Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tjap-tjoi

Tjap-tjoi

De naam tjap-tjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap en tjoi. Tjap betekent gemengd, en tjoi groente. In de VS, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

Allerlei groenten kunnen gebruikt worden, vooral de beetje harde groenten zijn geschikt. Naast de hieronder genoemde zijn dit bv. (witte) kool, prei, courgette, bleekselderij, taugé en sperzieboontjes.
Daarnaast kunnen er andere ingrediënten als tofu, kokos en pinda's toegevoegd worden.

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 250 gram paksoi
- 150 gram wortel
- 150 gram venkel
- 1 1/2 dl water
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel
- (kruiden)zout

Bereiding

De ui snipperen en fruiten in de olie. Een paar minuten later de knoflook er uitgeperst bijdoen, en even mee fruiten.
De paksoi en venkel in reepjes en de wortel en paddestoelen in plakjes snijden.
De groenten toevoegen aan de ui en op een laag vuur smoren tot de paksoi geslonken is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna het water en de gember toevoegen en nog een paar minuten stoven. De groenten moeten liefst enigzins knapperig blijven.

Serveersuggestie

Opdienen met rijst, pindasaus en gebakken tempeh.

Maakt het iets uit

categorieën: Meningen, natuur en milieu, Wat verder ter tafel komt

earth_hour

Afgelopen zaterdag (29 maart 2014) was er weer een Earth Hour waarin zo veel mogelijk mensen en instellingen één uur het licht uitdoen. Zoals elk jaar werd dit georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds met als doelen aandacht vragen voor de toekomst van de aarde, en een grotere bewustwording over klimaatverandering en energiegebruik te kweken.

Ik deed niet mee. Waarom eigenlijk niet? Is het omdat ik al zeer (milieu)-bewust leef en het dus niet nodig vind hier ook aan mee te doen? Of speelt er nog iets anders? Vind ik het hypocriet dat mensen die het hele jaar doen wat ze leuk vinden, ongeacht de gevolgen, goede sier proberen te maken door mee te doen? En dat dan te melden op sociale media, want als niemand ziet dat je iets goeds doet kan je het net zo goed laten, toch?

Onderstaand bericht van de site van het WNF zegt al genoeg over de hypocrisie van deze actie. Hoezo moet het licht uitdoen geld kosten en hoezo dankjewel Rabobank, Hema, Pathé en Bandidos? Zij maken in ieder geval goede sier over de ruggen van anderen.

Laat samen met miljoenen mensen in meer dan 152 landen zien dat jij geeft om de toekomst van de aarde: doe ook thuis 1 uur het licht uit tijdens Earth Hour op 29 maart 2014. Geef een signaal af en inspireer anderen om ook deel te nemen aan een beweging die zich inzet voor het behoud van onze mooie planeet!
Earth Hour 2014 wordt in Tilburg mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Rabobank Tilburg en omstreken, Hema, Pathé en Bandidos.

Als je al niet cynisch over dit soort initiatieven was, dan word je het zo wel.

Ik weet uiteraard dat er heel veel mensen zijn die oprecht denken dat zo’n actie helpt en ik hoop heel erg dat die mensen gelijk hebben. Maar ik ben bang dat dat niet zo is. Zijn er mensen die na deze actie daadwerkelijk bewuster omgaan met energieverbruik en de aarde? En belangrijker nog: heeft dat echt zin? Zou het helpen als veel meer mensen bewuster gaan leven? De lamp uitdoen in kamers waar niemand is, de fiets pakken voor kleine afstanden in plaats van met de auto te gaan, biologisch eten.

Er verschijnen steeds meer berichten in kranten en boeken die vertellen dat het niets uitmaakt als je als individu (milieu)-bewust leeft. Zie bv. het opiniestuk van Bard van de Weijer in de Volkskrant van 29 maart 2014, en het boek But Will the Planet Notice van Gernot Wagner.

Maar wat is het alternatief? Niets doen is ook zo wat. Dat zou ik niet eens kunnen. Maar komt dat omdat ik het nou eenmaal prettig vind om sober te leven, omdat ik liever veeg dan stofzuig, liever fiets dan auto rijd en niet wil vliegen, of zit er meer achter? Is het omdat ik mijn uitgaven zo laag mogelijk wil houden, niet van lawaai houd, beter of anders wil zijn? Wil ik toch doen wat goed is of in ieder geval niet bijdragen aan wat slecht is?

En wat is goed of slecht? Wat ik goed en fijn vind, bv. een wereld zonder herrie van auto’s, bladblazers, en schuurmachines maar met frisse lucht zonder fijnstof en stank, ik noem maar een paar dingen, is waarschijnlijk niet wat iedereen mooi en fijn vindt. Zijn mijn normen beter dan die van anderen? Ze botsen in ieder geval. En dat lijkt mij al een aanwijzing dat een universele norm voor goed en slecht niet bestaat.

Terug naar Earth Hour. Wat als iedereen, misschien wel met als excuus bovenstaande berichten, helemaal losgaat met het gebruiken van energie, het rijden van vervuilende auto’s, het eten van veel vlees? Dat helpt in ieder geval niet. Of maakt dat ook niets uit? Is het toch al te laat?

Waarom deed ik nou eigenlijk niet mee? Om eerlijk te zeggen was ik het gewoon vergeten. Maar ik voel me er niet schuldig over, ik doe immers genoeg om de wereld beter te maken, of om haar in ieder geval niet slechter te maken. Al zou ik ongetwijfeld nog veel meer (minder) kunnen doen. Of dat nou helpt of niet.