Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hopscheuten als asperges

Hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.

Made in Detroit

categorieën: films, filosofie, Landbouw algemeen, organisaties

made_in_detroit

De documentaire Made in Detroit toont een groep tienermoeders die proberen een nieuw bestaan op te bouwen: als stadsboer.
Ze verruilen fastfood voor verse producten, en steken de handen uit de mouwen. Op braakliggende terreinen in Detroit verbouwen de jonge meiden hun eigen groenten en fruit. Filmmakers Mascha en Manfred Poppenk volgen drie maanden de meiden op de Catherine Ferguson Academy, en laten zien hoe zij van tienermoeders in stadsboeren veranderen.