Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

Kweekvis

categorieën: Bio industrie, Handel, natuur en milieu, , water

tilapiakweek

Kweekvis is vis die gekweekt wordt in gesloten of open kweeksystemen. Gesloten systemen zijn grote bassins op het land, open systemen zijn afgesloten delen zee, rivier, meer of oceaan. Ook delen van bijvoorbeeld fjorden (zalm in Noorwegen) en mangroves (garnalen in bv. Azië) worden gebruikt. De stukken zijn meestal afgesloten met netten zodat water er gewoon doorheen kan stromen.
Het is lang gezien als een goed alternatief voor wilde vis, omdat door overbevissing en bijvangst verschillende soorten vis (tot wel 75%) dreigen uit te sterven.

Nadelen

Er zitten diverse nadelen aan het kweken van vis, vooral aan het kweken van vis in zee. Hierbij wordt een gedeelte van een zee, oceaan, meer of rivier met netten afgezet waarbinnen de kweekvissen mogen leven. Omdat het toch om een soort intensieve veeteelt gaat, betekent dit dat deze delen vervuilen door bijvoorbeeld geneesmiddelen als anti-biotica, voer, mest en afval in het water. Dit kan zorgen voor kustvervuiling en overbemesting. Bovendien kunnen kweekvissen speciaal voer en stoffen krijgen om de kleur te veranderen, om meer roze in plaats van grijze zalm te krijgen. Dit gebeurt door synthetische astaxanthine in hun voer te mengen. Deze stof komt via de mest vervolgens ook in het water terecht.

Ook gebeurt het geregeld dat vissen ontsnappen en zo de wilde vissen 'vervuilen'. Doordat ze paren met andere vissen kunnen de oorspronkelijke soorten zwakker worden of zelfs verdwijnen.

Het voedsel van gekweekte vis bestaat voor een groot deel uit andere vis, die dan wel in het wild gevangen wordt. Voor een kilo kweekvis is wel twee tot zes kilo wilde vis nodig.
Zo'n 30% van de gevangen wilde vis wordt gebruikt als visvoer.

Kweekvis in gesloten systemen heeft minder nadelen wat betreft het milieu en de gezondheid van de vissen. Omdat de vissen niet in aanraking komen met invloeden van buitenaf hoeven er minder medicijnen gebruikt te worden, het water wordt gefilterd.
Maar omdat er zoveel vissen in een gesloten ruimte bij elkaar zitten, heeft het veel weg van de bio-industrie. Onderzoekers gaan er tegenwoordig van uit dat ook vissen aan pijn en stress kunnen lijden en in deze systemen kunnen de dieren niets met hun natuurlijke gedrag.

Bronnen:

- milieucentraal.nl
- milieudefensie.nl/publicaties/magazine/2002/februari/zalm.htm
Duurzame aquacultuur: dé uitdaging voor de kweekindustrie
- aquacultuur.nl/default.asp?ZNT=S0T2O-1P87
- Dos Winkel (radar) (zie linken hieronder)