Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Mansholt, Sicco

categorieën: Handel, Landbouw algemeen, personen

(1908-1995)

Grondlegger Europese landbouwpolitiek. Was minister van landbouw in zes naoorlogse kabinetten, daarna Europees landbouwcommissaris en voorzitter van de Europese Commissie.

Het 'Plan Mansholt' moest voedselschaarste in de jaren na de tweede wereldoorlog voorkomen door middel van het opvoeren van de productie door schaalvergroting van de bedrijven, zonder daarbij de sociale gevolgen voor de boeren uit het oog te verliezen. 
Subsidiëring van de landbouw vormde voor Mansholt een oplossing voor het traditionele socialistische vraagstuk tot welke klasse de agrarische bevolking behoort.

In de periode na zijn pensionering werd hij sterk beïnvloed door de Club van Rome. Mansholt kreeg spijt van de invoering van de landbouwsubsidies en schaalvergroting. Maar zijn pogingen om deze ongedaan te maken mislukten, onder andere door verzet van de boeren die inmiddels in groten getale afhankelijk waren geworden van subsidie uit Brussel.

Het credo van Mansholt was: 'Als de boeren het goed hebben, heeft iedereen het goed.'

Bronnen:

- Metro (15 september 2008)
- Wikipedia
- http://www.minlnv.nl