Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

Manufactured Landscapes

categorieën: films, Mensen algemeen

Manufactured_Landscapes

Jennifer Baichwal's cameras follow Edward Burtynsky (1955- ) as he visits what he calls manufactured landscapes: slag heaps, e-waste dumps, huge factories in the Fujian and Zhejiang provinces of China, and a place in Bangladesh where ships are taken apart for recycling.

In China, workers gather outside the factory, exhorted by their team leader to produce more and make fewer errors. A woman assembles a circuit breaker, and women and children are seen picking through debris or playing in it.

Burtynsky concludes with a visit to Shanghai, the world's fastest growing city, where wealth and poverty, high-rises and old neighborhoods are side by side.Written by <jhailey@hotmail.com>

Van dezelfde maker verscheen in 2013 Watermark