Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Lessons of the Loess Plateau

categorieën: Klimaatverandering, Permacultuur, Vlees en veeteelt

Film die laat zien waar niet-duurzame landbouw en grootschalig hoeden van schapen en geiten toe kan leiden.

Het Loess Plateau in China is een gebied met de grootte van Frankrijk. Ooit een weelderige omgeving maar tegenwoordig vooral een grote woestijn. Dankzij ontbossing voor landbouw en overbegrazing groeit er nu vrijwel niets meer.

In deze film is te zien hoe dit proces gestopt en zelfs omgekeerd kan worden.
Herbeplanting en stoppen met begrazing waren belangrijke eerste stappen. De bevolking moest betrokken worden en kregen stukken in beheer.

Het herstel van het plateau was een geweldige inspiratie voor cameraman en ecoloog John D. Liu. (Zie de tegenlicht uitzending Groen Goud.)