Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel bloemkoolschotel

Aardappel

Ingrediënten

3 el slaolie
500 gram aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
1 el verse gehakte gember
1 teentje knoflook, gehakt
100 gram doperwten (diepvries)
100 ml yofu naturel
1 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
200 ml water
sap van halve citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.
Doe de gember en knoflook in de achtergebleven olie en fruit deze 30 seconden. Voeg de aardappels toe en de kruiden. Roerbak tot de aardappels beginnen te bruinen en voeg dan de bloemkoolroosjes en het water toe. Sluit de pan en laat ongeveer 8 minuten stoven.

Controleer of alles gaar is (de bloemkool moet slechts beetgaar zijn) en voeg dan de yofu, de doperwten en citroensap toe. Laat nog 2 minuten sudderen en maak op smaak af met zout.

Lycopeen

categorieën: Gezond voedsel, nutriënten

ketchup

Fytonutriënt (carotenoïde) dat de rode kleur geeft aan tomaten. Het zit ook in andere rode, oranje en gele vruchten en groenten zoals wortels, grapefruits, rozebottels en paprika's, maar in tomaten zit in verhouding veel meer. In watermeloen zit waarschijnlijk het meeste, maar omdat dat vrijwel altijd rauw gegeten wordt neem je er minder van op.

Lycopeen is een anti-oxidant en bestrijdt vrije radicalen. Deze laatste worden onder andere gevormd in de huid als gevolg van blootstelling aan uv-straling van de zon. Het eten van genoeg tomaten (en andere producten met deze stof) kan de kans op het verbranden van de huid en zelfs van huid- en prostaatkanker, borst-, baarmoederhals-, blaas-, alvlees- en longkanker verminderen. Ook kan lycopeen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Lycopeen wordt veel beter opgenomen als het voedsel is gekookt en er zich tegelijkertijd vet in het spijsverteringssysteem bevindt. Daarom is een tomatensaus met olijfolie zo gezond.

Tomatenpuree, ketchup, pastasaus en tomatensap bevatten veel lycopeen omdat ze zo geconcentreerd zijn. Bovendien is uit onderzoek (SuperFood Lifestyle) gebleken dat biologische ketchup driemaal zoveel lycopeen bevat als de niet-biologische.

Het innemen van supplementen met deze stof is lang niet zo effectief als het eten van de voedingsmiddelen zelf. Dit is vrijwel altijd het geval.
Dit pigment wordt ook gebruikt als kleurstof in de levensmiddelenindustrie onder het E-nummer E160d.

Bronnen:

- The Truth About Food
- Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Gezond eten, gezond zijn
- SuperFood Lifestyle