Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: mangotoetje

Munt2

Ingrediënten

- 2 rijpe mango’s
- ½  bosje citroenmelisse
- ½ bosje munt

Bereiding

De mango’s schillen en langs de pit in stroken snijden. Doe dit boven een grote schaal zodat het sap opgevangen wordt. Daarna de stroken in stukjes snijden.

Was de kruiden, eventueel harde stelen verwijderen, en fijn hakken.

Alles met een blender of staafmixer pureren en minstens een half uur laten staan.

Megastal

categorieën: Bedrijven, Bio industrie, Vlees en veeteelt

Wat is een megastal?

Een megastal telt minimaal 12.500 mestvarkens of 2.000 zeugen. Bij pluimvee gaat het om minstens 185.000 legkippen of 360.000 vleeskuikens.

Eén van de belangrijkste redenen voor het bouwen van megastallen is het feit dat de meeste mensen gewoon vaak vlees willen eten en daar het liefst zo min mogelijk voor willen betalen. Een belangrijk argument voor het bouwen van deze stallen is dan ook dat het goedkoper is om vlees en dieren op deze niet-arbeidsintensieve manier te produceren.

Advies

Megastallen (ook wel bekend als veefabrieken en varkensflats) met duizenden dieren kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, maar verbeteringen bieden op gebieden als milieu, dierenwelzijn, diergezondheid of landschap. Dit staat in een advies dat op 12 februari 2008 aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Het advies is opgesteld door het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA), de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Argumenten voor

Megastallen zouden beter zijn voor het dierenwelzijn omdat de dieren meer ruimte hebben.
Het is beter voor het milieu omdat er in gesloten systemen gewerkt wordt.
Beter voor de volksgezondheid omdat er betere controle mogelijk is.
Beter voor natuur en landschap omdat er op deze manier meer plaats overblijft voor groen.
Het is goedkoper.

Bezwaren

Door de groei van het aantal megastallen kunnen infectieziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn vaker voorkomen, stelt het RIVM. In grotere groepen dieren komen bacteriën en virussen vaker en langer voor, waardoor de kans groter is op het ontstaan van, bijvoorbeeld, een nieuw griepvirus dat dodelijk is voor de mens. Daarmee hangt samen de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica
Andere bezwaren zijn de vrees voor lawaaioverlast, stank, de angst voor ziekten (vogelgriep, SARS) en toename van het wegtransport.

Verzet

Er is veel verzet tegen de bouw van megastallen. Niet alleen milieu- en dierenrechtenorganisaties als Wakker Dier en Milieudefensie hebben bezwaren, maar ook omwonenden van bouwlocaties vrezen overlast.