Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Lang, Tim

categorieën: personen

Tim_Lang

Tim Lang is hoogleraar aan de Universiteit van Londen, expert in voedselpolitiek (Professor of Food Policy), daarnaast schrijft hij (mee) aan artikelen en boeken.

Lang is bedenker van het begrip voedselkilometers (Food Miles), en heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar voedseladditieven, obesitas, dieet en armoede, en heeft er bij de Engelse overheid op aangedrongen iets aan het voedsel in scholen te doen. Lang voor Jamie Oliver hier over begon.

Interview

In een interview met Trouw van 6 november 2009 zegt Lang onder andere: 'De manier waarop wij in de rijke wereld eten is zo belastend voor de planeet, dat moet echt anders.' Hij doelt hiermee met name op de hoeveelheid vlees en zuivel die hier gegeten wordt. En hij wijst op het grote tekort aan water dat dreigt dankzij ons menu. Doordat wij hier de beschikking hebben over groenten die geteeld zijn in droge gebieden, hebben de mensen daar minder schoon drinkwater tot hun beschikking. Hij noemt dit zelfs neo-imperialisme.

De politiek zou duidelijker stelling en maatregelen moeten nemen. Desnoods keuzes afdwingen en niet alles over laten aan de consumenten.
De veranderingen zullen snel en radicaal moeten zijn. 'We zullen anders moeten gaan eten: meer lokaal geteeld voedsel, meer eten volgens de seizoenen en groenten en fruit in de hoofdrol.'

Publicaties

- Food policy
- The Unmanageable Consumer: Contemporary Consumption and its Fragmentation
- Food Wars: the battle for mouths, minds and markets
- The Atlas of Food