Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met Oost-Indische kers

Verse doperwtjes in peul

De Oost-Indische kers kan uitbundig groeien en bloeien in de zomer. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren zijn eetbaar. Dit recept is bij uitstek geschikt voor mensen met een (moes)-tuin.
Bij gebrek aan tuin of balkon kan in plaats van O-I kers ook spinazie of een andere bladgroente gebruikt worden.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
100 gram pasta

400 gram doperwten in de peul

olie
1 ui
1 grote of 2 kleine bieten
knoflook
4 grote handen vol blad van de Oost-Indische kers, zo jong en ongeschonden mogelijk
eetlepel tomatenpuree
paprikapoeder
chilipoeder

Bereiding

Dop de doperwten.

Kook de pasta en stoom de doperwten in een stoommandje of een vergiet in dezelfde pan. Als de pasta gaar is zijn de erwten dat waarschijnlijk ook.

Ondertussen in een bakpan de olie langzaam verwarmen met hierin de in ringen gesneden ui en de in kleine stukjes gesneden biet(en). Als de biet op deze manier langzaam gaar wordt, zal hij heerlijk zoet en zacht smaken.
De uitgeperste knoflook toevoegen.

Na ongeveer 10 à 15 minuten de gare pasta, de doperwten, de kruiden en de tomatenpuree toevoegen.
Het vuur hoger zetten en blijven roeren.
De afgespoelde bladeren van O-I kers erdoor roeren en nog ongeveer 2 minuten alles door elkaar scheppen.

Serveersuggestie

Voor wat meer hartigheid kan er gistpoeder door gedaan worden en/of een vleesvervanger meegebakken worden.

Local Food - How to make it happen in your community

categorieën: Biologische landbouw, Permacultuur, Tuinieren, wereldvoedselverdeling

local-food

Auteurs: Tamzin Pinkerton & Rob Hopkins
Uitgever: Transition Books
ISBN: 978 1 900322 43 0

Van Rob Hopkins, de auteur van 'Het transitiehandboek', is een nieuw werk verschenen. Een Nederlandse recensie volgt nog.
Het boek is te bestellen via permacultuur.nu. (Zie links onderaan pagina).

Van de site transitionculture.org:

Local Food provides inspiration and practical advice for creating local food initiatives – showing how to restore and establish community networks to generate healthy, locally produced food.

Many people already buy their vegetables as locally as possible, eat organic and seasonal food when they can, and are perhaps even getting to grips with managing an allotment. However, with current economic pressures and mounting concerns about climate change and peak oil, there is a growing feeling that we need to do more to reduce dependence on the global market.

Local Food offers an inspiring and practical guide to what can be achieved if you get together with the people on your street or in your village, town or city. It explores a huge range of local food initiatives for rebuilding a diverse, resilient local food network – including community gardens, farmers’ markets, Community Supported Agriculture schemes and projects in schools – and includes all the information you will need to get ideas off the ground.

Drawing on the practical experience of Transition initiatives and other community projects around the world, Local Food demonstrates the power of working collaboratively. In today’s culture of supermarkets and food miles, an explosion of activity at community level is urgently needed. This book is the ideal place to start.

You can read Rob Hopkins’ introduction to the book transitionculture.org/.