Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

Megastal

categorieën: Bedrijven, Bio industrie, Vlees en veeteelt

Wat is een megastal?

Een megastal telt minimaal 12.500 mestvarkens of 2.000 zeugen. Bij pluimvee gaat het om minstens 185.000 legkippen of 360.000 vleeskuikens.

Eén van de belangrijkste redenen voor het bouwen van megastallen is het feit dat de meeste mensen gewoon vaak vlees willen eten en daar het liefst zo min mogelijk voor willen betalen. Een belangrijk argument voor het bouwen van deze stallen is dan ook dat het goedkoper is om vlees en dieren op deze niet-arbeidsintensieve manier te produceren.

Advies

Megastallen (ook wel bekend als veefabrieken en varkensflats) met duizenden dieren kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, maar verbeteringen bieden op gebieden als milieu, dierenwelzijn, diergezondheid of landschap. Dit staat in een advies dat op 12 februari 2008 aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Het advies is opgesteld door het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA), de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Argumenten voor

Megastallen zouden beter zijn voor het dierenwelzijn omdat de dieren meer ruimte hebben.
Het is beter voor het milieu omdat er in gesloten systemen gewerkt wordt.
Beter voor de volksgezondheid omdat er betere controle mogelijk is.
Beter voor natuur en landschap omdat er op deze manier meer plaats overblijft voor groen.
Het is goedkoper.

Bezwaren

Door de groei van het aantal megastallen kunnen infectieziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn vaker voorkomen, stelt het RIVM. In grotere groepen dieren komen bacteriën en virussen vaker en langer voor, waardoor de kans groter is op het ontstaan van, bijvoorbeeld, een nieuw griepvirus dat dodelijk is voor de mens. Daarmee hangt samen de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica
Andere bezwaren zijn de vrees voor lawaaioverlast, stank, de angst voor ziekten (vogelgriep, SARS) en toename van het wegtransport.

Verzet

Er is veel verzet tegen de bouw van megastallen. Niet alleen milieu- en dierenrechtenorganisaties als Wakker Dier en Milieudefensie hebben bezwaren, maar ook omwonenden van bouwlocaties vrezen overlast.