Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broccolistamppot

Aardappel

Stamppot is een simpel maar ondergewaardeerd gerecht.
 
Er worden steeds minder aardappels gegeten in Nederland. Omdat het te veel werk en moeite en tijd kost. Denken mensen tenminste. Okee, je moet de aardappels schillen, tenzij ze er nog goed uitzien, dan hoef je ze alleen maar te borstelen. En dan moet je ze ook nog koken of anders bereiden. Dat kost allemaal tijd.
Maar aardappels zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten meer vitamine C dan de gemiddelde citrusvrucht. Alle reden dus om ze regelmatig te eten. Een stamppot bereiden is makkelijk, je kan er eventueel restjes groente in verwerken en het is superlekker.

Ingrediënten

aardappels
bouillonblokje of -poeder
broccoli
sojaroom
plantaardige margarine
zout
peper

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee cm². Op deze manier zijn ze veel eerder gaar.
Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan, en breng aan de kook. Voeg bouillon toe.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes (schillen). Dit is het lekkerste onderdeel van deze groente. Doe de broccoli bij de aardappels als het water kookt.

Als de aardappels gaar zijn (prik-met-de-vork-test), het water afgieten.
Een klont margarine, zout, peper en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Stampen of roeren met een houten lepel.

Serveersuggestie

Gebakken courgette en ui met wat juspoeder en/of ketchup.

Leven met minder

categorieën: films

De korte documentaire Leven met minder van Isabel Meloen, schetst een drietal portretten van mensen die – vanwege hun levensovertuiging en hun gewoontes – drastische maatregelen in hun voedselconsumptie hebben genomen. We ontmoeten twee roeiers die vanwege hun sportcarrière op het hoogste niveau enorm op hun voeding moeten letten. We zien een vrouw die een biologische boerderij runt en zelf alleen nog biologisch eet. En twee dumpster divers die hebben besloten uit protest tegen de ongelofelijke verspilling alleen nog maar weggegooid – maar nog uitstekend – voedsel te eten.

Veel mensen zou dit te ver gaan: je hele leven omgooien om in topvorm te komen, alleen nog natuurproducten eten of alleen nog voedsel eten dat anderen hebben weggegooid. De filmmaakster spreekt dan ook van ‘het excessief zoeken naar minder’. Dat lijkt een misschien een paradox, maar dat is het niet. De film laat vooral goed zien hoeveel overtuiging er ten grondslag moet liggen aan een beslissing om je voedingspatroon te veranderen. Waarschijnlijk hebben heel veel mensen op hun jaarlijkse lijstje van goede voornemens staan dat ze gezonder willen eten, in een betere fysieke vorm willen komen of minder willen verspillen. Wat dat aangaat biedt deze film inspiratie; de mensen erin zijn extreme voorbeelden, maar ze zijn wel geslaagd in hun voornemens.