Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pesto

Zevenblad1

Ingrediënten

voor de pesto:
zevenblad, rucola en/of basilicum
olijfolie
pijnboompitjes
gistvlokken
knoflook
peper
zout

voor de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders):
pasta
ui
knoflook
olijfolie
olijven

Bereiding

Pesto: meng alle ingrediënten in een vijzel of maal alles fijn met een staafmixer.

Kook de pasta beetgaar. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
In een bakpan of wok de olie langzaam verwarmen. Meteen al de fijngesneden ui en knoflook meebakken, pas op dat de knoflook niet te bruin wordt. Als de uien mooi glazig zijn de pasta erbij bakken. Pesto en gehalveerde olijven (zonder de pitten) erdoor roeren en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker met een frisse groene salade, van onkruid (boerenwormkruid, zuring, melde, zevenblad etc.) uit eigen tuin ofzo.

Leeg - Hoe overbevissing ons dagelijks leven verandert

categorieën: boeken, natuur en milieu, schandalen,

leeg

Auteur: Charles Clover
Oorspronkelijke titel: The End of the Line. How Overfishing is Changing the World
Uitgever: Atlas
ISBN 90 450 1542 0

"Beeld je eens in dat een groep jagers een net van anderhalve kilometer tussen twee jeeps zou spannen en het zo over de Afrikaanse vlakten zou slepen. Bedenk eens welke dieren daar allemaal in verstrikt zouden raken, welke planten ontworteld zouden worden. En dat is precies wat er elke dag gebeurt in de oceanen van de wereld."

'Eet meer vis' is het credo van de gezondheidslobby. Degenen die vis de hemel in prijzen denken meestal niet aan de enorme problemen die de industriële visserij veroorzaakt. De zee wordt leeggevist: van de Noordzee tot de kustwateren van Afrika en de Cariben en de diepten van de Atlantische Oceaan. Deze overbevissing is niet alleen verantwoordelijk voor de langzame en pijnlijke dood van miljarden vissen, dolfijnen en zeevogels, maar ook voor de ineenstorting van ecosystemen als koraalriffen, de ontwrichting van de economie en de honger van miljoenen mensen in de kustgebieden van ontwikkelingslanden.

De maatregelen die genomen worden om de overbevissing tegen te gaan zijn niet afdoende. Wij, de consumenten, moeten veranderen als we het tij willen keren. Leeg is een onthullend en choquerend boek. Vis zal nooit meer hetzelfde smaken.

NBD|Biblion recensie

Vis is populair. Niet geplaagd door de vele vleesschandalen en de dierziekten in de bio-industrie, maar juist omgeven door een aureool van 'zuiver en gezond' wint vis terrein, ook als 'chic' voedsel. Met de visstand gaat het juist mede door deze groeiende populariteit dramatisch slecht. Rücksichtsloze vangstmethoden dragen bij aan de catastrofe die zich momenteel voltrekt in zodanig tempo dat de wereldzeeën binnen zeer afzienbare tijd tot waterwoestijnen zullen worden.
De auteur, milieujournalist, documenteert deze ramp in een zeer leesbare stijl. Hij neemt de lezer mee op reportages naar zee, naar havens, naar visafslagen en -markten en beschrijft de grote paradox: vlak voor de ineenstorting zijn de vangsten groter dan ooit, doordat met moderne apparatuur ook de laatste rijke visgronden afgegraasd kunnen worden. Een aanklacht en een waarschuwing. Niet eerder verscheen zo'n toegankelijk boek over dit thema.
(Drs. Maurits Groen)

Zie ook:

Vis