Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pizzakoeken

Oregano1

Dit is een hartige pannekoek, met de ingrediënten van pizza’s. Je kan er naar eigen smaak allerlei groenten en kruiden die hier niet genoemd worden aan toegevoegen. Of weglaten uiteraard.

Ingrediënten

voor plusminus 4 koeken:
- 100 gram tarwemeel
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 5 dl water of sojamelk
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 2 theelepels oregano
- zout
- 1 eetlepel gistpoeder
-1 eetlepel paprikapoeder
- courgette (geraspt)
- 10 gedroogde tomaten (in kleine stukjes)

Bereiding

Maak een beslag van de melen en het water of de sojamelk, het gistpoeder, de kruiden en het wijnsteenbakpoeder. Het beslag moet niet te dun zijn. Voeg eventueel nog wat meel toe. Doe de groenten erbij. Goed mengen.

Koeken bakken als pannekoeken op hoog vuur in olie.

Mansholt, Sicco

categorieën: Handel, Landbouw algemeen, personen

(1908-1995)

Grondlegger Europese landbouwpolitiek. Was minister van landbouw in zes naoorlogse kabinetten, daarna Europees landbouwcommissaris en voorzitter van de Europese Commissie.

Het 'Plan Mansholt' moest voedselschaarste in de jaren na de tweede wereldoorlog voorkomen door middel van het opvoeren van de productie door schaalvergroting van de bedrijven, zonder daarbij de sociale gevolgen voor de boeren uit het oog te verliezen. 
Subsidiëring van de landbouw vormde voor Mansholt een oplossing voor het traditionele socialistische vraagstuk tot welke klasse de agrarische bevolking behoort.

In de periode na zijn pensionering werd hij sterk beïnvloed door de Club van Rome. Mansholt kreeg spijt van de invoering van de landbouwsubsidies en schaalvergroting. Maar zijn pogingen om deze ongedaan te maken mislukten, onder andere door verzet van de boeren die inmiddels in groten getale afhankelijk waren geworden van subsidie uit Brussel.

Het credo van Mansholt was: 'Als de boeren het goed hebben, heeft iedereen het goed.'

Bronnen:

- Metro (15 september 2008)
- Wikipedia
- http://www.minlnv.nl