manier is om de auberginestukjes met zout te bestrooien en in een vergiet weg te zetten zodat het vocht er uitkomt, afspoelen en daarna te bakken, je kan ze dan meteen met andere groenten samen bakken.
De tweede manier is om de stukjes apart te bakken in ruim olie op een hoog vuur en daarna zout eroverheen te strooien.
Van belang is dan wel om genoeg olie te gebruiken anders gaat de aubergine piepen als je 'm eet en dat betekent dat ie niet goed gaar is, en ook niet lekker.

De wortel, ui en paprika in stukjes snijden en bakken bij de aubergine of de aubergine toevoegen als de groenten een paar minuten gebakken zijn. De rozijnen toevoegen.

De kruiden mengen en door de groenten roeren.

Dan de tomaten met al het sap en de mais toevoegen en het geheel nog ongeveer een half uur laten stoven.

De nootjes malen of in kleine stukjes snijden en mengen met de kokos.

Serveersuggestie

Opdienen met bulgur of gierst.
Het noten/kokosmengsel apart in een schaaltje opdienen zodat iedereen het er naar smaak op het eigen bord toe kan voegen.

Kwallen

categorieën: Dieren, Klimaatverandering, natuur en milieu,

kwallenplaag

Kwallen komen altijd al veel voor in de zeeën en oceanen en zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Er blijken er echter steeds meer te komen. Het zijn er ondertussen zoveel dat gesproken kan worden van echte kwallenplagen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het menselijk ingrijpen in het onderwaterleven. Overbevissing, de lozing van afval en meststoffen (kweekvis) en de opwarming van de aarde zijn ingrepen die meer effect hebben dan soms wordt gedacht.

Dit blijkt uit een studie in het blad Trends in Ecology and Evolution van juni 2009 (zie link onderaan pagina).
De studie is gedaan door Richardson (Universiteit van Queensland (Australië)) en collega’s van de universiteiten van Miami (VS), Swansea (Groot-Brittannië) en Westkaap (Zuid-Afrika). Ze komen tot de conclusie dat de situatie in de oceanen zo geëvolueerd is, dat kwallen de controle kunnen overnemen.

“Grote groepen kwallen kunnen een natuurlijk fenomeen zijn in gezonde ecosystemen in de oceanen, maar nu wordt duidelijk dat zich overal ter wereld grotere en frequentere kwallenplagen voordoen.”
“Steeds meer bewijzen suggereren dat open oceaansystemen die nu door vis worden gedomineerd plotseling door kwallen kunnen worden gedomineerd.”
“ Normaal houden vissen kwallen onder controle maar overbevissing kan dat evenwicht verstoren. Voor de kust van Namibië bijvoorbeeld is de sardienenpopulatie gedecimeerd door de intense bevissing. De kwal heeft daar de sardien nu vervangen als dominante soort.”
Aldus Richardson.

De laatste jaren duiken steeds meer grote kwallengroepen op, onder meer in de Middellandse Zee, de Noordzee en Zuidoost-Azië. In de Japanse Zee doken kwallen op die tot 2 meter groot kunnen worden en 200 kilogram kunnen wegen.