Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Meer over deze site

Inleiding

Als kind had ik een encyclopedie, Dit is je wereld, waarin bij elk onderwerp andere onderwerpen werden genoemd die er op de één of andere manier een relatie mee hadden. Dit vond ik geweldig, zo kon je altijd maar door blijven lezen en werd je je bewust van allerlei verbanden en grote lijnen.

Doel

Zoiets wil ik ook met de voedselencyclopedie bereiken. Dat mensen die iets willen weten via via andere dingen ontdekken die er mee te maken hebben. Die grote lijnen wil ik laten zien. Informatie verschaffen en bewust maken.
Ik wil laten zien dat voedsel te maken heeft met hoe de wereld eruitziet, letterlijk en figuurlijk. Dat de keuzes die mensen maken gevolgen hebben voor andere mensen, voor dieren, voor natuur en milieu, voor het klimaat en voor nog veel meer. En dat anderzijds dat wat je eet niet alleen te maken heeft met waar jij zin in hebt, maar ook met politiek en economie. Hoe industrie en andere machthebbers mede bepalen wat we eten. Wie er bepaalt wat er in de supermarkt te koop is en hoe je daar omheen kan.

Op deze manier hoop ik dan dat mensen meer gaan nadenken over de keuzes die ze maken, en dat ze eventueel betere keuzes kunnen maken. Keuzes waar ze zelf achter staan, en waarmee ze wellicht iets kunnen veranderen aan dingen die ze niet goed vinden.

Inhoud

Speerpunten van de voedselencyclopedie zijn duurzaamheid, natuur en milieu, fair trade, gezondheid en dierenwelzijn. Deze komen tot uiting in onderwerpen als biologische (en andere) alternatieven voor de gangbare landbouw, bio-industrie, vegetarisme, klimaatverandering, honger en voedselverdeling wereldwijd, permacultuur, het leegvissen van de oceanen, diëten, probiotica.

Tegelijkertijd is er veel aandacht voor productinformatie, minder gangbare begrippen, ideeën en concepten, bedrijven en organisaties die op een duurzame manier , of juist niet, met voedsel bezig zijn, en ook staan er heel veel recepten op. En er is een agenda met daarop van alles wat met duurzame voeding te maken heeft.

Hoe werkt het

De voedselencyclopedie is een website, daarom is het mogelijk om in een lemma direct door te linken naar andere pagina’s. Op dezelfde manier als bij Wikipedia.

Verder is er een interne zoekmachine voor begrippen en voor categorieën. Alle lemma’s zitten in één of meerdere categorieën.

Bemensing

De site wordt geschreven en bijgehouden door Mirjam Vaes, professionele hulp voor de technische kant wordt verzorgd door Jan den Besten, en het redigeren van de teksten gebeurt door Balthasar.

Voedsel is gezondheid

Voedsel is belangrijk, zonder voedsel word je ziek en ga je dood, niet meteen maar wel vrij snel. Ook van te weinig, te veel of ongezond eten kan je ziek worden.
De keuze voor wat je eet heeft niet alleen gevolgen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van anderen. Bijvoorbeeld van de mensen die het voedsel produceren en verwerken: onder wat voor omstandigheden en met wat voor (giftige) stoffen werken zij? Krijgen zij een fatsoenlijk loon?

Voedsel is politiek

Je voedselkeuze heeft gevolgen voor energiegebruik, het gebruik van grondstoffen en dieren. Voor het wel of niet vervuilen van water, lucht en bodem. Voor het wel of niet kappen van het regenwoud. Voor het wel of niet opwarmen van de aarde en andere milieuproblemen.
Ook de honger in de ‘derde wereld’, de verdeling van het beschikbare voedsel, voedseloorlogen en andere problemen hebben, direct of indirect, te maken met de individuele keuzes van mensen. Door de keuzes die je maakt heb je invloed op al deze zaken.

Kennis en informatie

Om keuzes te kunnen maken en te weten wat de consequenties daarvan zijn, is kennis en informatie nodig. Deze voedselencyclopedie wil daaraan bijdragen.

De voedselencyclopedie is kritisch en onafhankelijk.

Uiteraard is zo'n encyclopedie nooit compleet; inzichten veranderen, nieuwe stofjes worden ontdekt, andere verbanden gelegd. Omdat het aantal lemma's dat met voeding te maken heeft oneindig is, zijn (nog) niet alle onderwerpen aan bod gekomen. Deze encyclopedie is dus niet statisch, maar dynamisch.

Bronnen

Voor deze encyclopedie zijn verschillende soorten bronnen gebruikt: boeken,
films, tijdschriften, websites, kranten, (wetenschappelijke) studies, rapporten en verslagen.
Daarnaast zijn logica, gezond verstand en het niet klakkeloos geloven van autoriteiten belangrijke instrumenten voor het schrijven van de lemma's.

Veel kennis is algemeen verondersteld en/of afkomstig uit meerdere bronnen.
Bij teksten die letterlijk geciteerd worden of die afkomstig zijn van een enkele bron wordt die bron vermeld.

Foto's zijn, waar mogelijk, geplaatst met toestemming of zelf gemaakt.

Medewerkers aan deze site

Teksten en idee: Mirjam Vaes
Redactie: Balthasar
Ontwerp: Jan den Besten

Mirjam Vaes
22 juni 2009