Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groene kool met pompoenstamppot

Groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.

Leeg - Hoe overbevissing ons dagelijks leven verandert

categorieën: boeken, natuur en milieu, schandalen,

leeg

Auteur: Charles Clover
Oorspronkelijke titel: The End of the Line. How Overfishing is Changing the World
Uitgever: Atlas
ISBN 90 450 1542 0

"Beeld je eens in dat een groep jagers een net van anderhalve kilometer tussen twee jeeps zou spannen en het zo over de Afrikaanse vlakten zou slepen. Bedenk eens welke dieren daar allemaal in verstrikt zouden raken, welke planten ontworteld zouden worden. En dat is precies wat er elke dag gebeurt in de oceanen van de wereld."

'Eet meer vis' is het credo van de gezondheidslobby. Degenen die vis de hemel in prijzen denken meestal niet aan de enorme problemen die de industriële visserij veroorzaakt. De zee wordt leeggevist: van de Noordzee tot de kustwateren van Afrika en de Cariben en de diepten van de Atlantische Oceaan. Deze overbevissing is niet alleen verantwoordelijk voor de langzame en pijnlijke dood van miljarden vissen, dolfijnen en zeevogels, maar ook voor de ineenstorting van ecosystemen als koraalriffen, de ontwrichting van de economie en de honger van miljoenen mensen in de kustgebieden van ontwikkelingslanden.

De maatregelen die genomen worden om de overbevissing tegen te gaan zijn niet afdoende. Wij, de consumenten, moeten veranderen als we het tij willen keren. Leeg is een onthullend en choquerend boek. Vis zal nooit meer hetzelfde smaken.

NBD|Biblion recensie

Vis is populair. Niet geplaagd door de vele vleesschandalen en de dierziekten in de bio-industrie, maar juist omgeven door een aureool van 'zuiver en gezond' wint vis terrein, ook als 'chic' voedsel. Met de visstand gaat het juist mede door deze groeiende populariteit dramatisch slecht. Rücksichtsloze vangstmethoden dragen bij aan de catastrofe die zich momenteel voltrekt in zodanig tempo dat de wereldzeeën binnen zeer afzienbare tijd tot waterwoestijnen zullen worden.
De auteur, milieujournalist, documenteert deze ramp in een zeer leesbare stijl. Hij neemt de lezer mee op reportages naar zee, naar havens, naar visafslagen en -markten en beschrijft de grote paradox: vlak voor de ineenstorting zijn de vangsten groter dan ooit, doordat met moderne apparatuur ook de laatste rijke visgronden afgegraasd kunnen worden. Een aanklacht en een waarschuwing. Niet eerder verscheen zo'n toegankelijk boek over dit thema.
(Drs. Maurits Groen)

Zie ook:

Vis