Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Mangold

categorieën: producten

mangold_rood

Dit is een groente die er (in zijn geheel) als supergrote paksoi of (als losse bladeren) als snijbiet uitziet. 
Mangold komt voor in o.a. de kleuren wit/groen, rood en geel.

Bereiden

Mangold kan net als snijbiet en paksoi rauw in een salade gegeten worden, maar doet het ook goed als een vervanging van spinazie in roerbak of stoofschotels. Het slinkt veel minder dan spinazie.
Niet alleen het blad, maar ook de stelen kunnen gegeten worden.