Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-linzen met gedroogde tomaten

Dupuis linzen-1

Ingrediënten

dupuis-linzen
bouillonblokje
olie
ui
knoflook
bleekselderij
paprika
korianderpoeder
zongedroogde tomaten in een potje met olijfolie

Bereiding

De dupuis-linzen koken met een bouillonblokje en eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olijfolie uit het potje tomaten langzaam verhitten. Eventueel meer olie toevoegen als het te weinig is. Ui en knoflook toevoegen, doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Stukjes bleekselderij en paprika meebakken. Korianderpoeder toevoegen. Zongedroogde tomaatjes in stukjes erbij en op het laatst de linzen erbij.
Goed warm laten worden.

Lang, Tim

categorieën: personen

Tim_Lang

Tim Lang is hoogleraar aan de Universiteit van Londen, expert in voedselpolitiek (Professor of Food Policy), daarnaast schrijft hij (mee) aan artikelen en boeken.

Lang is bedenker van het begrip voedselkilometers (Food Miles), en heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar voedseladditieven, obesitas, dieet en armoede, en heeft er bij de Engelse overheid op aangedrongen iets aan het voedsel in scholen te doen. Lang voor Jamie Oliver hier over begon.

Interview

In een interview met Trouw van 6 november 2009 zegt Lang onder andere: 'De manier waarop wij in de rijke wereld eten is zo belastend voor de planeet, dat moet echt anders.' Hij doelt hiermee met name op de hoeveelheid vlees en zuivel die hier gegeten wordt. En hij wijst op het grote tekort aan water dat dreigt dankzij ons menu. Doordat wij hier de beschikking hebben over groenten die geteeld zijn in droge gebieden, hebben de mensen daar minder schoon drinkwater tot hun beschikking. Hij noemt dit zelfs neo-imperialisme.

De politiek zou duidelijker stelling en maatregelen moeten nemen. Desnoods keuzes afdwingen en niet alles over laten aan de consumenten.
De veranderingen zullen snel en radicaal moeten zijn. 'We zullen anders moeten gaan eten: meer lokaal geteeld voedsel, meer eten volgens de seizoenen en groenten en fruit in de hoofdrol.'

Publicaties

- Food policy
- The Unmanageable Consumer: Contemporary Consumption and its Fragmentation
- Food Wars: the battle for mouths, minds and markets
- The Atlas of Food