Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pitabroodjes met sojabrokjes en knoflooksaus

Pitabroodje

Ingrediënten

sojabrokjes (fijn)
water
shoyu (zoute sojasaus)
ketchup
shoarmakruiden of een mengsel van paprikapoeder, koriander, peper en komijn
ui
paprika
slablaadjes

pitabroodjes

yofu (sojayoghurt)
knoflook
zout
olijfolie

Bereiding

De brokjes opzetten in water en shoyu, ketchup en de kruiden toevoegen. Aan de kook laten komen.
Laten koken tot al het water zo goed als verdampt is. Minimaal 10 à 15 minuten. Als het eerder droog komt te staan, dan extra water toevoegen.

In een bakpan de ui en paprika bakken in olijfolie. De brokjes er bij doen en goed laten bakken.

Ondertussen de sla wassen en scheuren. En een sausje maken van de yofu, knoflook olijfolie en zout.

De pitabroodjes roosteren in een broodrooster of een droge bakpan.

Serveersuggestie

Opensnijden en vullen met slablad, gebakken brokjes en saus.

Kwallen

categorieën: Dieren, Klimaatverandering, natuur en milieu,

kwallenplaag

Kwallen komen altijd al veel voor in de zeeën en oceanen en zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Er blijken er echter steeds meer te komen. Het zijn er ondertussen zoveel dat gesproken kan worden van echte kwallenplagen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het menselijk ingrijpen in het onderwaterleven. Overbevissing, de lozing van afval en meststoffen (kweekvis) en de opwarming van de aarde zijn ingrepen die meer effect hebben dan soms wordt gedacht.

Dit blijkt uit een studie in het blad Trends in Ecology and Evolution van juni 2009 (zie link onderaan pagina).
De studie is gedaan door Richardson (Universiteit van Queensland (Australië)) en collega’s van de universiteiten van Miami (VS), Swansea (Groot-Brittannië) en Westkaap (Zuid-Afrika). Ze komen tot de conclusie dat de situatie in de oceanen zo geëvolueerd is, dat kwallen de controle kunnen overnemen.

“Grote groepen kwallen kunnen een natuurlijk fenomeen zijn in gezonde ecosystemen in de oceanen, maar nu wordt duidelijk dat zich overal ter wereld grotere en frequentere kwallenplagen voordoen.”
“Steeds meer bewijzen suggereren dat open oceaansystemen die nu door vis worden gedomineerd plotseling door kwallen kunnen worden gedomineerd.”
“ Normaal houden vissen kwallen onder controle maar overbevissing kan dat evenwicht verstoren. Voor de kust van Namibië bijvoorbeeld is de sardienenpopulatie gedecimeerd door de intense bevissing. De kwal heeft daar de sardien nu vervangen als dominante soort.”
Aldus Richardson.

De laatste jaren duiken steeds meer grote kwallengroepen op, onder meer in de Middellandse Zee, de Noordzee en Zuidoost-Azië. In de Japanse Zee doken kwallen op die tot 2 meter groot kunnen worden en 200 kilogram kunnen wegen.