Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-abrikoos-cake

Walnoot2

Ingrediënten

pond zelfrijzend bakmeel
flinke scheut olie, liefst notenolie
flinke scheut appeldiksap
gepelde en in stukjes gebroken walnoten
in stukjes gesneden abrikozen (de oranje zijn vrijwel altijd gezwaveld, liever de bruine, biologische nemen)
zoveel water dat het een dikke, stevige maar nog wel door te roeren massa wordt
kaneel
een snufje zout

Bereiding

Alle ingrediënten stevig mengen met een houten lepel, evt. de steel gebruiken, en in een ingevet of met bakpapier bekleed bakblik gieten.

Oven voorverwarmen op ongeveer 180 graden en de cake in ongeveer 80 minuten mooi bruin en gaar bakken.

Lycopeen

categorieën: Gezond voedsel, nutriënten

ketchup

Fytonutriënt (carotenoïde) dat de rode kleur geeft aan tomaten. Het zit ook in andere rode, oranje en gele vruchten en groenten zoals wortels, grapefruits, rozebottels en paprika's, maar in tomaten zit in verhouding veel meer. In watermeloen zit waarschijnlijk het meeste, maar omdat dat vrijwel altijd rauw gegeten wordt neem je er minder van op.

Lycopeen is een anti-oxidant en bestrijdt vrije radicalen. Deze laatste worden onder andere gevormd in de huid als gevolg van blootstelling aan uv-straling van de zon. Het eten van genoeg tomaten (en andere producten met deze stof) kan de kans op het verbranden van de huid en zelfs van huid- en prostaatkanker, borst-, baarmoederhals-, blaas-, alvlees- en longkanker verminderen. Ook kan lycopeen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Lycopeen wordt veel beter opgenomen als het voedsel is gekookt en er zich tegelijkertijd vet in het spijsverteringssysteem bevindt. Daarom is een tomatensaus met olijfolie zo gezond.

Tomatenpuree, ketchup, pastasaus en tomatensap bevatten veel lycopeen omdat ze zo geconcentreerd zijn. Bovendien is uit onderzoek (SuperFood Lifestyle) gebleken dat biologische ketchup driemaal zoveel lycopeen bevat als de niet-biologische.

Het innemen van supplementen met deze stof is lang niet zo effectief als het eten van de voedingsmiddelen zelf. Dit is vrijwel altijd het geval.
Dit pigment wordt ook gebruikt als kleurstof in de levensmiddelenindustrie onder het E-nummer E160d.

Bronnen:

- The Truth About Food
- Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Gezond eten, gezond zijn
- SuperFood Lifestyle