Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: smoothie met meloen

Shake nog ongeschonden

Ingrediënten

- halve meloen (galia- of honing-)
- 1 banaan
- 1 sinaasappel
- handje ongeroosterde cashewnoten
- 1 eetlepel lijnzaad
- 1 eetlepel kokosrasp
- beetje (soja)yoghurt
- snufje kaneel, kurkuma, gemberpoeder, kardemon, naar wens

Bereiding

Maal eerst de noten en lijnzaadjes in de blender.
Verwijder de pitten uit de halve meloen en de sinaasappel.

Meng alles goed in de blender.

Landbouwmythen

categorieën: Acties, Landbouw algemeen

landbouwmythen

Op 21 januari 2010 startte Stichting Natuur en Milieu met het doorprikken van de Nederlandse landbouwmythen. Daartoe bestaat op de site voor iedereen de mogelijkheid om mythen over landbouw en voedsel te melden.

Een groot deel van de bevolking wil een landbouw die gezond en duurzaam voedsel produceert. Om dit te bereiken zal de landbouwsector de komende jaren flink aan de slag moeten. Politieke leiders en landbouwvoormannen verschuilen zich te vaak achter hardnekkige mythen om verduurzaming tegen te gaan.

Feiten

Natuur en Milieu wil dat de discussie over landbouw en voedselproductie gevoerd wordt op basis van feiten, en wil deze mythen doorprikken.
Zo klopt het niet dat de Nederlandse landbouw een motor is van de economie. De primaire landbouw is een relatief kleine sector met een aandeel van slechts 2 procent van het Bruto Nationaal Product, terwijl het wel leidt tot grote maatschappelijke kosten, die worden geschat op zo'n 2 miljard euro.

Mythen

De komende tijd houdt Natuur en Milieu het landbouwdebat nauwlettend in de gaten, en signaleert het mythen die de feiten vertroebelen. De Stichting roept iedereen op om voorbeelden aan te geven waarbij feiten worden verdraaid ten gunste van de huidige landbouwpraktijk. Alle reacties op de site worden later dit jaar aangeboden aan de Tweede Kamer. Overigens is het niet verplicht om anoniem te reageren. Naast deze site is er de brochure ‘Wat de boer niet kent', die alvast vijf hardnekkige mythen weerlegt.

Schoon, eerlijk en waardevol

Natuur en Milieu maakt zich sterk voor een duurzame landbouw. Een kansrijke, economisch gezonde sector zonder verspilling en vervuiling die het klimaat, de biodiversiteit en het landschap niet aantast. In de brochure 'Schoon, eerlijk en waardevol' laat de Stichting zien hoe ze dat toekomstbeeld kunnen realiseren, welke obstakels er in de weg liggen en hoe ze die uit de weg kunnen ruimen.

Enkele mythen uit de brochure

- De Nederlandse landbouw is een motor van de economie
- Nederland is medeverantwoordelijk voor de voedselvoorziening van de wereld
- Boeren zijn overbelast en moeten al aan zoveel regels voldoen
- Boeren onderhouden juist het landschap
- De Nederlandse landbouw produceert milieu- en diervriendelijker dan elders