Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensalade volgens Michiel Bussink

Bietjes2

Een recept uit Ik eet, dus ik ben van Michiel Bussink

Ingrediënten

6 bietjes
olijfolie
balsamico-azijn
bosje bieslook
peper en zout

Bereiding

Koken in water is zonde, dat gaat ten koste van de smaak. Gewoon een paar uurtjes in aluminiumfolie op een smeulend vuurtje van je zelf gehakte hout laten stoven. Of vooruit, vooralsnog in de oven.

Doe de bietjes in een gietijzeren pan in een op 150 graden voorverwarmde oven. Controleer met een vork of ze na zo'n twee uur gaar zijn. Als ze afgekoeld zijn, schil er af, in kleine blokjes snijden, een paar flinke scheuten olijfolie, twee eetlepels balsamico-azijn, gesnipperde bieslook, peper en zout erdoor roeren. Uurtje laten staan en een fantastische salade die niemand je afpakt.

Leeg - Hoe overbevissing ons dagelijks leven verandert

categorieën: boeken, natuur en milieu, schandalen,

leeg

Auteur: Charles Clover
Oorspronkelijke titel: The End of the Line. How Overfishing is Changing the World
Uitgever: Atlas
ISBN 90 450 1542 0

"Beeld je eens in dat een groep jagers een net van anderhalve kilometer tussen twee jeeps zou spannen en het zo over de Afrikaanse vlakten zou slepen. Bedenk eens welke dieren daar allemaal in verstrikt zouden raken, welke planten ontworteld zouden worden. En dat is precies wat er elke dag gebeurt in de oceanen van de wereld."

'Eet meer vis' is het credo van de gezondheidslobby. Degenen die vis de hemel in prijzen denken meestal niet aan de enorme problemen die de industriële visserij veroorzaakt. De zee wordt leeggevist: van de Noordzee tot de kustwateren van Afrika en de Cariben en de diepten van de Atlantische Oceaan. Deze overbevissing is niet alleen verantwoordelijk voor de langzame en pijnlijke dood van miljarden vissen, dolfijnen en zeevogels, maar ook voor de ineenstorting van ecosystemen als koraalriffen, de ontwrichting van de economie en de honger van miljoenen mensen in de kustgebieden van ontwikkelingslanden.

De maatregelen die genomen worden om de overbevissing tegen te gaan zijn niet afdoende. Wij, de consumenten, moeten veranderen als we het tij willen keren. Leeg is een onthullend en choquerend boek. Vis zal nooit meer hetzelfde smaken.

NBD|Biblion recensie

Vis is populair. Niet geplaagd door de vele vleesschandalen en de dierziekten in de bio-industrie, maar juist omgeven door een aureool van 'zuiver en gezond' wint vis terrein, ook als 'chic' voedsel. Met de visstand gaat het juist mede door deze groeiende populariteit dramatisch slecht. Rücksichtsloze vangstmethoden dragen bij aan de catastrofe die zich momenteel voltrekt in zodanig tempo dat de wereldzeeën binnen zeer afzienbare tijd tot waterwoestijnen zullen worden.
De auteur, milieujournalist, documenteert deze ramp in een zeer leesbare stijl. Hij neemt de lezer mee op reportages naar zee, naar havens, naar visafslagen en -markten en beschrijft de grote paradox: vlak voor de ineenstorting zijn de vangsten groter dan ooit, doordat met moderne apparatuur ook de laatste rijke visgronden afgegraasd kunnen worden. Een aanklacht en een waarschuwing. Niet eerder verscheen zo'n toegankelijk boek over dit thema.
(Drs. Maurits Groen)

Zie ook:

Vis