Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-knolselderiesoep

Walnoot2

Ingrediënten

olijfolie
ui
knolselderie
knoflook
water met daarin opgelost een bouillonblokje of -poeder
verse walnoten
bosui
sojaroom

Bereiding

In een soeppan olie verwarmen. Hierin de kleingesneden ui, de in blokjes gesneden knolselderie bakken.
Na een paar minuten de uitgeperste knoflook toevoegen en alles nog even bakken op een laag vuur tot het allemaal gaar en zacht is geworden. Dan de, gepelde en in stukken gebroken, walnoten toevoegen samen met het water en de daarin opgeloste bouillon. Aan de kook laten komen en even laten koken.
Met een staafmixer de soep pureren.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bosui en nog wat stukjes walnoot erover strooien. De echte lekkerbekken kunnen er ook nog wat sojaroom aan toe voegen.

Mansholt, Sicco

categorieën: Handel, Landbouw algemeen, personen

(1908-1995)

Grondlegger Europese landbouwpolitiek. Was minister van landbouw in zes naoorlogse kabinetten, daarna Europees landbouwcommissaris en voorzitter van de Europese Commissie.

Het 'Plan Mansholt' moest voedselschaarste in de jaren na de tweede wereldoorlog voorkomen door middel van het opvoeren van de productie door schaalvergroting van de bedrijven, zonder daarbij de sociale gevolgen voor de boeren uit het oog te verliezen. 
Subsidiëring van de landbouw vormde voor Mansholt een oplossing voor het traditionele socialistische vraagstuk tot welke klasse de agrarische bevolking behoort.

In de periode na zijn pensionering werd hij sterk beïnvloed door de Club van Rome. Mansholt kreeg spijt van de invoering van de landbouwsubsidies en schaalvergroting. Maar zijn pogingen om deze ongedaan te maken mislukten, onder andere door verzet van de boeren die inmiddels in groten getale afhankelijk waren geworden van subsidie uit Brussel.

Het credo van Mansholt was: 'Als de boeren het goed hebben, heeft iedereen het goed.'

Bronnen:

- Metro (15 september 2008)
- Wikipedia
- http://www.minlnv.nl