Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Limabonen

categorieën: producten

limabonen

Grote bonen, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze werden daar al gegeten door de Inca's. Het meest bekend hier is de witte variant maar ze kunnen ook allerlei andere kleuren hebben

Ze hebben een hoog gehalte aan zetmeel en ze bevatten ijzer, zink en eiwitten.
In Nederland voornamelijk gedroogd verkrijgbaar maar ook wel vers en in pot.

Bereiding

Zoals alle gedroogde peulvruchten moeten ze eerst geweekt worden, minimaal 8 uur, en dan nog zo'n anderhalf uur gekookt. Een snellere manier is om ze in een snelkookpan te koken (wel eerst weken). Niet sneller maar wel energiezuiniger is om ze na het weken en even koken in een slaapzak of ander soort hooikist te laten garen.

Je kan ze gewoon gekookt in plaats van aardappelen eten of in een salade. Ze zijn ook lekker om soep mee te maken. Gepureerd kunnen ze bij de warme maaltijd of op brood gegeten worden.