Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bataat en pompoenpuree

Bataat

Ingrediënten

1 bataat (zoete aardappel)
water
1/2 kleine pompoen
2 theelepels kaneel
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel komijn
olijfolie
3 eetlepels gomasio

Bereiding

- Schil de bataat en snijd 'm in kleine blokjes. Zet deze op in ruim water en alle kruiden behalve de gomasio.

- Halveer de pompoen en haal de pitjes eruit. (Als je deze droogt en bewaart kan je ze weer gebruiken om te zaaien, je kan ze ook roosteren en opeten.)
Schil de pompoen en snijd deze ook in kleine blokjes. Omdat pompoen veel sneller gaar is dan de bataat doe je deze pas bij de bataat als die al een minuut of 7 gekookt heeft. Daarna alles nog even koken tot de pompoen zacht is.

- Dan afgieten en olijfolie en de gomasio toevoegen. Alles stampen tot puree.

Serveersuggestie

Deze puree combineert goed met broccoli en een kikkererwtenschotel.

Maca

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, producten

maca

Lepidium meyenii (Brassicaceae).

Knolgewas dat hoog in de bergen van onder andere Chili en Bolivia groeit. Maar het komt vooral voor in het Andesgebergte in Peru tussen 4000 en 4500 meter hoog.

Het staat al duizenden jaren bekend om zijn gezonde eigenschappen. De Inca's hebben deze plant al als geneeskrachtig middel gebruikt. Zo zou het potentie- en weerstandverhogend werken, meer energie geven en wordt het gebruikt bij overgangs- en vruchtbaarheidsproblemen. Tevens helpt het om beter met stress om te kunnen gaan. Vanwege deze eigenschappen wordt het beschouwd en gebruikt als een superfood.

Maca is rijk aan mineralen en vitamines. Het bevat onder andere:
- B1 Thiamine
- B2 Riboflavine
- IJzer
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- Zink

Het is verkrijgbaar als poeder en in capsules. Er is ook een synthetische variant maar de vraag is of deze net zo gezond is als het originele produkt.

Maca wordt onder andere veel gebruikt door rawfooders, mensen die (vrijwel) alleen maar rauw eten. Het is ideaal om shakes, smoothies, sapjes en cakes mee te maken. Maar ook anderen die gewoon meer energie, een betere weerstand en een verhoogd libido willen gebruiken dit poeder.
De smaak is licht zoet en een beetje pittig.