Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine-chilischotel

Chili con wheaty

Ingrediënten

(voor twee personen)
- 300 gram aardappels
- 1 middelgrote aubergine
- olijfolie plus frituurolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pak chili con wheaty (vleesvervanger van Wheathy)
- ketchup of tomatenpuree

Bereiding

Schil of was de aardappels en snijd ze in stukken, kook deze ongeveer 5 minuten. Afgieten en droog laten worden.

Was of schil de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak ze in veel, hete, olie. Deels frituur- en deels olijfolie, op deze manier kan de olie heter worden en krijg je tegelijkertijd de lekkere smaak van de olijfolie.

Als de aubergine zacht is de brokken aardappel toevoegen. Het vuur redelijk hoog laten zodat de aardappels bakken.
Na ongeveer 10 minuten de in ringen gesneden ui en de knoflook erbij doen. Blijven roeren.
Nu de chili en de ketchup of tomatenpuree erbij.

Als alles gaar en warm is opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een groene salade en yofuknoflooksaus.

Limabonen

categorieën: producten

limabonen

Grote bonen, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze werden daar al gegeten door de Inca's. Het meest bekend hier is de witte variant maar ze kunnen ook allerlei andere kleuren hebben

Ze hebben een hoog gehalte aan zetmeel en ze bevatten ijzer, zink en eiwitten.
In Nederland voornamelijk gedroogd verkrijgbaar maar ook wel vers en in pot.

Bereiding

Zoals alle gedroogde peulvruchten moeten ze eerst geweekt worden, minimaal 8 uur, en dan nog zo'n anderhalf uur gekookt. Een snellere manier is om ze in een snelkookpan te koken (wel eerst weken). Niet sneller maar wel energiezuiniger is om ze na het weken en even koken in een slaapzak of ander soort hooikist te laten garen.

Je kan ze gewoon gekookt in plaats van aardappelen eten of in een salade. Ze zijn ook lekker om soep mee te maken. Gepureerd kunnen ze bij de warme maaltijd of op brood gegeten worden.