Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chapatie

Olijfolie

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.

Life in the Soil

categorieën: Alternatieve landbouw, boeken, films, natuur en milieu

life_in_the_soil_boek life_in_the_soil

Life in the Soil is zowel de titel van een boek als van een film.

Samenvatting boek (bron: www.press.uchicago.edu/)

A Guide for Naturalists and Gardeners

Leonardo da Vinci once mused that “we know more about the movement of celestial bodies than about the soil underfoot,” an observation that is as apt today as it was five hundred years ago. The biological world under our toes is often unexplored and unappreciated, yet it teems with life. In one square meter of earth, there lives trillions of bacteria, millions of nematodes, hundreds of thousands of mites, thousands of insects and worms, and hundreds of snails and slugs. But because of their location and size, many of these creatures are as unfamiliar and bizarre to us as anything found at the bottom of the ocean.

Lavishly illustrated with nearly three hundred color illustrations and masterfully-rendered black and white drawings throughout, Life in the Soil invites naturalists and gardeners alike to dig in and discover the diverse community of creatures living in the dirt below us.  Biologist and acclaimed natural history artist James B. Nardi begins with an introduction to soil ecosystems, revealing the unseen labors of underground organisms maintaining the rich fertility of the earth as they recycle nutrients between the living and mineral worlds. He then introduces readers to a dazzling array of creatures: wolf spiders with glowing red eyes, snails with 120 rows of teeth, and 10,000-year-old fungi, among others. Organized by taxon, Life in the Soil covers everything from slime molds and roundworms to woodlice and dung beetles, as well as vertebrates from salamanders to shrews. The book ultimately explores the crucial role of soil ecosystems in conserving the worlds above and below ground.

A unique and illustrative introduction to the many unheralded creatures that inhabit our soils and shape our environment aboveground, Life in the Soil will inform and enrich the naturalist in all of us.