Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Maca

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, producten

maca

Lepidium meyenii (Brassicaceae).

Knolgewas dat hoog in de bergen van onder andere Chili en Bolivia groeit. Maar het komt vooral voor in het Andesgebergte in Peru tussen 4000 en 4500 meter hoog.

Het staat al duizenden jaren bekend om zijn gezonde eigenschappen. De Inca's hebben deze plant al als geneeskrachtig middel gebruikt. Zo zou het potentie- en weerstandverhogend werken, meer energie geven en wordt het gebruikt bij overgangs- en vruchtbaarheidsproblemen. Tevens helpt het om beter met stress om te kunnen gaan. Vanwege deze eigenschappen wordt het beschouwd en gebruikt als een superfood.

Maca is rijk aan mineralen en vitamines. Het bevat onder andere:
- B1 Thiamine
- B2 Riboflavine
- IJzer
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- Zink

Het is verkrijgbaar als poeder en in capsules. Er is ook een synthetische variant maar de vraag is of deze net zo gezond is als het originele produkt.

Maca wordt onder andere veel gebruikt door rawfooders, mensen die (vrijwel) alleen maar rauw eten. Het is ideaal om shakes, smoothies, sapjes en cakes mee te maken. Maar ook anderen die gewoon meer energie, een betere weerstand en een verhoogd libido willen gebruiken dit poeder.
De smaak is licht zoet en een beetje pittig.