Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appelcake

Appel2

Ingrediënten

2 appels
250 gram abrikozen
200 gram margarine
200 ml sojamelk
400 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding

Appels schillen en in stukjes snijden. De margarine smelten in een pan. De abrikozen in stukjes snijden.
De gesmolten margarine mengen met het meel, de sojamelk, de appelstukjes en abrikozen.

Doe dit alles in een cakevorm en bak ongeveer een uur in een voorverwarmde oven op 195 graden.

Lang, Tim

categorieën: personen

Tim_Lang

Tim Lang is hoogleraar aan de Universiteit van Londen, expert in voedselpolitiek (Professor of Food Policy), daarnaast schrijft hij (mee) aan artikelen en boeken.

Lang is bedenker van het begrip voedselkilometers (Food Miles), en heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar voedseladditieven, obesitas, dieet en armoede, en heeft er bij de Engelse overheid op aangedrongen iets aan het voedsel in scholen te doen. Lang voor Jamie Oliver hier over begon.

Interview

In een interview met Trouw van 6 november 2009 zegt Lang onder andere: 'De manier waarop wij in de rijke wereld eten is zo belastend voor de planeet, dat moet echt anders.' Hij doelt hiermee met name op de hoeveelheid vlees en zuivel die hier gegeten wordt. En hij wijst op het grote tekort aan water dat dreigt dankzij ons menu. Doordat wij hier de beschikking hebben over groenten die geteeld zijn in droge gebieden, hebben de mensen daar minder schoon drinkwater tot hun beschikking. Hij noemt dit zelfs neo-imperialisme.

De politiek zou duidelijker stelling en maatregelen moeten nemen. Desnoods keuzes afdwingen en niet alles over laten aan de consumenten.
De veranderingen zullen snel en radicaal moeten zijn. 'We zullen anders moeten gaan eten: meer lokaal geteeld voedsel, meer eten volgens de seizoenen en groenten en fruit in de hoofdrol.'

Publicaties

- Food policy
- The Unmanageable Consumer: Contemporary Consumption and its Fragmentation
- Food Wars: the battle for mouths, minds and markets
- The Atlas of Food