Voedselencyclopedie

inhoud

Recept:Courgette-champignonsoep

Courgettebloem

Ingrediënten

- 1 middelgrote of 2 kleine courgettes
- 1 rode ui
- kastanjechamgignons
- 1 teentje knoflook
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- olijfolie
- sojaroom
- evt. een bouillonblokje.
 

Bereiding

Snij de courgette in plakken en daarna in dobbelsteentje.
 
De ui en knoflook snipperen en in olijfolie zachtjes bakkenKurkuma en kerrie even meebakken.
 
De helft van de champignons erbij en even later alle courgetteblokjes. Daarna de rest van de champignons.
 
Alles even laten bakken, dan een scheut sojaroom toevoegen. Roeren en aanlengen met water tot alles enigszins gebonden is.

Leven met minder

categorieën: films

De korte documentaire Leven met minder van Isabel Meloen, schetst een drietal portretten van mensen die – vanwege hun levensovertuiging en hun gewoontes – drastische maatregelen in hun voedselconsumptie hebben genomen. We ontmoeten twee roeiers die vanwege hun sportcarrière op het hoogste niveau enorm op hun voeding moeten letten. We zien een vrouw die een biologische boerderij runt en zelf alleen nog biologisch eet. En twee dumpster divers die hebben besloten uit protest tegen de ongelofelijke verspilling alleen nog maar weggegooid – maar nog uitstekend – voedsel te eten.

Veel mensen zou dit te ver gaan: je hele leven omgooien om in topvorm te komen, alleen nog natuurproducten eten of alleen nog voedsel eten dat anderen hebben weggegooid. De filmmaakster spreekt dan ook van ‘het excessief zoeken naar minder’. Dat lijkt een misschien een paradox, maar dat is het niet. De film laat vooral goed zien hoeveel overtuiging er ten grondslag moet liggen aan een beslissing om je voedingspatroon te veranderen. Waarschijnlijk hebben heel veel mensen op hun jaarlijkse lijstje van goede voornemens staan dat ze gezonder willen eten, in een betere fysieke vorm willen komen of minder willen verspillen. Wat dat aangaat biedt deze film inspiratie; de mensen erin zijn extreme voorbeelden, maar ze zijn wel geslaagd in hun voornemens.