Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscous lente-salade

Munt2

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.

Landbouw in een leesbaar landschap

categorieën: boeken

landbouw_in_een_leesbaar_landschap

Auteurs: Karina Hendriks en Derk Jan Stobbelaar
Uitgever: Blauwdruk
ISBN: 978 90 75271 096

Van de uitgever:

Mensen willen landschappen met een eigen identiteit, landschappen die meer bieden dan alleen ruimte voor voedselproductie. Toch neemt de landschapskwaliteit af en het ruimtegebrek toe. De landbouw, op zoek naar mogelijkheden om voort te blijven bestaan, werpt zich schoorvoetend weer op als beheerder van het landschap.
Vooral van biologische landbouw wordt verwacht dat ze bijdraagt aan een aantrekkelijk landelijk gebied.

Maar wat is landschapskwaliteit en welke rol kan de landbouw, als grootste grondgebruiker in Nederland, hierbij werkelijk spelen? Na uitgebreid onderzoek in de streken West-Friesland, Waterland en Drenthe geven Karina Hendriks en Derk Jan Stobbelaar in ‘Landbouw in een leesbaar landschap’ antwoord op deze vragen.

Dit boek kwam mede tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.