Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Macrobiotiek

categorieën: filosofie, Theorieën over gezonde voeding

yinyang

Deze leer is ontwikkeld door de Japanse filosoof Ohsawa. Het is gebaseerd op de oude Chinese filosofie, waarbij in alle levensverschijnselen de complementaire krachten yin en yang worden erkend.

Het woord ‘macro’ komt uit het Grieks en betekent groot, ruim, veelomvattend. ‘Bio’ betekent leven.
Oshawa vindt dat ons leven ruim, verstandig en verantwoordelijk moet zijn.

Volgens macrobioten bestaat alles, dus ook het voedsel, uit yin en yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten die met elkaar in evenwicht moeten zijn. Fruit is te yin en vlees te yang. Daarom worden deze twee niet of nauwelijks gegeten. Graan zit precies in het midden, en is dus in evenwicht. Dit maakt dan ook ongeveer 50 % van de voeding uit. De voeding komt in het algemeen neer op vooral volle granen, peulvruchten en groenten.
Daarnaast eten ze zeedieren, zoals onder andere vis, zeezout, zeewier, en sojaproducten en meestal wat zuivel.

Als fruit al wordt gegeten dan het liefst niet rauw. Verder zijn onder meer keukenzout, koffie en suiker taboe.

Macrobioten eten hun groenten gekookt of geblancheerd, dus ze eten eigenlijk (vrijwel) geen rauwkost maar wel veel Japanse bewerkte, gefermenteerde en ingemaakte producten. Er zijn ook vegetarische en veganistische macrobioten, die dan uiteraard de vis en, in het geval van de veganist, de zuivel ook weglaten.

Macrobioten hebben een gezondheidsideaal, dat neerkomt op het eten van volle granen, en soberheid in het eten en de rest van het leven. Ze benadrukken het belang van goed kauwen en het eten van de maaltijd in een rustige en harmonieuze sfeer.