Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Macrobiotiek

categorieën: filosofie, Theorieën over gezonde voeding

yinyang

Deze leer is ontwikkeld door de Japanse filosoof Ohsawa. Het is gebaseerd op de oude Chinese filosofie, waarbij in alle levensverschijnselen de complementaire krachten yin en yang worden erkend.

Het woord ‘macro’ komt uit het Grieks en betekent groot, ruim, veelomvattend. ‘Bio’ betekent leven.
Oshawa vindt dat ons leven ruim, verstandig en verantwoordelijk moet zijn.

Volgens macrobioten bestaat alles, dus ook het voedsel, uit yin en yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten die met elkaar in evenwicht moeten zijn. Fruit is te yin en vlees te yang. Daarom worden deze twee niet of nauwelijks gegeten. Graan zit precies in het midden, en is dus in evenwicht. Dit maakt dan ook ongeveer 50 % van de voeding uit. De voeding komt in het algemeen neer op vooral volle granen, peulvruchten en groenten.
Daarnaast eten ze zeedieren, zoals onder andere vis, zeezout, zeewier, en sojaproducten en meestal wat zuivel.

Als fruit al wordt gegeten dan het liefst niet rauw. Verder zijn onder meer keukenzout, koffie en suiker taboe.

Macrobioten eten hun groenten gekookt of geblancheerd, dus ze eten eigenlijk (vrijwel) geen rauwkost maar wel veel Japanse bewerkte, gefermenteerde en ingemaakte producten. Er zijn ook vegetarische en veganistische macrobioten, die dan uiteraard de vis en, in het geval van de veganist, de zuivel ook weglaten.

Macrobioten hebben een gezondheidsideaal, dat neerkomt op het eten van volle granen, en soberheid in het eten en de rest van het leven. Ze benadrukken het belang van goed kauwen en het eten van de maaltijd in een rustige en harmonieuze sfeer.