Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde paddenstoelen op een mosgroen bedje

Eekhoorntjesbrood

Een typisch najaarsgerecht dankzij de wilde paddenstoelen en de palmkool.

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 middelgrote of 1 grote, grote parasolzwam(men)
- een grote of verscheidene kleine eekhoorntjesbroodje(s)
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook
- 400 gram palmkool
- zout, peper, gomasio, paprikapoeder, ketchup
- olijfolie

Bereiding

De palmkoolbladeren in stukken scheuren en de dikke nerf verwijderen. Afspoelen onder de kraan en met het aanhangende water en een klein scheutje olie opzetten. Het water laten koken en dan het vuur uitzetten.

Ondertussen in een ruime bakpan de rode ui in olie bakken op laag vuur.Ongeveer 10 minuten lekker laten sudderen zonder dat het aanbakt. Regelmatig doorroeren.

Van het eekhoorntjesbrood de steel verwijderen en de hoed dwars doorsnijden om te kijken of hij er mooi en onaangetast uitziet. Zo ja dan de hoed in grove stukken snijden.
Van de grote parasolzwam(men) ook de stelen verwijderen. De hoed(en) in grote repen snijden.

De stukken paddenstoel bij de ui in de pan doen. Vuur hoog zetten en onder voortdurend roeren bakken.

De knoflook, kruiden en ketchup toevoegen. Opletten dat het niet aanbrandt. De paddenstoelen moeten goed doorbakken zijn.

De kool afgieten of uit laten lekken. Gomasio er doorheen schudden.

Leg de kool op een bord en daar de paddenstoelen bovenop.

Macrobiotiek

categorieën: filosofie, Theorieën over gezonde voeding

yinyang

Deze leer is ontwikkeld door de Japanse filosoof Ohsawa. Het is gebaseerd op de oude Chinese filosofie, waarbij in alle levensverschijnselen de complementaire krachten yin en yang worden erkend.

Het woord ‘macro’ komt uit het Grieks en betekent groot, ruim, veelomvattend. ‘Bio’ betekent leven.
Oshawa vindt dat ons leven ruim, verstandig en verantwoordelijk moet zijn.

Volgens macrobioten bestaat alles, dus ook het voedsel, uit yin en yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten die met elkaar in evenwicht moeten zijn. Fruit is te yin en vlees te yang. Daarom worden deze twee niet of nauwelijks gegeten. Graan zit precies in het midden, en is dus in evenwicht. Dit maakt dan ook ongeveer 50 % van de voeding uit. De voeding komt in het algemeen neer op vooral volle granen, peulvruchten en groenten.
Daarnaast eten ze zeedieren, zoals onder andere vis, zeezout, zeewier, en sojaproducten en meestal wat zuivel.

Als fruit al wordt gegeten dan het liefst niet rauw. Verder zijn onder meer keukenzout, koffie en suiker taboe.

Macrobioten eten hun groenten gekookt of geblancheerd, dus ze eten eigenlijk (vrijwel) geen rauwkost maar wel veel Japanse bewerkte, gefermenteerde en ingemaakte producten. Er zijn ook vegetarische en veganistische macrobioten, die dan uiteraard de vis en, in het geval van de veganist, de zuivel ook weglaten.

Macrobioten hebben een gezondheidsideaal, dat neerkomt op het eten van volle granen, en soberheid in het eten en de rest van het leven. Ze benadrukken het belang van goed kauwen en het eten van de maaltijd in een rustige en harmonieuze sfeer.