Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.

Leven met minder

categorieën: films

De korte documentaire Leven met minder van Isabel Meloen, schetst een drietal portretten van mensen die – vanwege hun levensovertuiging en hun gewoontes – drastische maatregelen in hun voedselconsumptie hebben genomen. We ontmoeten twee roeiers die vanwege hun sportcarrière op het hoogste niveau enorm op hun voeding moeten letten. We zien een vrouw die een biologische boerderij runt en zelf alleen nog biologisch eet. En twee dumpster divers die hebben besloten uit protest tegen de ongelofelijke verspilling alleen nog maar weggegooid – maar nog uitstekend – voedsel te eten.

Veel mensen zou dit te ver gaan: je hele leven omgooien om in topvorm te komen, alleen nog natuurproducten eten of alleen nog voedsel eten dat anderen hebben weggegooid. De filmmaakster spreekt dan ook van ‘het excessief zoeken naar minder’. Dat lijkt een misschien een paradox, maar dat is het niet. De film laat vooral goed zien hoeveel overtuiging er ten grondslag moet liggen aan een beslissing om je voedingspatroon te veranderen. Waarschijnlijk hebben heel veel mensen op hun jaarlijkse lijstje van goede voornemens staan dat ze gezonder willen eten, in een betere fysieke vorm willen komen of minder willen verspillen. Wat dat aangaat biedt deze film inspiratie; de mensen erin zijn extreme voorbeelden, maar ze zijn wel geslaagd in hun voornemens.