Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: brandnetel-bataatschotel

Bataat

Ingrediënten voor 1 persoon

- olijfolie
- kokosvet
- 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/2 rode paprika, in stukken
- 1 handje ongeroosterde cashewnoten
- Flinke berg brandnetel, liefst toppen maar er mag best wat blad en stengel bijzitten
- 1 teen knoflook
- gomasio
- peper
- kerriepoeder
- verse gember, geraspt of zeer klein gesneden
- verse kurkuma, geraspt of zeer klein gesneden (poeder mag ook)
- geraspte kokos

Bereiding

Zet de brandnetels een tijdje in koud water zodat alle stof en aarde eruit kan vallen. Daarna heel even blancheren in kokend water en uit laten lekken.

Verwarm in een bakpan een combinatie van olijfolie met kokosvet. Bak hierin de bataat. Na 10 minuten de ui en paprika toevoegen. Na nog eens 10 minten de rest behalve de brandnetel toevoegen.

Als de groenten gaar zijn de brandnetel erdoor roeren. Zorgen dat alles goed warm is.

 

Landbouw in een leesbaar landschap

categorieën: boeken

landbouw_in_een_leesbaar_landschap

Auteurs: Karina Hendriks en Derk Jan Stobbelaar
Uitgever: Blauwdruk
ISBN: 978 90 75271 096

Van de uitgever:

Mensen willen landschappen met een eigen identiteit, landschappen die meer bieden dan alleen ruimte voor voedselproductie. Toch neemt de landschapskwaliteit af en het ruimtegebrek toe. De landbouw, op zoek naar mogelijkheden om voort te blijven bestaan, werpt zich schoorvoetend weer op als beheerder van het landschap.
Vooral van biologische landbouw wordt verwacht dat ze bijdraagt aan een aantrekkelijk landelijk gebied.

Maar wat is landschapskwaliteit en welke rol kan de landbouw, als grootste grondgebruiker in Nederland, hierbij werkelijk spelen? Na uitgebreid onderzoek in de streken West-Friesland, Waterland en Drenthe geven Karina Hendriks en Derk Jan Stobbelaar in ‘Landbouw in een leesbaar landschap’ antwoord op deze vragen.

Dit boek kwam mede tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.