Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groene kool met pompoenstamppot

Groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.

May Contain Labelling

categorieën: Bereidingstechnieken, Handel, producten

Met de term May Contain Labelling wordt de waarschuwing bedoeld waarmee producenten consumenten inlichten over de eventuele kruisbesmettingen (kruiscontaminatie) met andere ingrediënten dan die in een product zitten. In het Nederlands luidt deze waarschuwing bv: 'gemaakt in een bedrijf waar ook ... wordt verwerkt'. Op de puntjes staan dan bepaalde ingrediënten die allergische reacties op kunnen wekken zoals gluten, lupine, pinda's, melk, noten of sesam.