Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwten-broccoli-stoofpot

Gedroogde tomaten

Ingrediënten voor twee personen

- 100 gram kikkererwten (gedroogd)
- 400 gram broccoli
- olie
- 1 ui
- 8 gedroogde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht en kook ze vervolgens in schoon water 1 1/2 uur of tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de peulvruchten.
Week de gedroogde tomaten een paar uur, dit weekwater niet weggooien.

In een hoge bakpan de olie gieten en meteen de ui erbij doen. Langzaam laten garen.
De broccoli inclusief de (geschilde) steel in stukjes, roosjes, toevoegen. Het vuur niet te hoog zetten.
Na een paar minuten rest van de ingrediënten toevoegen. Ook het weekwater van de tomaten en eventueel nog een scheutje water.

Dit even goed heet laten worden en daarna op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Serveersuggestie

Als je behoefte hebt aan een graan erbij is bulghur, gierst of cous cous een goede combinatie.
Ook erg lekker hierbij is een yofuknoflooksaus.

Landbouwmythen

categorieën: Acties, Landbouw algemeen

landbouwmythen

Op 21 januari 2010 startte Stichting Natuur en Milieu met het doorprikken van de Nederlandse landbouwmythen. Daartoe bestaat op de site voor iedereen de mogelijkheid om mythen over landbouw en voedsel te melden.

Een groot deel van de bevolking wil een landbouw die gezond en duurzaam voedsel produceert. Om dit te bereiken zal de landbouwsector de komende jaren flink aan de slag moeten. Politieke leiders en landbouwvoormannen verschuilen zich te vaak achter hardnekkige mythen om verduurzaming tegen te gaan.

Feiten

Natuur en Milieu wil dat de discussie over landbouw en voedselproductie gevoerd wordt op basis van feiten, en wil deze mythen doorprikken.
Zo klopt het niet dat de Nederlandse landbouw een motor is van de economie. De primaire landbouw is een relatief kleine sector met een aandeel van slechts 2 procent van het Bruto Nationaal Product, terwijl het wel leidt tot grote maatschappelijke kosten, die worden geschat op zo'n 2 miljard euro.

Mythen

De komende tijd houdt Natuur en Milieu het landbouwdebat nauwlettend in de gaten, en signaleert het mythen die de feiten vertroebelen. De Stichting roept iedereen op om voorbeelden aan te geven waarbij feiten worden verdraaid ten gunste van de huidige landbouwpraktijk. Alle reacties op de site worden later dit jaar aangeboden aan de Tweede Kamer. Overigens is het niet verplicht om anoniem te reageren. Naast deze site is er de brochure ‘Wat de boer niet kent', die alvast vijf hardnekkige mythen weerlegt.

Schoon, eerlijk en waardevol

Natuur en Milieu maakt zich sterk voor een duurzame landbouw. Een kansrijke, economisch gezonde sector zonder verspilling en vervuiling die het klimaat, de biodiversiteit en het landschap niet aantast. In de brochure 'Schoon, eerlijk en waardevol' laat de Stichting zien hoe ze dat toekomstbeeld kunnen realiseren, welke obstakels er in de weg liggen en hoe ze die uit de weg kunnen ruimen.

Enkele mythen uit de brochure

- De Nederlandse landbouw is een motor van de economie
- Nederland is medeverantwoordelijk voor de voedselvoorziening van de wereld
- Boeren zijn overbelast en moeten al aan zoveel regels voldoen
- Boeren onderhouden juist het landschap
- De Nederlandse landbouw produceert milieu- en diervriendelijker dan elders